5個錯哂的職場思維

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

職場就如江湖,太天真太傻,凡事一廂情願,遭殃的只會是自己。有些想法,你以為理所當然,但用於職場上,只會換來「唔識做」的評價。

1.    唔識扮識就可蒙混過關
上司最氣頂的莫過於下屬犯錯後,不斷說:「我以為‧‧‧‧‧‧」來推搪,事事靠估,累自己損失金錢時間。唔識扮識不會令人覺得你才智過人,相反很快就會露底。唔識就問清楚前輩或熟手同事,但假如你在公司已有相當資歷,還是被人揭穿你蒙惺惺,那就得反省一下,是否疏懶於自我增值。

2.    實力比形象重要
假如你一頭金毛、花指甲、穿窿leggings和布袋上班,除非從事行業與美容和潮服有關,不然幾叻都無用,因為無人會認真看待你。叻人早就知道要上位,衣著應似做著你理想職位那位或者比你現有職位高一級。以貌取人的確不對,但很抱歉,現實社會便是如此。

3.    有碗話碗最有建設性
很多老細愛開腦震蕩大會,「集思廣益」,不過無論他的姿態好似幾開明都好,你仍然要慎言。一來,你的民意不代表她的利益,搞不好還像暗踩她管理不周;二來,你的「建設性意見」很可能累同事多做嘢,辣著他們的神經。所以,在你講想講的話之前,請確保在場人士也想聽。

4.    遲返工以遲放工補鑊
對不起,世界不是圍著你的睡眠時間表而轉的,早起的鳥兒才能佔優。因為,當你氣沖沖趕到辦公室時,你的老細已經將重位委託給另一位同事。時間觀念總是與責任感掛鈎,即使遲放工能補回工時,也挽救不了你的人格。

5.    非升職不可
有時升職,反而責任更大,要睇數、孭數、請人炒人、整powerpoint向大老細推銷,未必如揼石仔般優哉遊哉。反而可考慮職位橫移,尋找機會掉到不同部門工作,說不定為你帶來更大工作滿足感。老闆又沒特別損失,多是無任歡迎,總好過成日睇你跳草裙舞或搲升職加人工。
回覆 讚好 不讚 使用道具

觀月瞳 發表於 2013-7-2 14:49
所耳禾番工可準時

禾刀係

所耳禾番工可準時

禾最少早半個鐘到公司

所耳禾番工可準時

乃放假同請假就最準時

乃係老闆
中意幾時返就幾時返

maleemaleehm 發表於 2013-6-30 12:21
職場就如江湖,太天真太傻,凡事一廂情願,遭殃的只會是自己。有些想法,你以為理所當然,但用於職場上,只 ...

呢5味,都可以構成炒魷理由 !  

第五點我最明白. 升職真係冇乜好...

搵食艱難,世界難撈

升職當然5可以老逢

嘢兩面睇,5點一樣可以掉轉睇

1. 既然唔識,就一定要扮識。因你話唔識,都未必有人會教你,其實冇乜可能乜都識晒
但就要比老闆認為你起碼知個大概

2. 除非係pro firm,唔係概話,衣著差小小唔太大問題
但千祈唔好仲靚過你老闆

3. 你要上位,有建設性就一定要講出口,累同事多做嘢係一件事,你要唔要比老闆欣賞又係一件事

4. 8成老闆遲返,剩下2成就你唔好彩,你早返或遲到老闆未必知,除非有人背後插
但你遲走,老闆就一定知,因為好多老闆遲走

5. 橫向,好就好,唔好就一樣死得,你唔昇,大把人想昇,昇咗果D咪一樣老點你做

我係薪金橫移

maleemaleehm 發表於 2013-6-30 12:21
職場就如江湖,太天真太傻,凡事一廂情願,遭殃的只會是自己。有些想法,你以為理所當然,但用於職場上,只 ...

雖然工作的紛圍會影響每一個人的投入度,
但如能抱著敬業樂業的態度,
做人謙虛、謹言,
相信是一定會有人賞識及得到回報的。

其實好多野都要睇你樓上既喜好, 有D老細鍾意咁, 有d老細唔鍾意咁, 最緊要知道佢地喜好!

所以禾唔望升職,覺得我做到野加人工就得架啦,名嘅野好死架啫,利先梗要

所耳禾番工可準時

乃好似唔使做

乃有工返

非常同意,謝謝分享

現實就是這樣, 看不過眼的就看少眼吧!

第五個point幾有意思