FW 經濟日報:非綜援劏房戶 4成月入逾1.5萬

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

轉自經濟日報,劏房應該考慮規範化嗎????

2013年5月31日 12:30
上一篇 | 下一篇

據長遠房屋策略督導委員會的劏房報告指出,近4成非綜援劏房住戶的人均月入超過1.5萬元,反映部分人並非因經濟問題而棲身劏房。

另外,報告指逾半劏房戶未申請公屋,當中約1.7萬戶其實符合資格申請,有房委會委員認為,政府必須正視這批潛在申請人。

非收入不足 料方便工作

由長策會委託政策二十一負責的「香港分間樓宇單位調查」報告發現,受訪劏房戶中,非綜援劏房戶佔了84%,當中的人均月入為5,490元;據了解,倘以月入群組劃分,38.1%非綜援劏房戶的月入達1.5萬元或以上,29.5%則介乎1萬至1.49萬元(見表)。

消息人士表示,以往社會一般認為劏房居民主要是經濟能力不足,惟報告結果反映,部分劏房戶其實收入不錯,選擇居於劏房估計是方便工作,或想獲得私人空間。消息人士質疑,這班高收入劏房戶是否需要政府協助解決住屋需要。

據政策二十一昨向立法會交代報告時指出,受訪的劏房戶中,50.4%人未有申請公屋,當中49%是因為入息超出申請上限,惟約51%只是不懂申請或居港未滿7年等,意味他們日後有機會去申請上樓,屬潛在公屋申請者。

1.7萬戶 合資格申公屋

按報告推算,全港有6.69萬間劏房,以每間房有一戶家庭計算,該批潛在公屋申請人總數約有1.72萬戶。

身兼長策會及房委會委員的蔡涯棉承認,這批合乎申請資格卻未在公屋輪候冊登記的劏房戶,政府必須向他們提供協助,並將他們納入未來中、長期公屋建屋量的考慮因素:「他們如合資格,遲早都會申請上樓,預先計算這批人的數量,才能夠確保將來的公屋供應足夠。」

另外,立法會議員麥美娟促請當局,放寬劏房戶申請公屋的入息上限,因二人家庭的成員如均有工作,即使只領取最低工資亦超出申請上限:「等如懲罰辛勤工作的人。」

長策會委員、公屋聯會主席王坤建議,房委會可將每年調整公屋申請資格的時間表,由3月延後至5月,貼近最低工資的檢討周期。

登錄/註冊後可看大圖

一日攪唔掂公屋, 永遠都取締唔到套房
正苦唔會破門入屋, 趕哂D人去瞓街  

正苦嘥多錢請咩專家評估,  不如評估埋 新界丁屋僭建啦
回覆 讚好 不讚 使用道具

我手上有個單位就係咁
零晨兩,三點先收工,坐車可能都要1-2個鐘,不如係公司附近租劏房,反正都只係要來訓

bilibala167 發表於 2013-5-31 17:27

以公眾安全出發,劏房當然應該符合規範至可以有安全上既保障啦,只不過要考慮如何處理現存之劏房囉。例子可以參考DEW,不過當然細節仲要作周詳思考至可以成型。

(DEW = designated exempted works)

呀吓 發表於 2013-5-31 23:05
以公眾安全出發,劏房當然應該符合規範至可以有安全上既保障啦,只不過要考慮如何處理現存之劏房囉。例子 ...

同意~~!!但我意思不是只是考慮SAFETY(BD之前都有PAMPHLET教人點劏),已係將劏房當成SERVICE APARTMENT一樣為人接受,亦可成為一種大家覺得有需要而認同的東西。。。LET SAY如果D劏房裝修好似富士山咁,應該都幾受歡迎吧

bilibala167 發表於 2013-5-31 23:39
同意~~!!但我意思不是只是考慮SAFETY(BD之前都有PAMPHLET教人點劏),已係將劏房當成SERVICE APARTM ...

其實都唔少人接受左,好多serviced apartment既面積都係好細,百鬆d尺但係租成兩皮半一個月,對我黎講果d根本就只係包裝過既劏房一樣。

唔肯接受既咪係班要攞曝光率既正棍囉

bilibala167 發表於 2013-5-31 23:39
同意~~!!但我意思不是只是考慮SAFETY(BD之前都有PAMPHLET教人點劏),已係將劏房當成SERVICE APARTM ...

其實我未去過富士...

只見過門口裝修到好多燈,連樓梯級都係燈

回應 呀吓 #7 的帖子

班業主好揼本,但做到咁揚,好人成日做嘢,對“租客”得不償失。

bilibala167 發表於 2013-5-31 17:27

劏房都會存在一段時間啦,D垃圾議員冇䐉,放寬劏房戶申請公屋,咪個個租劏房搏上樓囉

G1Jockey 發表於 2013-6-1 05:26
回應 呀吓 #7 的帖子

班業主好揼本,但做到咁揚,好人成日做嘢,對“租客”得不償失。 ...

其實FJ根本已經'河蟹'左,係真係規範左的EXAMPLE,對租客(7仔OPERATOR除外)都有D保障

回應 bilibala167 #10 的帖子

最驚係好人用第200章《刑事罪行條例》第137條,“依靠他人賣淫的收入維生”呢條罪嚟鋤啲業主嗻。

G1Jockey 發表於 2013-6-1 13:57
回應 bilibala167 #10 的帖子

最驚係好人用第200章《刑事罪行條例》第137條,“依靠他人賣淫的收入維生” ...

當然,所以其實互相DEAL左,因為將1仔偏地開花都不好管理,也比較瑤民,晤係一早就拉左業主鳥
同時業主也可以協助警方,也分擔不小雜務

其實好多USB場的技師根本就和諧晒,大家光顧時都見到有晒呀SIR卡片電話

劏房除左安全問題外....某程度上係比以前72家房客進步左...每戶人有自己獨立空間...令租唔起成間既人有多個選擇...都有存在價值

煩惱 發表於 2013-6-1 18:10
1 字除住舊區發展... 刀步向沒路...

其實只要個業主係河蟹左,配合所有行動,開係邊都得,所以點解馬藍比較少成為開火目標
新區管理嚴格,無可能有1仔,私竇也很難生存
新界/某些舊區有強大地方勢力,不容許有1仔存在
所以將1仔長集中得越少越好,如果業主又合作打7仔,又有方法管理好班租客/客人,減少紛爭,向巨開刀咪天下大亂!所以KT 同 CWB 兩個CASE都上個報紙周刊,但經營手法各異,最後下場不同

回應 煩惱 #17 的帖子

public housing is too hard to apply (income requirement too strict)

但總有方法

嘩, 原來呢度都係"卧虎藏龍"!
1.5萬以上都有咁多!

kkkalvin 發表於 2013-6-4 12:14
嘩, 原來呢度都係"卧虎藏龍"!
1.5萬以上都有咁多!

劏房 都有分  靚5靚  劏房

好多 劏房 間到 好 4 正 .... 5系 点 租 4000-5000/月....

1.5萬以上收入  當然 負擔到....

咁姐係唔使起公屋居屋?

service apartment米系高級劏房咯,DD野睇下用咩角度去睇姐。住劏房真系唔一定系窮人既