[手機/平版] 小米2S 開箱 齊分享

回應 張家輝 #60 的帖子
8 ^+ N/ W6 h4 _3 G: E$ ?
+ `& k$ g1 W) B& u小米宜家有左香港官網 又有維修地址 算係行貨啦
回覆 讚好 不讚 使用道具

* z9 K) Z2 ?5 Q! M0 [: G 小米香港官網~
- k  p' Q% h* Lhttp://hk.xiaomi.com/index.php

5/20 出32GB, 有冇ching 諗住入貨呢?: _- w+ v8 ]1 H5 M  |
# ]% z. O, a* N; w# G, o
我部 16GB 今日到手, 個原裝底殼好鬼薄, 好驚開殼時會被我撬爛.   btw, 運作好流暢, 通話音質良好.

gogogogo 發表於 2013-5-16 23:35 - a6 B' V0 i; y: f% ?/ d
5/20 出32GB, 有冇ching 諗住入貨呢?$ `2 u/ L6 U4 y. [( f
/ u  ?1 ]. s. F' ^+ e
我部 16GB 今日到手, 個原裝底殼好鬼薄, 好驚開殼時會被我撬爛. :bea ...
% X" A9 S6 ^* l- z# G
我會出多部32GB, 部16GB比老婆

gogogogo 發表於 2013-5-16 23:35 4 w* t/ ?% s" m! ~& o* v4 ]8 Y
5/20 出32GB, 有冇ching 諗住入貨呢?
2 Q8 x2 ?. J. U6 E1 W
. o- U9 U# V( u, U5 T& }我部 16GB 今日到手, 個原裝底殼好鬼薄, 好驚開殼時會被我撬爛. :bea ...

2 M$ s: l2 |8 V0 d7 w8 W- P1 f 其實而家好多機個塊底殼都好薄, 不過比較韌, 但係都好驚拍斷.............

我係分身 發表於 2013-5-16 23:37
- Z/ V7 _; E% O9 C5 M我會出多部32GB, 部16GB比老婆
" G% o  X# ~& q" v3 M9 }
你真係錫老婆~

回應 gogogogo #63 的帖子4 E9 P+ l3 ~& P; Q
, ~$ w& E2 Z- i* ~2 f
就算真係爛左買返塊後蓋唔貴架

tc30624100 發表於 2013-5-18 17:28
, Z+ R9 j5 B; S回應 gogogogo #63 的帖子
  `& V# W3 ?& {* s; [+ p
1 B; E/ u7 ?/ q( d' J, F就算真係爛左買返塊後蓋唔貴架

" U) Q9 x: |; P4 a 係咪原裝先 ?

回應 張家輝 #68 的帖子! P  y( _" J. ?
" q; }5 ?$ q- U6 D( L
小米大陸官網賣60 蚊 段估都係原裝啦
) W& ~# }8 a& o+ V仲有厚電連蓋百三蚊

有冇得放啲用後感出黎睇下,我都有啲想買

tc30624100 發表於 2013-5-19 05:34 # W: [% L& A$ [5 L4 d
回應 張家輝 #68 的帖子
+ i% _8 j5 e6 i3 O. j& J: s! K( x6 p; ~( l
小米大陸官網賣60 蚊 段估都係原裝啦
. Q3 `+ n# @$ W; E
即係換舊厚電就要連埋個底蓋一齊換 ?

2 R5 Y& F' N0 F, x( }6 J  O  p8 `9 l回應 nym123456 #1 的帖子
! S0 _' p/ {. Y$ A' j) A; q+ F+ }2 u; V  Z7 H
我上星期四收機 (小米2S/16GB), 到宜家玩左3日.
  d8 v+ l) w, ]" a, v6 y: u2 ~8 v* P
先講我自己買機的要求, 只係普通用, 影到下相 (唔會同單反去比較), 通話清晰, 操作暢順.7 i' i: _2 m( ?/ V/ ~$ t
8 r8 G, f* y$ h  n# e% N
外觀(我主觀感覺):
' I3 P& U! q5 E-黑面板撞白底蓋, 又幾 sharp. 亦唔易撞機. (要淘一個透明套先得!)- T3 W) u1 t8 o: s8 I
-有點重手.  v0 T6 {8 G3 R
-相比現今主流手機, 佢係比較細mon, 但細size 合我袋褲袋.; l* o; t0 ?; L. C* n

; j" u+ `, @: E. O操作(我主觀感覺):
3 K' t6 G0 x8 B( i$ J-CPU 快, 配2GB, 操作好順.  (宜家好覺 2GB 都幾重要, 開多幾個app 都無窒)
# ^. [! n! F5 g0 `9 A5 z/ F* k-小米介面幾易用, 亦好用, 似 iphone 囉.& C8 l( K/ T- T! i+ R
-16GB 夠唔夠用? 對我黎講應該夠.
* A7 X2 y# E9 \0 P  ~-電量? 呢個好視乎個人的使用習慣, 佢可以換電, 算是優點吧.  夜晚就熄 gprs+wifi, 斷晒背景update, 慳電又可安靜入睡, 只跌2-3%電量.
8 d! @$ t/ T$ e' l: q! M! P4 r/ |4 B
3 \0 V9 P  f0 J5 y+ B/ C( ]通話音響 (我主觀感覺+用我部機+我無用保護套情況下的情況):* D  N! Z; G$ X0 r5 `
-通話清晰, 無回音, 對方聽到背景好靜& i( \" n# K: O4 p6 q5 h# |5 D
-震機真係弱.. o# {. g) B7 P8 H
-我好老土用陳年 midi 做鈴聲 (set volume 127 最大), 配手機鈴聲音量較到最大對我黎講是響的, 但比起老人機仍有所不及.  另有一點想講, 佢的後蓋出聲位係突起少少, 平放部機係唔平的, 俾鈴聲可以係空隙走出 (幫到少少咁啦), 如用左平底的機套, 平放時我估鈴聲會比裸機弱左.  a7 w) I4 Q$ E$ y9 K9 x
-聽歌? 未試, 我無幫襯佢的官方耳塞, 亦未買. 亦唔係我重點要求.
4 f9 R5 K$ |$ Z+ g0 r5 E! x5 z' z
- Q1 n1 |3 Y& o* B9 i  u總結: $2499 對我黎講係值的, 尤其對比市面上其它外國品牌手機.  又宜家出左32GB/1300萬像camera ($2899), 多 $400 值唔值? 對我黎講係唔需要囉.

可惜LA冇。。。。买个送人自用都好啊

回應 張家輝 #71 的帖子1 b$ D+ C' Q7 L/ L' ?! [1 t$ w1 k

' Z  E! ~. W% X" j6 p1 Z唔連埋蓋換點加厚粒電 =.=

kiet1984 發表於 2013-5-20 15:11
8 Z% r2 @/ b9 i9 U3 E0 c7 s可惜LA冇。。。。买个送人自用都好啊

; q, G4 I' ?6 \, o$ v! r" d 官網有得郵購架~

香港官網無大電賣

好似唔錯喔,但系無LTE,有機會都想買一部嚟玩玩

張家輝 發表於 2013-5-20 21:52
! |5 v# z7 T% `3 Z官網有得郵購架~
. W' v. W: H* _! _2 C( x% s& W
大陸官網只支持國內,香港只支持特別行政區速遞,海外好似無得郵購

布斯 發表於 2013-5-29 11:20 5 O6 H$ o( l5 W' g+ M+ L! [/ ?, v
大陸官網只支持國內,香港只支持特別行政區速遞,海外好似無得郵購
- n. h! Z) |; R
小米而家有香港網站啦~ 仲有維修站啦~9 \; g3 Q! J- r8 S: t& ]: G, P9 o
+ `/ }# J5 ~, o& i6 D- V
http://hk.xiaomi.com/

睇個spec飛常高性價比!!!!!