有問題請教印刷業既專業人士....

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

...今次頭痕 :

話說有個朋友寄左份ARTWORK俾我,叫我幫佢印本書仔.
已經系用PAGE MAKER排好版既PDF檔.
以為OK就拿去分色出片.
點知出來的字體唔岩, 亦有小小走位 !

有冇師兄知點解... 救下小弟 !   
完全唔色⋯幫唔到手⋯
回覆 讚好 不讚 使用道具

kaka1228 發表於 2013-5-4 14:49
完全唔色⋯幫唔到手⋯

都多謝你先 ...

佢比乃嘅 SOFT COPY 係乜嘢 FORMAT 嚟架

乃轉咗做 PDF 會細咗架喎,但都係整體細,唔應該會走位格

你找的印刷公司幫不到手咩?

馬後砲 發表於 2013-5-4 14:47
...今次頭痕 :

個廠有問題

你有冇用D non standard fonts.
有D買番來 fonts 其他人未必有.
印 pdf 時, 有個 option 係 print everyting as graphics.
不過就成個 output 好大.
不D font providers 比乃 embbed ...
不過最好同印刷商理解對方要求

呀吓 發表於 2013-5-4 14:51
個Fonts 好特別? 連果間printer都無?

直覺上係E個原因, 要波仔答

...今次頭痕 :

禾係 電機業專業人仕

回應 馬後砲 #1 的帖子

真接用PageMaker或QuarkXpress格式交到印刷公司吧!
要不然, 他們可能要另收費用替你"打搞".

HKOXSEX 發表於 2013-5-4 14:56
你有冇用D non standard fonts.
有D買番來 fonts 其他人未必有.
印 pdf 時, 有個 option 係 print everytin ...

毛毛真係乜卵都識

呀吓 發表於 2013-5-4 15:01
毛毛真係乜卵都識

剛好有條友買左個好正既 font...(企自己認為!)
出親 pdf 比人都差少少位.
原Arcobat 會自動揾個 font 來印.
所以知.

HKOXSEX 發表於 2013-5-4 15:06
剛好有條友買左個好正既 font...(企自己認為!)
出親 pdf 比人都差少少位.
原Arcobat 會自動揾個 font 來 ...

咁乃要講埋個解救方法至得架!

叫佢個friend send 埋d font file 過黎俾個 printer 用得唔得

呀吓 發表於 2013-5-4 15:10
咁乃要講埋個解救方法至得架!

叫佢個friend send 埋d font file 過黎俾個 printer 用得唔得 ...

要知道真正原因.
技術上應該可以.
問題有兩個.
1. 法律上可能有問題
2. 如果印刷商用好特別 printer (好似 Xerox Doc ....). 咁印刷商未必願搞.

其中一方法
How to embed fonts in a PDF using Acrobat X or XI
http://acrobatusers.com/tutorials/how-to-embed-fonts-in-a-pdf

走位係因為轉用了其他 font, 基本上 pdf 已帶埋 font ,可能係分色公司 將 pdf file paste 入其他軟件才會出現此情況

回應 馬後砲 #1 的帖子

PAGEMAKER出PDF唔係咁得, 太舊唔太支援FONT ENBEDDED, 好易POSTSCRIPT ERROR同埋跳字形走晒位

刀有解決方法, 可以將你用o既字形連pdf俾晒output佬, 佢地照計會識搞

最茅方法print to xps先, 再開返xps再print to pdf, 咁就解決走位同字形問題, 不過pagemaker去xps後, cmyk會變晒做rgb, 又會出現色水問題, 又係要output佬個rip度搞, 佢會好煩

幫手推一推~

...今次頭痕 :

叫你朋友, 可以的話, 傳加密檔的word/excel, 否則, PDF, 係會有少少出入

...今次頭痕 :

我淨係識整餅