有趣有趣, 邊個有理據 ?? (轉貼)

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

訂結婚蛋糕被拒 美同志告餅店歧視
[07:24] 2013/06/07

【on.cc 東方互動 專訊】 美國科羅拉多州丹佛市一對同性伴侶向一家餅店訂蛋糕,慶祝拉埋天窗,但遭到拒絕,憤而控告餅店歧視。
餅店負責人表示,為同性戀伴侶做結婚蛋糕有違他的基督教信仰。
http://news.on.cc/cnt/world/2013 ... 0607_00902_001.html

1) 如果發生於香港,  我可唔可以因為基督教信仰, 而唔聘請 / 唔賣野 俾同性戀人士  ??
2) 香港有宗教自由, 亦有歧視條例,  但宗教信仰受唔受法律尊重 ?
3) 香港由英國佬100年前沿用至今既 (宣誓),  屬唔屬於宗教法例 ?

請高人指正/指教  

照計打開門口做生意就唔可以揀客架喎

極其量收番啲心靈;甫嘗費,收佢貴啲啫
回覆 讚好 不讚 使用道具

性傾向歧視係香港都未立法~

討論

歧視條例, 唔係好耐啦咩 ?發表於 2013-6-7 13:51

討論

所以要問, 香港既宗教信仰, 受唔受到保護/尊重發表於 2013-6-7 13:52

waiking 發表於 2013-6-7 13:44
照計打開門口做生意就唔可以揀客架喎

極其量收番啲心靈;甫嘗費,收佢貴啲啫  ...

商業活動, 我地成日都會見到一條條文,  (保留一切最終決定權)
即係我有權賣唔賣

好似岩岩賭場單野咁,  賭場唔認數,  只俾和解費就算

肥叔叔 發表於 2013-6-7 13:48
商業活動, 我地成日都會見到一條條文,  (保留一切最終決定權)
即係我有權賣唔賣

斷估香港餅店矛呢啲條文貼出嚟啩

討論

商業自由港, 無貼就犯法, 咁咪好大獲 ?發表於 2013-6-7 13:54

肥叔叔 發表於 2013-6-7 13:36

性傾向歧視條例(英文簡稱SODO),只是於社會討論,未曾成為草案,及《香港法例》,曾經討論訂立法例的原意是要保障不同性傾向人士,避免因不同性傾向而受差別對待。2000年討論立法時,因社會上極具爭議而最後未能成事。

tung1871 發表於 2013-6-7 13:53
性傾向歧視條例(英文簡稱SODO),只是於社會討論,未曾成為草案,及《香港法例》,曾經討論訂立法例的原 ...

係喎,  咁平機會攪咁多歧視條例,  仲未包涵埋 同性戀 ?
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 4%E5%93%A1%E6%9C%83

對吾住!尼方面唔識,唔發表言論!。

肥叔叔 發表於 2013-6-7 13:57
係喎,  咁平機會攪咁多歧視條例,  仲未包涵埋 同性戀 ?
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%B9%B3%E7%AD ...

未GA...
得3條
《性別歧視條例》
《殘疾歧視條例》
《家庭崗位歧視條例》

你果個例子, 除非個店主唔賣野比同性戀人士, 除左宗教原因之外,
同時又係因為個同性戀人士係某一種性別, 又或者因為佢係殘疾人士, 所以唔賣比佢...
咁就可能告到

而家香港歧視條例,並不包括性傾向歧視

1) 樓上講左, 現行既歧視條例只有三條...唔包性向

2) 香港有宗教自由, 亦有歧視條例,  但宗教信仰受唔受法律尊重 ?
其實都算尊重架啦, 好似印巴籍人士開電單車時可以以宗教理由唔屎戴頭盔

3) 香港由英國佬100年前沿用至今既 (宣誓),  屬唔屬於宗教法例 ?
宣誓可以無宗教的, 如果你無宗教信仰可以唔屎按聖經, 就咁宣讀誓言就OK

討論

咁我係佛教徒, 唔宣誓, 要求對觀音裝香, 法庭受唔受 ? ^^發表於 2013-6-7 17:19

打開門做生意邊有得揀客

好多嘢都唔公平

謝謝分享

1) 如果發生於香港,  我可唔可以因為基督教信仰, 而唔聘請 / 唔賣野 俾同性戀人士  ??
1. 得

2. 受

3. 唔屬

唔識解, 個人觀點

1. 性向歧視 - 沒有條例監管... 所以被歧視者冇得嘈...
2. 宗教信仰習俗唔可以凌駕法律, 但正如1. 所言...而家係冇保障被性向歧視者...
3. 有宗教(基督教及天主教ONLY) 之宣誓叫 "OATH"... 其他或無宗教叫 "AFFIRMATION"

再者, 打開門口做生意.... 係可以揀客的... 除非揸的士啦

肥叔,今次一條都唔識答
純估.....

1. 唔識,不過應唔會發生於香港,我諗香港人就算個心咁諗都唔會講出口。

2. 唔識,不過法律應該尊重掛。記億有單case,一位倍審團同法官講,每預到難以决定事項都會祈禱問上帝。
結果,法官免去其做倍審團義務,亦冇話佢D乜。

3. 完全唔識諗

現在香港十畫都未有一撇,
即使將來立法,也有好多地方要爭論。

mungchacha 發表於 2013-6-7 16:46
肥叔,今次一條都唔識答
純估.....

其實我一直唸緊,  宣誓本身就係一個西方宗教儀式
如我係佛教徒, 點解唔可以上法庭拜觀音 ?