木材回收業

回復 mungchacha #2 的帖子

政府唔支持, 好難做
回覆 讚好 不讚 使用道具

peterman79 發表於 2014-8-11 10:52
回復 mungchacha #2 的帖子

政府唔支持, 好難做

環保業,如果攪得好
真係好揾錢
但就真係要有法例規管
就好似「木材回收」,欠缺的竟是廢木

回復 mungchacha #1 的帖子

收木都有既..有D差既紙張a_a

andyyuen92 發表於 2014-10-22 10:04
回復 mungchacha #1 的帖子

收木都有既..有D差既紙張a_a

師兄,你4分鐘內覆8個帖,我唔認為正常

我自己4分鐘可能連一個帖的內容也沒有看完

我只覺得師兄同洗版冇分別

我會刪除你部分回覆

如果再有下次,我會扣分處理

馬後砲 發表於 2013-6-19 18:23
貨源少. 隨住進出口減少,
而家流到香港既木卡板數量越來越少了.

在下乜都唔识,讲几句。
木材等等都係有机物质。
1政府要支援和支持在发电厂临近建成並长期运作电炉厂房。歐化藥業藥物受污染事件是不是例子?全部私营的话,可能因为因为利润不定、分量不多而持久力不足而结束。

港建首座電子廢物處理廠

在下乜都唔識,講幾句。留言資料大集匯。
純粹在人數和交易來說,大量固體廢物與 2011年香港人每日人均廢物產生量達1.36 公斤,遠高於其他國際城市。數量上支持回收業。總結留言:
1)已經失敗行動: 其餘租戶,包括了兩間非牟利機構開設的資源再生中心,仍然是集中於低技術和低增值層面,只是將可循環再造物料回收並進行切碎等簡單工序,然後又再運往中國內地和外國,作為加工原料。以實際情況來看,無論是環保園本身,又或是香港整體政策本身,以乎都未有真正為發展高增值的回收產業作預備。成品出路窄。有幾多個人有花園
2)政府:每屆政府坐得幾年,政策唔得持續,個個新上場都唔搞呢啲細眉細眼嘅嘢,要搞都搞大功績架啦。嚟攪嚇你, 話你依樣唔得個樣唔合格, 罰你錢。一個消防條例就已經玩死你。環保園, 正一是鬧劇,它的要求, 跟本上,如果有這樣的投資和設備,這經營者就不用去做收買佬了.再加上, 有回收, 沒有再生設備,得物無所用, 出路只有大陸市場,奈何, 運輸費暴增, 再加上國家政策更改了.再生工業亦逐漸走下波,這些亦都是加速政府要徵收垃圾處理費的實施.其實, 自1997後, 香港政府到目前,真的沒法施行過甚麼德政。
3)業界:舊卡板主要源於貨倉,他們大多不支持,雖知這些東西比較"牙定",要揾地方叫d伙記疊起等回收商泥收,又賣唔到$,多數叫d運輸自行清理帶返走,咁d司機梗係隨處扔左算啦。不過又唔怪得晒D司機,老老實實,又唔係有錢收,點解要運比你呢。用時間運去回收商處嘅成本,可能要司機自己食。我掉親卡板都親手托去呀公垃圾站。入面d人叫我就咁pat上綠色大垃圾桶就算,未試過叫我放埋一邊先。托金屬物品去就唔同呀, 係唔係都放放埋一邊先。而家仲有人執、報紙、鋁罐、幣在冇乜人收卡板呢。木材回收價平嘛,金屬制品,你叫埋D公司上門收都得。相對其他地方, 香港回收業成本太高, 政府補貼不足, 限制(資源,環保要求等等)又多, 再加上出路(市場)小, 利潤冇保證得嚟又唔高, 仲有行業地位又唔高 . . . . . 加加埋埋, 真係冇咩人肯深入大力投資。風險又唔算特別高,不過回報又真係唔係多。做環保回收好好賺, 好多回收廠, 但近年冇哂, 唔知點解會少咗出路。部份舊區還有木材回收。大多放置於橫街內,這門生意已日漸式微。貨源少. 隨住進出口減少,而家流到香港既木卡板數量越來越少了.呢幾年真係唔多覺有舊枋板車上大陸!所謂蝕係有所保留,係帳面蝕定係其他?回收業應該唔駛倒貼掛,不過回收完再造就難講。
4)衛生與質素:一般木都未經處理而制成,內含很多有害昆蟲如紅/白蟻。卡板果D木質其實都幾差。我覺得做擺設都OK,用就.........有D考慮。D木碎有乜用?最好就不要放家中。
5)大圍形勢:好簡單,淨係白領同藍領。個個都想做白領無人想做藍領﹔因為白領係高級過藍領同搵錢多過藍領呢個觀念已經根深柢固﹔我就係想講錢字行頭呢個觀念都已經係根深柢固。無錢搵,搵鬼做。如果真係搵到錢就一早大把人做,無咩人做既行業係香港一定係搵唔到錢。
因為香港係一個只會做有錢搵既城市。香港人都追求利潤豐厚嘅產業,高風險低回本嘅冇乜人制,除非政府有優惠政策吸引,如果唔係唔水諗。香港號稱創意非凡,但對再造,就好似毫無創意,或者可能利潤太小,冇乜人放個心落去掛。
對東版HIGHLIGHT的重點,其實都有D感嘆。香港,可以說是一個創新園地,但回收再造業就維持住低層次運作。記憶中隨咗有只環保磚外,好似真係冇乜特別成就。而且好似你指出,並沒有強制性回收法例支持,工人(就算比我都係),一定只收高價物料。當然,唔可以話唔啱,只是純商業方向。至於那些回收箱,就真係唔知是面子工程定乜。不過,如果話因運廢物到收集商處而要加管理費,除非立法,否則實有人嘈。以前,再造紙產品推出時,好多人買,雖然價錢一D都唔平,但新鮮感過後,加上政府又冇帶頭採購再造產品,客路自然就小。投入生產者相對亦小咗好多。咁回收、打紥、出口果D,真正循環再造商就唔敢講。知道環保係正確,不過我都唔想比錢。而家咁環境, 做又死唔做又死, 乜都有人反對。平野冇好呀~ 試下貴野先會改觀~

建議)循環再造成傢俬、花園用下都ok既。coating做厚D做好D都可以既~ 如果拆件再砌就會好D啦。除非好平,唔係一定唔制。講到尾,點解我要比錢(卡板貨源)你做生意呢。用者自付,丟件卡板要付處理費,這樣才公平。木碎可以造夾板蔗渣板、亦可造紙。宜家有D傢俬設計公司,話會用高密度合成木其實係唔係呢D?澳洲回收率高,由於埃垃費貴.所以大部份人會主動分類。假設香港大幅增加堆填費.點解唔直接攪個screening zone喺堆填區呢?到時截晒啲可回收/可再造嘅物料,再運去環保園,唔知可唔可行? 環保業如果攪得好真係好揾錢,但就真係要有法例規管。就好似「木材回收」,欠缺的竟是廢木補助(合理的)。但國營或公共就免了。又或者,正式立法監管廢物回收,成效應該會好過宜家。政策與法例,佔嘅比重不能小,市民就希望透過教育了解環保嘅重要。最怕政府果頭幫,果頭又比人轟浪費資源。揾外判定政府包辦?而到時回收再做商,又應唔應該比番錢去support都要考慮。因為D廢物就係佢吔貨源。數字唔會假 (我算香港依樣唔做數)。用少好多,帶背包內有一,二個摺好膠袋。有錢收就有人儲起佢。可以由第三方承包,定時/定量將分類好嘅物料,送去環保園,按重量向回收商收費,都有可能成為一門做得過嘅生意。

已經行動)生物柴油並賣出市場 。廚餘再造成魚糧出售。其實香港個膠袋費幾成功、不過我覺得好唔方便、最慘係有D比5亳買嘅膠袋用一次都殘。時代唔同咗了,不過原來大陸政府本身都好支持運保業,地方政府都有保助。環保回收站計劃, 我有份寫。不過環保回收業是一門很大的生意。
可惜香港實在後知後覺,現在才提倡由源頭做起,其實香港政府只要付出一些金額給市民。我敢擔保, 所有垃圾可減少至少三成以上。而且, 這亦可減輕政府對於垃圾處理的開支。正式投產以來已虧損了二百五十多萬, 可能是經營規模仍不夠大。

在下乜都唔識,講幾句。
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

【停收廢紙】三個廢紙出口商沒有告訴大眾的真相

【膠袋徵費十年】麵包袋棄置量登三甲 連鎖店濫派 一包多袋成災
【膠袋徵費十年】棄置量按年升15% 徵費擬加價、冷凍袋或收費
【膠袋徵費十年】環保袋濫發成災 年棄千萬個 成環境災難之源
【膠袋徵費十年】環保署推「二次袋」 超市、便利店「一袋兩用」

生物柴油並賣出市場 。廚餘再造成魚糧出售。其實香港個膠袋費幾成功、不過我覺得好唔方便、最慘係有D比5亳買嘅膠袋用一次都殘。時代唔同咗了,不過原來大陸政府本身都好支持運保業,地方政府都有保助。正式投產以來已虧損了二百五十多萬, 可能是經營規模仍不夠大。

魚魚 發表於 2013-6-21 20:41環保回收站計劃, 我有份寫。不過環保回收業是一門很大的生意。
可惜香港實在後知後覺,現在才提倡由源頭做起,其實香港政府只要付出一些金額給市民。我敢擔保, 所有垃圾可減少至少三成以上。而且, 這亦可減輕政府對於垃圾處理的開支。

在下乜都唔識,講幾句。
一)既然膠袋禁而不絕。政府可以立即請青年工程、懂科學、商業、社會發展政治的人員(就業機會)設計、運作、管理使用木材、食油等有機物質做出必須能在堆填區分解的環保膠袋、環保食具(飲管、杯、叉、碗、筷子)、環保紙張。
二)業界用者自負廢物費﹔用以支持環保膠袋、環保食具生產。
四)生產生物柴油、魚糧之后的有機物質,可以做出植物肥料麼?支持本地農業。
五)硫酸(鏹水)鹽製木漿法的工業够成熟,但既然入硫,就有出硫。環保問題就

回復 heraclius ##126 的帖子

在下乜都唔識,講幾句。留言資料大集匯。(补充)
1)已經失敗行動:本 港 目 前 每 年 的 都 市 固 體 廢 物 回 收 量 , 約 佔 整 體 都 市 固 體 廢 物 量 的 四 成 八 , 約 有 302 萬 公 噸 。 但 差 不 多 全 數 已 回 收 的 可 循 環 再 造 物 料 都 是 出 口 到 中 國 大 陸 及 其 他 國 家 , 留 在 本 地 處 理 及 再 造 成 有 用 產 品 的 可 循 環 再 造 物 料 只 有 1 % 。雖 然 輸 出 可 循 環 再 造 物 料 能 為 本 港 帶 來 經 濟 收 益 , 但 若 長 時 間 以 出 口 為 主 導 , 本 地 回 收 再 造 業 便 難 以 發 展 。
2)政府:每屆政府坐得幾年,政策唔得持續,個個新上場都唔搞呢啲細眉細眼嘅嘢,要搞都搞大功績架啦。嚟攪嚇你, 話你依樣唔得個樣唔合格, 罰你錢。一個消防條例就已經玩死你。環保園, 正一是鬧劇,它的要求, 跟本上,如果有這樣的投資和設備,這經營者就不用去做收買佬了.再加上, 有回收, 沒有再生設備,得物無所用, 出路只有大陸市場,奈何, 運輸費暴增, 再加上國家政策更改了.再生工業亦逐漸走下波,這些亦都是加速政府要徵收垃圾處理費的實施.其實, 自1997後, 香港政府到目前,真的沒法施行過甚麼德政。
4)衛生與質素:普通木傢俬可能有油漆又含甲醇,原來是不能回收。他們主要是回收舊卡板。如果我冇理解錯,即係我們經常見到的這種。
5)大圍形勢:因為香港係一個只會做有錢搵既城市。香港人都追求利潤豐厚嘅產業,高風險低回本嘅冇乜人制,除非政府有優惠政策吸引,如果唔係唔水諗。香港號稱創意非凡,但對再造,就好似毫無創意,或者可能利潤太小,冇乜人放個心落去掛。
對東版HIGHLIGHT的重點,其實都有D感嘆。香港,可以說是一個創新園地,但回收再造業就維持住低層次運作。記憶中隨咗有只環保磚外,好似真係冇乜特別成就。而且好似你指出,並沒有強制性回收法例支持,工人(就算比我都係),一定只收高價物料。當然,唔可以話唔啱,只是純商業方向。

三)生產生物柴油、魚糧等即刻有效之后的有機物質,会帮到小市民?。。。留 在 本 地 處 理 及 再 造 成 有 用 產 品 的 可 循 環 再 造 物 料 只 有 1 % 。

咁㗎話,益到地產公司、大公司、中型公司。小市民同細公司得到尐乜嘢?

在下乜都唔識,講幾句。
立法會十三題:煤灰的處理
赫斯基位於南中國海的荔灣天然氣項目投產
【香港有石油?】距港200公里韓中合作採石油
何君堯倡高溫氣化代焚化爐
等離子氣化處理技術概要
【天鴿襲澳門】小強都大逃亡!

【天鴿襲澳門】洪水如海嘯沖穿牆!

中電及港燈與Shell簽訂 供應香港長遠液化天然氣合約
中電港燈建海上液化天然氣接收站 涉68.5公頃 最快2020年竣工

1)隔離討論話有用碎木機。可不可以只用碎木機打碎肯定有蟲尐木頭為木質顆粒燃料--木煤(連埋昆蟲、小強碎片),加工業無水醋酸或者純醋酸醃住,加加埋埋2)轉廢食油為生物柴油餘下尐廢有機物質、 3)轉廚餘再造成魚糧餘下尐廢有機物質、4)煤灰每年有五十六萬噸,成分主要喺矽石、礬石,鐵同鈣等石頭成分。挖番埋咗系地底嗰尐煤灰。5)其他塑膠廢物。用等離子氣化氣化一二三四五,得到合成氣(syngas),集中送到海上液化天然氣接收站。等離子氣化得到嘅玻璃狀溶渣岩石就頭幾年賣俾澳門填海。颱風天鴿前年搞到澳門好麻煩。如果興建地下儲水池、填海、和填海時加高海堤,就可以買香港出嘅岩石。挖走咗以前埋咗尐煤灰,空咗尐地皮同填海得到新地皮用嚟拓展地皮(喺唔喺主要喺屯門?)。

咁㗎話,益到地產公司、大公司、中型公司。小市民同細公司得到尐乜嘢?供樓供到咳,仲益尐地產,嘥氣。
5)大圍形勢:好簡單,淨係白領同藍領。個個都想做白領無人想做藍領﹔因為白領係高級過藍領同搵錢多過藍領呢個觀念已經根深柢固﹔我就係想講錢字行頭呢個觀念都已經係根深柢固。真正循環再造商就唔敢講。知道環保係正確,不過我都唔想比錢。而家咁環境, 做又死唔做又死, 乜都有人反對。平野冇好呀~ 試下貴野先會改觀~

回復 heraclius ##130 的帖子

更改:用碎木機打碎只是肯定有蟲尐木頭為木質顆粒燃料--木煤(連埋昆蟲、小強碎片),加工業無水醋酸或者純醋酸醃住。其他木板回收做其他用途。

第一代生物質能技術可以在經濟上有競爭力,但是可能仍然需要部署支持,以克服公眾的接受和小規模的問題。

在下乜都唔識,講幾句。
heraclius 發表於 2019-8-31 07:29
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8F%AF%E5%86%8D%E7%94%9F%E8%83%BD%E6%BA%90%E5%95%86%E4%B8%9A%E5%8C%96#%E7%AC%AC%E4%B8%80%E4%BB%A3%E6%8A%80%E6%9C%AF
第一代技術已經被廣泛應用於資源豐富的地方。它們未來的使用將依賴於對剩餘資源潛力的探索,特別是在發展中國家,和克服在環境和社會的接受程度有關的挑戰。
生物質熱能和電力是一個完全成熟的技術(Mature technology),它提供了一個現成的市政的,農業的和工業的有機廢物的處理機制。不過,這個工業仍然相對落後,在過去的十年至2007年,儘管在許多發展中國家中生物質能(主要是木材)的需求持續增長。生物質能存在的問題之一,是爐灶直接燃燒產生的污染物,導致嚴重的健康和環境的後果,雖然改進爐灶方案可在一定程度緩解這些影響。第一代生物質能技術可以在經濟上有競爭力,但是可能仍然需要部署支持,以克服公眾的接受和小規模的問題。
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%94%9F%E7%89%A9%E8%B4%A8
生物質 (Biomass)是指能夠當做燃料或者工業原料,活著或剛死去的有機物。生物質能最常見於種植植物所製造的生質燃料,或者用來生產纖維、化學製品和熱能的動物或植物。也包括以生物可降解的廢棄物(Biodegradable waste)製造的燃料。
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 0%E4%B9%99%E9%86%87
纖維素乙醇(英語:cellulosic ethanol)是從木材、草,或農作物不可食用部分之木質纖維素產生之一種生物燃料。
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... D%E8%AD%B0%E6%80%A7
生物柴油的大量使用會讓開墾新的農地則會破壞生態,而一些研究顯示,開墾新農地所製造的二氧化碳可以提供這塊農地上的作物吸收數十年,換句話說就是在環保上不值得。
可能避免負面效應的方法是採用痲瘋樹提供油脂(痲瘋樹生產的油脂有毒、不可食用),痲瘋樹不但產油效率佳,而且可以在貧瘠缺水的環境生存,換句話說就是可以利用無法種植作物的土地。但有些人認為就算是採用具有類似痲瘋樹特性的植物生產生質柴油,還是有降低糧食生產的可能性,因為有些第三世界國家的農民會在經濟利益的驅使下,將原本用來種植作物的土地給拿來改種痲瘋樹。另一種可行方案是種植辣木。
利用廢棄物(例如廢油)生產生物柴油幾乎無環保及道德上的缺點;還可以減少商人使用回鍋油及地溝油的誘因。但是回收廢油及廢油內部不純物仍然是問題。
等離子氣化處理技術概要

正方:
1.1)等離子氣化處唔處理到嚴重的健康同環境嘅後果?以前埋咗尐(D)煤灰就係處理依個题目。挖番出嚟俾等離子氣化用就一定要處理好
1.2)其次,等離子氣化處唔處理到回收廢油及廢油內部不純物?照睇係可以,不过睇就咁睇,实际做就……在下乜都唔識,照講啫。玻璃狀溶渣岩石就包住尐金属。
1.3)用等離子氣化氣化各类下游廢有機物質,得到合成氣(syngas),集中送到海上液化天然氣接收站。等離子氣化得到嘅玻璃狀溶渣岩石就頭幾年賣俾澳門填海。
2)用碎木機打碎咗連埋昆蟲、小強嗰尐有蟲嘅木頭就係活著或剛死去的有機物
3.1)轉廢食油為生物柴油、同轉廚餘再造成魚糧係唔係利用生物可降解咗嘅廢棄物(Biodegradable waste)製造尐燃料同化學製品、還可以減少商人使用回鍋油同地溝油嘅誘因
3.2)生產生物柴油、魚糧餘下嗰尐有機物質,可以做出植物肥料嚟支持本地農業?
4.1)生產纖維:既然膠袋禁而不絕。政府可以立即請青年工程、懂科學、商業、社會發展政治的人員(俾就業機會佢哋)設計、運作、管理使用廢木材、廢食油等有機物質做出必須能喺堆填區分解嘅環保膠袋、環保食具(飲管、杯、叉、碗、筷子)、環保紙張
4.2)業界用者自負廢物費﹔用嚟支持生產同業界多多使用環保膠袋、環保食具嘅。

反方:
5.1)大圍形勢:因為香港係一個只會做有錢搵嘅城市。香港人都追求利潤豐厚嘅產業,
5.2用者自負喎……)知道環保係正確,不過我都唔想俾錢
6俾就業機會喎……)好簡單,淨係白領同藍領。個個都想做白領,無人想做藍領﹔因為白領係高級過藍領同搵錢多過藍領呢個觀念已經根深柢固。我就係想講錢字行頭呢個觀念都已經係根深柢固。
7.1下游廢有機物質喎……)平嘢冇好呀! 試下貴嘢先會改觀!
7.2生產纖維喎……)以前,再造紙產品推出嗰時,好多人買,雖然價錢一尐(D)都唔平,但新鮮感過後,加上政府又冇帶頭採購再造產品,客路自然就細。投入生產者相對亦細咗好多
8.1用者自負喎……)本港(2011 年或以后)每年嘅都市固體廢物回收量,約佔整體都市固體廢物量嘅四成八,約有302萬公噸。但差不多全數已回收同可循環再造物料都係出口到中國 大陸及其他國家,留喺本地處理同再造成有用產品嘅可循環再造物料只有1 %。雖然輸出可循環再造物料能為本港帶來經濟收益,但若長時間以出口為主導,本地回收再造業就難以發展。唔好乜都上缴得唔得?
8.2)咁回收、打紥、出口果D,真正循環再造商就唔敢講
8.3處理好內部不純物喎……)有回收,沒有再生設備,得物無所用。出路只有大陸市場。奈何,運輸費暴增。
8.4俾就業機會喎……)咁㗎話,益到地產公司、大公司、中型公司。小市民同細公司得到尐乜嘢?供樓供到咳,仲益尐地產、n氏力场,嘥氣。
9.1一定要處理好後果喎……)高風險低回本嘅冇乜人制,除非政府有優惠政策吸引,如果唔係唔水諗。
9.2用者自負喎……)而家咁環境,做又死唔做又死, 乜都有人反對。
9.3一定要處理好後果喎……要集中喎……)每屆政府坐得嗰幾年,政策唔得持續,個個新上場都唔搞呢啲細眉細眼嘅嘢,要搞都搞大功績㗎啦。嚟攪嚇你:話你依樣唔得、個樣唔合格; 罰你錢。一個消防條例就已經玩死你。

heraclius 發表於 2019-8-31 07:29
在下乜都唔識,講幾句。
赫斯基位於南中國海的荔灣天然氣項目投產

在下乜都唔識,攞嚟講啫。
正方同反方嘅對話。
正方:生物柴油
利用廢棄物(例如廢油)生產生物柴油幾乎無環保及道德上的缺點;還可以減少商人使用回鍋油及地溝油的誘因。但是回收廢油及廢油內部不純物仍然是問題。
等離子氣化處理技術概要
照睇係可以處理到回收廢油及廢油內部不純物,不過睇就咁睇,實際做就……在下乜都唔識,照講啫。煤灰每年有五十六萬噸。
等離子氣化得到合成氣不一定要畀車輛燒嚟推喐架車。新加坡有裕廊島預備發展化工。集合埋得尐到合成氣就可以供應本地細規模化工,生產塑膠、肥料等等。
煤本身就有包括稀土金屬嘅重金屬。燒咗尐煤、重金屬就燒唔到跟埋尐煤灰。有辦法有效又保護環境嘅辦法提煉米幾好。有稀土依張牌做其他嘢。
反方:
我都理解可以唔一定要有氮做肥料,撈埋尿素落料o米有氮o羅。仲有依排,稀土搞到政治化,中美貿易戰嘅其中一張牌,你估你依張牌够唔够人哋先?。研究依家嘢,等人哋用得好掂先去馬。話提煉煤灰,喺裡面攞得番尐稀土。攞嚟講,研究失敗咗周圍污糟邋遢又有好毒尐煤灰,你搞番掂佢係唔係先?研究成功同用得好掂,你嚟話畀我知。

回復 peterman79 ##1 的帖子

魚魚 發表於 2013-6-21 20:41
高人不敢當,不過環保回收業是一門很大的生意。可惜香港實在後知後覺。

正方同反方嘅對話,第三節。 (城市論壇後面尐星星繼續圍觀:   )
正方:既然不過環保回收業是一門很大的生意,算系一種基建。香港基建係世界排名龍頭後面尐。就咁㗎話,益到地產公司、大公司、中型公司。小市民同細公司得到尐乜嘢?所以,要將回收業、生物柴油、再造魚糧、生產纖維連同其他基建一齊做。舉例,新加坡有裕廊島預備發展化工。又例如,
跳出框框境外填海助香港破局
新民黨建議:內地水域填海
環境問題:廣東省化學危害應急檢測技術重點實驗室副研究員郭鵬然博士的研究結果顯示,桂山島附近海底表層沉積物中,銅、鉛、鋅三種重金屬含量均不同程度地超過河口背景值。評價結果是「該海水養殖基地中,表層沉積物中重金屬對底棲生物有潛在或慢性毒性作用。」2016年9月9日,廣東省首個海上風力發電場試點「珠海桂山海上風電場示範項目」在珠海桂山島動工,工程總投資近27億元(人民幣.下同),擬於2017年12月建成投產。香港海豚保育團體指出,風電場打入海牀的風車樁柱, 以及風車轉動時產生的低頻,都會對白海豚造成滋擾和影響其生存環境。中山大學海洋學院教授、中山大學保護中華白海豚研究團隊負責人吳玉萍接受內地傳媒訪問時 亦批評,這份環評「避重就輕」,項目將改變當地海域生態系統, 影響中華白海豚的生存,並建議該項目重新選址。
用等離子氣化處理要好掂先,處理桂山島附近海底尐污染物同埋上面提及尐煤灰。得到嘅重金屬同用嚟填海嘅岩石,當地就用嚟填桂山島附近;是乎當時情況,仲可以賣岩石畀澳門搵番大筆錢支持環保事業有機物質回收再造、預備發展化工支持漁農業、將岩石填海用、解決房屋土地短缺。尐環保人士就少咗反對。重金屬同稀土當礦產賣。

反方:公益既事情,重要係每屆政府坐得嗰幾年,政策唔得持續,個個新上場都唔搞呢啲細眉細眼嘅嘢,要搞都搞大功績㗎啦。嚟攪嚇你:話你依樣唔得、個樣唔合格; 罰你錢,一個消防條例就已經玩死你。不過呢,正方依個跳出框框嘅計劃,將港澳都要填海嘅現實、解決房屋土地短缺嘅難題、有機物質回收再造一環扣一環嘅意見幾好,避開啲細眉細眼嘅嘢變造大功績。不過老老實實,依家就咁睇係何生嘅等離子氣化處理要好掂先得。有無其他氣化分解嘅辦法分解無機污染物做岩石同回收金屬。石鼓洲起焚化就知道無咁快見效,以前埋尐煤灰做唔做到用嚟填海嘅岩石?我就係想講錢字行頭呢個觀念都已經係根深柢固。無錢搵,搵鬼做。如果真係搵到錢就一早大把人做,無咩人做既行業係香港一定係搵唔到錢。例如,賣畀澳門嘅岩石就係實際搵幾大筆錢,條數有幾大。因為香港係一個只會做有錢搵既城市。香港人都追求利潤豐厚嘅產業,高風險低回本嘅冇乜人制,除非政府有優惠政策吸引,如果唔係唔水諗。漁農業搵唔到大錢。就算搵到,只係益到例如好似何生出生元朗嗰尐一少部分人農業大戶
英國農業高效率,以不到2%的勞動力生產出約百分之六十的食物需求, 貢獻了GDP的百分之二。不過呢,避開啲「約有302萬公噸但差不多全數係出口到中國大陸及其他國家,留喺本地處理同再造成有用產品嘅可循環再造物料只有1 %。雖然輸出可循環再造物料能為本港帶來經濟收益,但若長時間以出口為主導,本地回收再造業就難以發展。」嘅意見幾好。挖煤灰同海底廢物過程會唔會製造番尐污染?重金屬同稀土當礦產就算有本地廠房自己處理,都係好污染有毒㗎。好彩液化天然氣合約就代表唔再用煤。正方第一節話煤灰每年有五十六萬噸,只會越挖越少。我方第二節話,分量細;

就好粗略估計五十六萬噸有萬分一、十萬分一、百萬分幾,即係五十六噸至點幾噸,仲要提煉。細規模處理自己同附近深圳、澳門(即係大灣區)用就得。剩係喺二千年,中國生產約有八萬噸可以用嚟提煉嘅稀土物(仲未係金屬)。 本地出依張稀土牌係唔夠入場人哋貿易戰幫手㗎。

正方既要點係一環扣一環。一環唔掂,就跪喺到。就算掂,環保人士都係會話填海趕絕中華白海豚。最後,不同派别嘅議員之間有刺,你知嘅無?而家咁環境,做又死唔做又死。乜都有人反對。正方提供嘅建議条片話填海要十一年或者再多都仲得。

補充內容 (2019-9-16 02:41):
氣化處理除上述海底尐污染物以外,照計都可以處理棕地尐污染物。所以要政府决定先處理海底方便填海,或先處理棕地,最后都是建公營房屋。

某中學介紹發電嘅資料:煤灰主要分為顆粒較大的爐底灰和顆粒較少的粉煤灰。爐底灰會積存在爐渣斗內,而粉煤灰則被收集在除塵器之中。香港每年生產700,000公噸粉煤灰,當中青山發電廠約佔一半,其中約180,000公噸的粉煤灰會循環再用於建築行業上。 收集得的煤灰會運送給用戶,或通過地底管道或密封貨車運送到佔地六十公頃的曾咀媒灰糊儲存。
根據美國能源部向國會的2017年一月的報告,世界稀土嘅需求以十萬噸計(37頁);煤裡面有百萬分之五百嘅稀土(12頁)。五十六萬煤灰照比例計。燒煤就一定會揮發不少金屬,亦係五十六萬噸煤灰最多只可以有二百八十噸以下嘅稀土。香港至現時,最多燒煤燒咗一百一十八年;所以,就算將百餘年,以每年都有五十六萬噸煤灰嘅不可能嘅上限計算,將所有尐煤灰挖番出嚟。二百八十噸乘118=三萬三千四十噸(33040)稀土依個不可能的上限
上次反方说:
細規模處理自己同附近深圳、澳門(即係大灣區)用就得。剩係喺二千年,中國生產約有八萬噸可以用嚟提煉嘅稀土物(仲未係金屬)。計算埋提煉嘅部分,香港煤灰嘅不可能嘅上限只係够同中國比一兩年。本地出依張稀土牌係唔夠入場人哋貿易戰幫手㗎。所以根據稀土數據的推算,報紙說:「約有302萬公噸但差不多全數係出口到中國大陸及其他國家,留喺本地處理同再造成有用產品嘅可循環再造物料只有1 %。雖然輸出可循環再造物料能為本港帶來經濟收益,但若長時間以出口為主導,本地回收再造業就難以發展。」有道理。
ppeterman79 發表於 2014-8-11 10:52 政府唔支持, 好難做

唔以出口為主導嘅話,如正方所講:將環保回收業依門生意用算系一種基建嚟睇,連埋填海等政府主導嘅工程嚟做,會唔會有機會呢?

木材回收中,被小強入侵的木材比較簡單夠快但不見得好的辦法就係當柴燒嗎?

補充內容 (2019-9-15 23:50):
唔以出口為主導嘅話,如正方所講:將環保回收業依門生意就算系一種基建嚟睇,連埋填海、採石業等政府主導嘅工程嚟做,會唔會有機會呢?

mungchacha 發表於 2013-6-19 14:21
普通木傢俬可能有油漆又含甲醇,原來是不能回收的。主要回收舊卡板(如果我冇理解錯,即係我們經常見到的這種)。他們會先用碎木機破為碎粒,再運回大陸造成人造板,平均出口每噸碎木成本500多元。可惜的是運到了大陸,賣450元都沒人要。由於運輸費昂貴,他們曾轉型做木質顆粒燃料--木煤(我完全唔知係乜,反而由木燒成的木炭就聽過 )。由於木煤比普通木碎較重,相對體積小了,運輸費亦相應減低。其實,成篇文章講,這間公司真正面對的問題,是回收量唔足夠。每天丟掉的卡木超過三百噸,但全都是運到堆填區了事。

等離子氣化處理技術概要

在下乜都唔識,攞嚟講啫
等離子氣化處唔處理得有油漆又含甲醇的木板木質顆粒燃料木煤?用等離子氣化氣化集中到嘅,得到合成氣(syngas),再集中送到海上液化天然氣接收站。咁睇嘅話,細規模用廚餘、廢食油、木材回收、廢塑膠一起拍住上嘅化工支持農業、藥業有唔有得做?

heraclius 發表於 2019-9-24 08:27
咁睇嘅話,細規模用廚餘、廢食油、木材回收、廢塑膠一起拍住上嘅化工支持農業、藥業有唔有得做?

土沈香別名牙香樹,白木香,香樹。常綠喬木, 香港原生植物。沉香(又稱莞香)的形成是樹幹或根部被真菌入侵,流出結膠樹脂,沉於土中,日久堆積,經微生物作用凝結成褐黃色固體(琥珀狀)。沉香置於水中則沉,燃燒時有濃香。木材可製線香。沉香可作名貴的香料或中藥.沉香屬所有品種,包括土沉香,屬《瀕危野生動植物種國際貿易公約》附錄II的物種,受《保護瀕危動植物物種條例》管制。土沉香的價值是谷主一直存疑的問題,在香港樹藝行業中,普遍的將它視作不值錢的樹木。傳說中的土沉香要腐爛結膠才出現,即是說正常一棵樹木不會這種東西,市面上見到的除非是加工,否則是不會出現。將土沈香說成價值連成,除非是那些有心人,否則是不成立。

可不可以在市區、工廠區小空地種植土沈香。樹木吸收二氧化碳廢氣,生產像從橡膠樹取一樣的樹汁。從樹汁提煉樹膠、然後提煉天然橡膠。從多出來的種子提煉生物食油、生物柴油。另外,橡膠樹樹木生產樹汁會越來越少;到產量不夠樹木就會被斬,騰空資源種新樹。照咁睇餘下的種子碴、木碴、過期土沈香樹幹、加埋實有畀埋昆蟲、真菌感染嘅土沈香樹幹,全部收集並用碎木機打碎成木煤。

咁睇嘅話,細規模用廚餘、廢食油、木材回收、木煤、廢塑膠一起拍住上嘅化工。政府支持化工;化工支持農業、漁業、藥業有唔有得做?細規模指夠畀大灣區自己用。

版權所有©-香港特別行政區政府機電工程署最後更新日期: 2019年3月8日 生物質熱電聯產生物質能技術指的是利用植物或者動物廢料發電的技術。由於植物物質中蘊藏的能量來自光合作用中所吸收的太陽能, 因此生物質能被視為一種可再生能源。生物質可以來自很多來源,包括:林業廢料:間伐廢料,木片,剪枝廢料等工業廢料:木片和鋸屑,家具工業廢料。城市有機廢物也是一種生物質。香港沒有林業或具規模的農業。地勢上來說,香港山多平地少,並不適合種植能源農作物。因此,除了城市有機廢物,香港的生物質資源非常有限。

版權所有©-香港特別行政區政府機電工程署最後更新日期: 2019年3月8日 生物質熱電聯產木粉燃氣渦輪、粉末內燃機等則正在試驗之中。

版權所有©-香港特別行政區政府機電工程署最後更新日期: 2019年3月8日 廢 物 轉 化 能 源 指 的 是 利 用 各 種 技 術 把 固 體 廢 物 中 蘊 藏 的 能 量 轉 化 為 熱 能 或 電 能 的 處 理 過 程 。 這 些 技 術 主 要 包 括 堆 填 沼 氣 、 厭 氧 分 解 和 熱 處 理 等 等 。  除 了 發 電 以 外 , 廢 物 轉 化 能 源 還 為 固 體 廢 物 處 理 提 供 了 填 埋 以 外 的 方 法 。 由 於 香 港 土 地 資 源 極 之 有 限 , 建 設 新 的 大 型 堆 填 區 並 不 是 最 理 想 的 選 擇 。 因 此 , 我 們 須 要 尋 找 替 代 的 固 體 廢 物 處 理 方 法 。 熱 處 理 和 厭 氧 分 解 都 屬 於 選 擇 之 一 。

新.東方 發表於 2013-6-19 16:35
綠色力量幾個月前都有講過呢個問題, 我紅色HIGHLIGHT左少少重點

本 港 目 前 每 年 的 都 市 固 體 廢 物 回 收 量 , 約 佔 整 體 都 市 固 體 廢 物 量 的 四 成 八 , 約 有 302 萬 公 噸 。 但 差 不 多 全 數 已 回 收 的 可 循 環 再 造 物 料 都 是 出 口 到 中 國 大 陸 及 其 他 國 家 , 留 在 本 地 處 理 及 再 造 成 有 用 產 品 的 可 循 環 再 造 物 料 只 有 1 % 。
雖 然 輸 出 可 循 環 再 造 物 料 能 為 本 港 帶 來 經 濟 收 益 , 但 若 長 時 間 以 出 口 為 主 導 , 本 地 回 收 再 造 業 便 難 以 發 展 。 首 先 , 業 界 只 會 停 留 在 最 低 層 次 的 運 作 模 式 , 即 回 收 、 打 紥 , 然 後 出 口 , 經 濟 價 值 不 高 , 亦 只 能 創 造 少 量 的 就 業 機 會 。 其 次 是 太 依 賴 出 口 容 易 受 外 圍 經 濟 因 素 影 響 , 例 如 2008 年 受 環 球 金 融 海 嘯 拖 累 , 本 港 廢 紙 的 收 購 價 由 最 高 峰 時 期 的 每 噸 約 港 幣 二 千 元 大 幅 下 調 至 七 百 元 。 由 於 出 口 物 料 的 價 錢 比 回 收 成 本 更 低 , 根 本 是 無 利 可 圖 , 令 原 本 出 口 的 廢 紙 滯 留 , 甚 至 被 棄 置 在 堆 填 區 。 更 重 要 的 是 越 來 越 多 國 家 或 地 區 減 少 廢 物 的 進 口 量 , 若 本 地 回 收 再 造 業 仍 舊 以 出 口 為 主 , 只 會 續 步 隨 出 口 廢 物 的 出 路 減 少 而 萎 縮 。

版權所有©-香港特別行政區政府機電工程署最後更新日期: 2019年3月8日
香港是亞洲地區內的商業中心,加上人口有七百萬之多,因此每年 均 產 生 大 量 的 都 市 固 體 廢 物 。 香 港 單 於 2015 年 已 製 造 了 570 萬 公 噸 廢 物 , 而 當 中 只 有 35% 循 環 再 造 , 其 餘 則 運 往 堆 填 區 處 理 。

補充內容 (2019-10-28 02:48):
用廚餘、廢食油、木材回收、木煤、廢塑膠一起拍住上嘅化工。政府支持化工;化工支持農業、漁業、藥業有唔有得做?細規模指夠畀自己用。

補充內容 (2019-10-28 02:49):
例如:既然膠袋禁而不絕。政府可以立即請青年工程、懂科學、商業、社會發展政治的人員(就業機會)設計、運作、管理使用廢木材、廢食油等有...

補充內容 (2019-10-28 02:50):
機物質做出必須能在堆填區分解的環保膠袋、環保食具(飲管、杯、叉、碗、筷子)、環保紙張。

紹榮廢鐵回收