老施憤怒了 首次上街兼吹雞

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

轉載  apple 日報

政府連番出招遏抑樓市,令交投大幅萎縮,影響代理業界生計,一直以「無為而治」的中原集團創辦人施永青也按捺不住,在今早立法會進行第三次會議,討論《2013年印花稅(修訂)條例草案》之際,號召業界向政府抗議請願。

老施向本報直言,自己應是首次上街表達意見,近數月中原及利嘉閣本港業務收支不平衡,雖然已在中原沒擔當職位,但始終「我帶咗咁多人入行跟我搵食,道義上佢哋遇到困難,我有責任及應該為佢哋講番句公道說話。」

中原地產要求每位營業董事動員20人出席,老施補充,政策不單只影響代理行業,更廣及絕大部份活躍於整個市場的買賣雙方。且令不少資金更流入細價樓,導致細價樓如元朗嘉湖山莊及沙田第一城等的樓價,繼續上升,導致政府原欲幫助置業上車的一群,都要捱貴樓

-------------------------
上次 冰河時期 冇上街
今次 連 老 C 拖馬吹雞  , 每位營業董事動員20人出席......
吾小人 wor......

終於燒到佢入肉?

典解茅你地份?
回覆 讚好 不讚 使用道具

呀吓 發表於 2013-6-13 11:38
終於燒到佢入肉?

典解茅你地份?

現場所見約聚集約1000人,包括八大商會、中原、美聯、利嘉閣、香港置業等前線員工及高層、董事等一同出席。他們認為3D(買家印花稅BSD、額外印花稅SSD、雙倍印花稅DSD)已影響員工生計,要求撤銷有關政策等。..............

呀吓 發表於 2013-6-13 11:38
終於燒到佢入肉?

典解茅你地份?

現場所見約聚集約1000人,包括八大商會、中原、美聯、利嘉閣、香港置業等前線員工及高層、董事等一同出席。他們認為3D(買家印花稅BSD、額外印花稅SSD、雙倍印花稅DSD)已影響員工生計,要求撤銷有關政策等。..............

454 發表於 2013-6-13 11:40
現場所見約聚集約1000人,包括八大商會、中原、美聯、利嘉閣、香港置業等前線員工及高層、董事等一同出席 ...

你地要臀結先得架

1000%贊成...完全違反自由經濟

都好丫   

回應 454 #1 的帖子

今次老施佛刀出火,如果解決5到,
分分鐘D火越燒越烈。

討論

食左字喎師兄  發表於 2013-6-13 15:11

hkdiu 發表於 2013-6-13 15:01
回應 454 #1 的帖子

今次老施佛刀出火,如果解決

吾火 有鬼 ...D 舖 , AD費  加加埋埋   我估每日 蝕  几十皮 ... 吾赤呀

454 發表於 2013-6-13 17:31
吾火 有鬼 ...D 舖 , AD費  加加埋埋   我估每日 蝕  几十皮 ... 吾赤呀

仲諗住估佢捱到幾耐添

呀吓 發表於 2013-6-13 17:41
仲諗住估佢捱到幾耐添

以老 C 食力 , 1年半載 實頂到 ... 至多 拉gate.... Cut 人....

你吾見 你樓下 間 中記 摺左....

454 發表於 2013-6-13 20:04
以老 C 食力 , 1年半載 實頂到 ... 至多 拉gate.... Cut 人....

你吾見 你樓下 間 中記 摺左.... ...

係呀,摺左,得間中原仲係度

呀吓 發表於 2013-6-13 20:46
係呀,摺左,得間中原仲係度

>>> 中原仲係度....

.......... 你.. 撞邪 ....???

454 發表於 2013-6-13 21:05
>>> 中原仲係度....

.......... 你.. 撞邪 ....???

唔係中原,係美聯

呢次唔係老C嘅帶領第一次上街,記憶中89年六四時,中記全公司都齊齊上街,抗議鄧李楊集團鎮壓學生和平示威!俱往已!

煩惱 發表於 2013-6-13 18:03
緊 5 只 .... 拉雲一個代理每月皮費大約 3 皮... 你慢慢計.....

嘩!!! 一個代理每月皮費大約 3 皮???咁堅???點計呀???

煩惱 發表於 2013-6-14 19:17
成本的確好高架... 平均以每人頭去計...

舖租平極刀 5 千... 廣告 5 千刀未必得... 後勤、管理費、牌費 ...

1) 後勤、管理費、培訓、 . . . .大公司先有姐. . . .所以大行食水咁深.
2) 裝修、枱櫈、電腦、電腦軟件等 . . . . . 唔洗個個月買掛 ?
3) ...仲有人工、MPF 呢.... 生意都冇咯, 仲人工/MPF ?
問題1) 咁其實係咪細行 Flexible D呢? 起碼收入(百份比)多D, 時間又自主D
問題2) 係咪因為分行人唔多, 所以 Share 個皮費貴D呢?

kkkalvin 發表於 2013-6-14 20:00
1) 後勤、管理費、培訓、 . . . .大公司先有姐. . . .所以大行食水咁深.
2) 裝修、枱櫈、電腦、電 ...

呢D我真係唔色計,所以公司個個月蝕錢

煩惱 發表於 2013-6-14 20:47
我一直刀講緊大行 ....

明白, 多謝指教!

Fooktai1234 發表於 2013-6-14 21:50
大行都無數, 細行都好難捱得住
當然唔係分行人唔多, 所以 Share 個皮費貴D, 人多皮費更多, 個個出下廣告, ...

但係都係交咁多租姐. . . .