(轉載)政府壓抑樓市措施

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

近三個月,走過地產代理行,裏面只有經紀,沒有客人,與幾年前地產代理行「鎖舖」外出睇樓的墟冚場面,恍如隔世。二手交投量,上月低至2,400多宗,創1996年有紀錄以來的新低。四萬個代理,十人爭一客,這全拜額外印花稅、買家印花稅、雙重印花稅所賜。

活在「冰河世紀」,地產代理聯會主席郭德亮說,撈了廿多年,一手、二手、工商舖齊齊失守,從未如此轟烈,預料代理行裁員倒閉前,或許要來一次上街遊行。

諳熟房屋政策的李永達認為,調整只是剛剛開始,樓價未跌夠,不應因地產代理的一時生計而手軟。樓市冰封,只是言過其實。

------

李永達咁樣講野,直頭涼薄得可恥
其他商會/工會就有牙力,  地產商會就只識吹水打麻雀,  所以我地行業只有捱打

回覆 讚好 不讚 使用道具

講到明唔能夠為你地既一時生計而手軟,條粉皮連點樣適當地present自己都唔識

其實咩叫未跌夠? 點為之夠?

呀吓 發表於 2013-5-18 10:44
講到明唔能夠為你地既一時生計而手軟,條粉皮連點樣適當地present自己都唔識

其實咩叫未跌夠? 點為之 ...

跌到落佢想入既價位囉

肥叔叔 發表於 2013-5-18 11:59
跌到落佢想入既價位囉

一於共產左佢算吧啦貢

肥叔叔 發表於 2013-5-18 11:59
跌到落佢想入既價位囉

或者佢只係想爭取吓人氣, 搵吓大眾市民ge支持. . . . .政棍! 仆街!
鬼叫依家地產好似變咗人民公敵,千古罪人咁. . . .其實罪魁禍首都係發展商食水太深!!!

呀吓 發表於 2013-5-18 12:54
一於共產左佢算吧啦貢

收龜角友

呀吓 發表於 2013-5-18 12:54
一於共產左佢算吧啦貢

我想呀
攞你幾層樓分俾我

煩惱 發表於 2013-5-19 02:30
呢條 7 頭其實錯 5 晒... 因為個巿場只係成交量大跌... 價其實仲 keep 到...

睇黎呢條卵羊...  ...

涼薄就係涼薄,5怪得佢選5到,實在食老本太耐,食慒左。

所有人都係高地價政策下的受害者~~~
但香港有今日,都係靠呢飯

bilibala167 發表於 2013-5-19 08:15

就係停建公屋令制度失衡

kkkalvin 發表於 2013-5-18 13:06
或者佢只係想爭取吓人氣, 搵吓大眾市民ge支持. . . . .政棍! 仆街!
鬼叫依家地產好似變咗人民公敵 ...

罪魁禍首...... 係前英政府既.....高地價政府......  

煩惱 發表於 2013-5-19 02:30
呢條 7 頭其實錯 5 晒... 因為個巿場只係成交量大跌... 價其實仲 keep 到...

睇黎呢條卵羊...  ...

>>>> 睇黎呢條卵羊... 儲落 5 少子彈... 想推低去掃貨...

尼樣至真

呀吓 發表於 2013-5-19 09:08
就係停建公屋令制度失衡

停建公屋...?

停建居屋 ar........ .... ....

呀吓 發表於 2013-5-19 04:48
涼薄就係涼薄,5怪得佢選5到,實在食老本太耐,食慒左。

成個 立圾會 .....  有幾多 是真係做野 ...?

真係正棍就  大9把

呀吓 發表於 2013-5-18 10:11
近三個月,走過地產代理行,裏面只有經紀,沒有客人,與幾年前地產代理行「鎖舖」外出睇樓的墟冚場面,恍如 ...

呢條卵樣"諳熟房屋政策"? 會唔會抬舉左佢呢?

bilibala167 發表於 2013-5-19 08:15

高地價令生活壓力上升... 但唔係所有人受害架....反而係好多人受益

政府無無高地價....或源自地產既各類收益....

邊有錢養咁多懶人....邊有錢起海景公屋呀....

yk8686 發表於 2013-5-19 16:27
高地價令生活壓力上升... 但唔係所有人受害架....反而係好多人受益

政府無無高地價....或源自地產既各類 ...

>>>>  高地價令生活壓力上升... 但唔係所有人受害架....反而係好多人受益

受益 只系 1)  有錢佬 .( 身家彭張 ) , 2) 低下層  (做5做 都系差5多)

受害.... 只係 4慳 難慳 + 4做難做 做完交稅 個班

好快好多細行頂唔住架啦,唉!
個巿升定跌關我旦治,我地要成交量咋來自: iPhone客戶端

454 發表於 2013-5-19 16:41
>>>>  高地價令生活壓力上升... 但唔係所有人受害架....反而係好多人受益

受益 只系 1)  有錢佬 .( 身家 ...

有錢佬身家多左唔係源自高地價....係地少人多既結果....即使0地價起左樓....一樣咁多人搶...一樣係升.....

只係得唔駛做果班最著數......

咁多年政府都係屈班中產架啦