樓主: Bvm_hk

十年後的工程界 會係點!

你唔做、大把南亞人做!依家已經係咁!
回復 hkdiu #2 的帖子

agree la
every industry is the same in hong kong except finanace
我就话唔诜咁悲觀, 以我入左呢行咁耐, 呢幾十年,建築業一路都幾好, 唯一低潮是在1986~1987 年比較難揾工,  
每有大型基建推出都会扯旺个市, i.e. MTR 观塘`莶湾`港島綫, 之后有新机场等十大, 又到 KCR 西铁,落馬洲綫,馬铁...,
通常旺完土木工程, 会带旺屋宇建設, 之后又会旺土木,輪流作業.
無啖好食......
真係要睇下第時仲有冇基建
如果唔係就番大陸工作
成班外勞阿差
10年後仲好景
應該仲要人既,冇工程,政府都會諗點佢啦
行行都會轉變啦~船到橋頭自然直~
冇事GEI
回復 阿麗娃 #15 的帖子

Agree!!! As long you work hard, there is always chance ahead of you
其實我覺得唔驚,你話大型基建就可能冇,但起樓,番新,維修保養,永遠都唔會做得哂
唉!現家都到水尾啦
谢谢分享
多謝分享
工人老了
無工人

政府點都會upgrade d infrastructure,一定長做長有。祇不過可能個tevhonolgy唔同,唔需要咁多人。又或者design去晒d low cost market
十年都過去了五年,的確多了很多南亞人,但唔係個個工種。

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-3-28 22:32