俾人告非禮,點算?

預審, 又叫審前覆核
一般係無律師代表, 或者複雜的案件先有
目的係方便審訊的進行
到埋了解雙方爭議的地方係咩
為審訊時間作一個合理的評估
回應 lawson. #61 的帖子

會唔會在"預審"的時候個法官睇完證據后就會判?比如取消檢控或者改檢控內容等?
閉路電視都睇到系女仔碰撞你先!
點差人仲搵你麻煩》
回應 開心哥 #63 的帖子

個女仔撞到我先,呢句話係差佬靜靜雞講我聽的,條片我還沒有睇過,所以有可能差佬騙我!
回應 yjk #64 的帖子

你重末揾律司
yjk 發表於 2013-6-30 14:09
回應 lawson. #61 的帖子

會唔會在"預審"的時候個法官睇完證據后就會判?比如取消檢控或者改檢控內容等 ...

預審唔係審, 唔會判

同埋希望你明白
這裡可以俾到你的
只係一般知識
唔好諗住用黎打官司
我地話左好多次
你有錢就去搵私人律師
無錢可以去搵當值律師服務
但看似你都唔考慮
我諗大家都無咩可以再幫到你
祝好運
回應 lawson. #66 的帖子

我已經搵咗法援了,但律師還沒有打電話俾我,所以才請教師兄你,見諒!
yjk 發表於 2013-7-2 19:04
回應 lawson. #66 的帖子

我已經搵咗法援了,但律師還沒有打電話俾我,所以才請教師兄你,見諒! ...

警方告你上法庭,等於已經有足夠證據證明你有罪,你已經輸左,搵律師都無用,都係認命啦,向法官大人求情,會輕判
回應 法人 #68 的帖子

why?你好似好清楚,可否指交一下,師兄
法人 發表於 2013-7-4 19:00
警方告你上法庭,等於已經有足夠證據證明你有罪,你已經輸左,搵律師都無用,都係認命啦,向法官大人求情 ...

律政司決定作出檢控
只係代表佢地認為有足夠表面證據指控成立
律政司唔係法官,有冇罪唔係佢地決定
所以佢地決定進行檢控絕對唔代表你係有罪
或者好似另一位師兄講,你已經輸咗,打都無謂
如果真係一檢控就等於輸咗
香港永遠都唔會有人可以無罪釋放
都係嗰句,有做,就認;冇做,就打
唔好估估吓會唔會入罪
或者點解自己無做都會俾人告
呢啲已經係發生咗嘅事,諗都無謂

法人 發表於 2013-7-4 19:00
警方告你上法庭,等於已經有足夠證據證明你有罪,你已經輸左,搵律師都無用,都係認命啦,向法官大人求情 ...

請留意smuck兄的回覆
檢控同定罪完全係兩回事
回應 lawson. #42 的帖子

請問師兄,明天會見律師開會,我需要注意乜嘢到時,請指教!
yjk 發表於 2013-7-5 17:51
回應 lawson. #42 的帖子

請問師兄,明天會見律師開會,我需要注意乜嘢到時,請指教! ...

將個事實講出黎
yjk 發表於 2013-7-4 21:45
回應 法人 #68 的帖子

why?你好似好清楚,可否指交一下,師兄

有影片做證據人地都檢控你,被定罪,準備定

回應 yjk #72 的帖子

人地大律師,高高在上,擺架子,係佢地心中,被告係低一等,你以為人地大律師會比時間你講嘢,得佢講,無你講,你四點幾,五點幾,六點幾見高高在上嘅大律師,人地高高在上嘅大律師等緊收工,做返自己可以,無乜嘢需要注意!
法人 發表於 2013-7-6 01:28
有影片做證據人地都檢控你,被定罪,準備定

首先, 樓主只係話"聽到有cctv"
實質有無都未定
你的判斷實為偏頗
法人 發表於 2013-7-6 08:40
回應 yjk #72 的帖子

人地大律師,高高在上,擺架子,係佢地心中,被告係低一等,你以為人地大律師會比時 ...

大律師唔係高高在上,
更唔一定會擺架子
擺架子亦唔一定係大律師先會
同時, 任何律師的職責係根據被告人的指示
作出辯護, 所以根本唔係有佢講無你講
所以你所講的
似乎係偏見多於意見
我唔識法律 ,  但如果 當時 樓主 同時報警 話條女 非禮 佢 撞到佢條 JJ   有無用 ??
記憶中  有個著名的 律師 用過呢招
hornyb 發表於 2013-7-12 09:51
我唔識法律 ,  但如果 當時 樓主 同時報警 話條女 非禮 佢 撞到佢條 JJ   有無用 ??
記憶中  有個著名的 律 ...

唔係叫你作野
作野分分中俾人話浪費警力
咪試呀
hornyb 發表於 2013-7-12 09:51
記憶中  有個著名的 律 ...

唔係叫你作野
作野分分中俾人話浪費警力
咪試呀

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-3-29 15:13