IT界難倖免 福利變差

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

Apple Daily

【本報訊】外判盛行,同一辦公室內,「同事」越來越少:先是清潔大隊、再來大堂保安,然後是公司飯堂,近年蔓延到資訊科技從業員,公營和商業機構以購買服務的方式繞過招聘程序,其中醫管局早年把IT部外判;政府新聞處的新聞網亦由外判商主理,能分拆的工序全部外判,即使是高學歷人士也不能倖免。
立法會資訊科技界議員莫乃光指,過去10多年,IT部門外判的情況越來越嚴重,外判工抱怨同工不同酬,福利和待遇亦較差,工作穩定性低,嚴重影響新人入行。今年3月中,醫管局IT部的外判商藉故減人工,「外判商同啲員工講,因為bid得個價錢好低,焗啲員工續約,唔簽下期就冇你份做」。幸好最後醫管局出面調停,事件才暫時解決。
除了醫管局外,政府新聞處也把新聞網外判,一心打政府工的應徵者,最後竟要自行成立公司向新聞處爭取合約,但上班時間由新聞處制訂,工作地點也在新聞處辦公室。香港記者協會主席麥燕庭指,新聞處的工作涉及政府的立場,「一般嚟講冇可能外判,你點做quality control呢?你影啲乜,用乜嘢字眼,語調係點都可以有好大分別」。   

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130501/18245700
回覆 讚好 不讚 使用道具

醫管局現在好似多了direct contract

回應 itokvan #3 的帖子

古語有云:
外判工人, 三等公民.

T-contract就真係可免則免,
非公務員合約可以考慮.

但係話說有次喺OGXXX入面...
(又黎?!)

As management keep requesting do more with less, they believe outsourcing can get better quality at lower cost due to a center of excellence workforce. What a myth.

人浮於事,打工仔永遠最受外界环境映响

以前就話層壓式推銷, 現在變左層壓式IT.......

itokvan 發表於 2013-5-1 12:33
醫管局現在好似多了direct contract

系指IT定其他工作?

jayzhou_2046 發表於 2013-5-1 13:15
回應 itokvan #3 的帖子

古語有云:

點解非公務員合約會好的呢?

有一段時間,大概系96至2000期間,
不論工業商業定公營機構,被恐嚇2000年蟲會死人冧樓,
爭住請IT人處理呢的所謂問題。
嗰陣人工高福利好又夠hea,
真系十年河東十年河西 ......

回應 馬後砲 #10 的帖子

咁要等多九佰八十幾年IT先有得返身

回應 馬後砲 #9 的帖子

黑雨, 八號波或以上, 傳統節日番半晝等安排
都同CS一模一樣!
如果係三等公民, 外判商唔會俾番錢你!

回應 馬後砲 #10 的帖子

唔覺囉!
回歸後經已人工直插谷底.

回應 jayzhou_2046 #13 的帖子

無計呀,鬼叫之前IT比谷起左,現香港IT有D人手過盛,都唔知幾時先消化到

回應 hshk #14 的帖子

人手過盛! 消化唔到!
尋日其中一個老闆走過黎問我:
門風雷, 乜唔係話趕工咩? 點解得番你一個喺度?
我環顧四周, 確係淨得我一個人.
我唯有笑笑口咁答: 我都想知!

喺北宋年間, 人夠多啦, 又唔見有九千幾個岳武穆?
喺清朝既時候, 人夠多啦, 點解唔見每個省都走十虎出黎, 共抗外敵?
喺現代, 外星人坐住啲pizza黎打我哋, 又唔見...(戲黎喎大佬!)

若然真係人手多都要過盛咁大鑊, 點解次次都要忠烈門家將單槍匹馬,
架飛機跌咁多人出黎, 都係一個人飛住去接? (喂, 又係戲黎!)

你話嘞, 點解? 點解?

jayzhou_2046 發表於 2013-5-3 08:58

人手過盛! 消化唔到!

好似我地有位版主煩惱個分身名咁:"唔好問咁多"!    

回應 馬後砲 #16 的帖子

我明人手過盛!

請得返黎, 個個hea做,
變晒冗員, 仲唔過盛?!

若然係人手過剩, 就唔知啦!

jayzhou_2046 發表於 2013-5-3 08:58

人手過盛! 消化唔到!

10個人嘅部門, 只須請3個人.
請了jayzhou, 再加2個自稱識砌機嘅0靚仔就OK.
做唔切? 唔好問我, 你加班咪得囉!

人工太底唔合理? 但係有九千幾人排隊應聘喎! 你係咪唔想做?
.....我睇IT部應該可以cut多個人

<老闆的設計對白>

回應 beckham3 #18 的帖子

所以小弟成日都懷疑:

啲老闆明知個recruitment market係好<禁>多人想做IT,
佢哋亦清楚呢啲would-be candidates之中,
真係有能力, 同真係有心做IT可能最多只有廿個巴仙,
但係就利用呢個所謂"優勢"唔俾合理人工嗰廿個巴仙既人,
仲要佢哋工作超長時間, 做常人唔可能完成既工作.

坦白講, 小弟唔做東家, 唔做西家都冇問題,
做其他嘢半個月都有做IT個半月人工.
但最終損失既係邊個呢?

所以小弟成日掛喺口邊:
鍾唔鍾要做IT先?
正正係唔鍾意做仲有其他揾到食既工種,
可邊要辛苦自己, 又影響到啲真係鍾意做既人.

後生既成日要做大佬,
(可能一生出黎就係黃金聖靚)
明明咁做係瀨嘢,
都話自己啱,
到真係瀨咗嘢,
又講番你最初講既嘢.
咁點呀, 想?!

最詼諧係有人叫你send套source code加database backup俾佢.
喂, 大佬, 你估我好似你咁坐吓, hea吓做幾個月咩,
百九幾meg架, 大佬!
仲要係zip完喎!

仲有...(下刪十九幾萬字)

回應 jayzhou_2046 #19 的帖子
鍾唔鍾要做IT先?
正正係唔鍾意做仲有其他揾到食既工種,
可邊要辛苦自己, 又影響到啲真係鍾意做既人.

我好鐘意攝影, 但係未想過以攝影搵食, 因為:
- 攝影搵唔到食, 係人都有相機, 係人都識按shutter, 攝影師好難有好價!
- 做攝影師出黎嘅works仲要畀D外行"貿里"客戶評頭品足, 點紅點綠.
- 做job要meet deadline, 壓力大, 開工OT, 同自己有興趣投入而癈寢忘餐,完全是2回事;
所以都係把工作與興趣分開考慮好D.

BTW, ching都幾多盧騷, 好有懷才不遇feel