飲食業憂訂標準工時缺人更嚴重 ,你地覺得呢?

簽到

工聯會理事長吳秋北出席一個電台節目時表示,打工仔無償加班情況常見,每周工時更達至50多個小時,影響身心健康和家庭生活。
不過,標準工時委員會僱主代表何世柱回應說,情況沒有這麼嚴重,他引述政府報告指,一半超時工作的工人有補水,只有四分之一的工人沒有,有四分之一的工人自願加班。他認為不一定透過立法處理標準工時問題,外國有相關法例,不少工種獲得豁免,可見立法不一定理想,又認為這個複雜問題需時處理。
另外,飲食業聯合總會副會長胡珠相信,訂立標準工時後,飲食業缺人情況會更嚴重,認為政府要諮詢僱主、僱員和各界意見才定案。
理大社會政策研究中心主任鍾劍華認為,香港工種多,很難用一個簡單方式訂立標準工時,相信屆時管理階層和公職人員等會有豁免,但可保障最低薪和工時過長的僱員。他又相信訂立標準工時難以達致共識,但希望可以盡快定案。他又認為,長工時涉及管理和本港工作文化問題,要向社會傳遞正面的生活訊息,除了工作之外還要有均衡和健康的生活。

轉貼自yahoo

好多做酒店業,由期飲食部門嘅朋友,相信一個星期何止五十幾小時,簡直做到冇左家庭咁滯,早出晚歸,訂立標準工時其實都係幫到班打工仔,但同時加重顧主嘅負擔,你地又覺得訂好定唔訂好呢?大家投投票
單選投票, 共有 69 人參與投票
81.16% (56)
4.35% (3)
14.49% (10)
您所在的用戶組沒有投票權限

回帖獎勵 +1888 元錢

5只飲食業全部工種都要咁就最好
回覆 使用道具

最紧要就是公平....
回覆 使用道具

日日做到無停手

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址
回覆 使用道具

回應 之琳 #4 的帖子

琳琳你就肯定做到矛停手啦
回覆 使用道具

我揀其他
基制會自動調節
回覆 使用道具

其他...叫政府囉返晒喝食牌黎做個個打政府工就無晒問題啦
回覆 使用道具

如果...標準工時=加重顧主嘅負擔...
咁...無償工時=減輕顧主嘅負擔........公平
回覆 使用道具

回應 之琳 #4 的帖子

學吹蕭學吹蕭珠江橋牌學吹蕭
回覆 使用道具

回應 7k7k #9 的帖子

對於我呢d打工嘅就梗係支持訂立啦,ching你有冇試過由朝7做到晚12之後又朝7晚12,咁冇補鐘冇補水,真係做到人都癲呀
回覆 使用道具

7k7k 發表於 2013-5-11 22:20
如果...標準工時=加重顧主嘅負擔...
咁...無償工時=減輕顧主嘅負擔........公 ...

話就話年尾有花紅,有得選擇我寧願要番家庭同一個正常人生活
回覆 使用道具

年尾有....花紅....企出少少刀茅乎架
回覆 使用道具

米豬連餅師 發表於 2013-5-11 21:46
工聯會理事長吳秋北出席一個電台節目時表示,打工仔無償加班情況常見,每周工時更達至50多個小時,影響身心 ...

飲食業一向好有制度, 訂都應該, 不過大眾要食貴野囉~
回覆 使用道具

回應 7k7k #13 的帖子

唉,我俾你出3個月好未,除番365日,你話有幾多ot錢,宜家咁差人手嘅情況下,一日12,3粒鐘是很平常的事
回覆 使用道具

依家有工冇人打!
回覆 使用道具

回應 張家輝 #14 的帖子

咁真係矛辦法,宜家飲食業真係巧很難請人
回覆 使用道具

回應 BB29 #16 的帖子

宜家個飲食業市場只有人搵工,唔係工搵人
回覆 使用道具

米豬連餅師 發表於 2013-5-11 22:49
回應 張家輝 #14 的帖子

咁真係矛辦法,宜家飲食業真係巧很難請人

工時長, 時薪底, 每逢係失業率底時, 一向最難請人~
回覆 使用道具

想過正常人生活刀巧難
日日做到茅停手
回覆 使用道具

米豬連餅師 發表於 2013-5-11 22:46
回應 7k7k #13 的帖子

唉,我俾你出3個月好未,除番365日,你話有幾多ot錢,宜家咁差人手嘅情況下,一日12 ...

5怪得飲食貢多轉左行...
回覆 使用道具