代理冚舖

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

地產代理界掀起金融海嘯後最大規模「冚舖」浪潮,業界料四大代理行今年暫已關閉至少50間分行,下半年縮舖速度勢必加快,全年關舖數量勢至少倍升至逾百間,新近關閉分行包括利嘉閣佐敦柯士甸道及香港置業大埔區唯一分行等。各大代理行直言,租約期滿分行的業主若不減租,普遍不會考慮續租,近期已有個別業主減租逾10%或提出六個月短期減租以共度時艱

政府連番出招為樓市降溫後,一、二手成交量急速萎縮,代理生意愈來愈淡薄,近期港、九、新界各區均已湧現不少代理分行突然關閉,利嘉閣繼早前關閉荃灣如心廣場、美孚萬事達廣場及上水等分行後,柯士甸道原有的三連超級大舖,剛已關閉中間的一間分行。

利嘉閣柯士甸道關分行

利嘉閣董事徐志華證實,旗下柯士甸道剛關閉的分行,其業主早前要求加租,在現時市況實在難以接受,故租約期滿已立即關閉,而該舖左右兩間分行,稍後約滿時,若業主不肯減租亦會立即關閉。他直言,在目前沒有盈利的經營困局之下,租約期滿的分行若不獲減租均會放棄,即使業主減租亦要考慮是否具實際價值才會續租。本地四大地產代理行規模香港置業位於新達廣場的分行,因租約期滿已關閉。

除利嘉閣外,香港置業位於大埔新達廣場及大角咀海桃灣的分行亦剛關閉,該公司行政總裁李志成表示,新達廣場分行原本屬公司於區內唯一分店,由於約滿經已關閉,稍後會於區內物色租金較平舖位。他坦言,下半年公司會繼續減少分行,貴租舖位一定不要,現時公司全港約有90多間分行,較年初時逾100間已減少近10間。

倘不撤辣招 美聯削成本

部分業主亦已開始體諒代理「無啖好食」苦況而願意不加租、甚至減租,李志成透露,近排已有分行業主願意減租續約,最多減幅逾10%,部分業主亦願意不加租以求續約。美聯(01200)執行董事兼住宅部行政總裁陳坤興稱,目前公司分行數量已較年初時略為減少,若政府不考慮撤招,下半年要繼續減少分行以削減成本,公司亦都陸續要求約滿分行的業主減租,目標減租幅度10至20%,不減租的分行會考慮不續租,如旗下大角咀港灣豪庭及灣仔分行,早前已因業主要求加租而關閉。陳坤興亦透露,近期已經有業主提出短期減租六個月以共度時艱。祥益總裁汪敦敬表示,在現時僧多粥少的環境下,公司採取多舖少人等經營策略。

壞處~~代理冇飯開

好處~~少人炒樓

大家奌睇??
無咩點睇既,  政府就係一心要地產死,  順應果班民粹主意政棍既 意旨   
回覆 讚好 不讚 使用道具

執多D仲好﹐根本市場就唔需要咁多間地產公司
舖租炒貴就係由呢D地產公司炒起先

原來係咁..........  
咁如果香港無左地產行業,  會唔會經濟起飛如80年代 ?

肥叔叔 發表於 2013-7-12 15:31
原來係咁..........  
咁如果香港無左地產行業,  會唔會經濟起飛如80年代 ?

其實你換番係果區既居民黎睇。當你行成條街10個舖有7-8間都係地產代理既時候﹐你就知點解形象會咁低落
以前我做代理果時﹐隔離間洗衣舖就係咁比D地產迫死﹐原本租1萬﹐同業主講加少少﹐業主話間地產代理出2倍黎租
你洗到幾多件衫

標青 發表於 2013-7-12 16:00
其實你換番係果區既居民黎睇。當你行成條街10個舖有7-8間都係地產代理既時候﹐你就知點解形象會咁低落{:2 ...

一條街10個舖有7-8間都係地產, 我所見真係極少區會有, 地產開舖都要計過條數
仲要係靚靚大型屋苑地段至會咁樣

就算地產唔遊說業主,  地舖業主都會CHECK 差餉物業 既建議租金
再唔係睇銀行個估價,  乘返起馬正常投資有2厘幾回報既租金

你話係咪呢 ?  師兄

煩惱 發表於 2013-7-12 18:52
我冇坐舖成大半年... 但仍然刀有客搵我... 舖少咗 5= 代理少咗... 雖然依家的確難搵食... 但對炒家冇影響 ...

可以咁講, 之但係, 冇晒D辣招, 平心而論, 炒家就會出嚟摸貨, 再摸上摸, 真正用家及小業主一定要買貴嘢!
佢地邊有可能貼市得過我哋~全職又專業的炒家???!!!
有咗SSD/BSD, 我哋迫住一係做長線投資, 一係唔玩! 依家時勢再加兩年後ge事. . . .邊果估到喎?! 風險太高.

標青 發表於 2013-7-12 16:00
其實你換番係果區既居民黎睇。當你行成條街10個舖有7-8間都係地產代理既時候﹐你就知點解形象會咁低落{:2 ...

咁叫做弱肉強食. . . .係毛耐d, 但依個係商業社會正常不過ge現象!
冇得好埋怨. 除非業主同你有親, 或者佢怕錢多.
正常嚟講, 佢哋應該要搬去d平小小租ge地方或者加價!

煩惱 發表於 2013-7-13 13:12
淨計買... 5 計賣架?! 買就趕絕投資呢班對手... 賣就想佢地幫手?!

平心而卵?自由市場係咁... 股票 ...

兩個市場本質同模式唔一樣, 冇得咁比.
到賣ge時候如果你想賺一大筆. . . . .你未又變咗係一個"投資者"囉.
當然, 我都唔讚成光預市場! 不過太多熱錢, d錢太過集中在一部份人手中, 對整個社會都唔係好事!
我都曾經後生過, 窮過, 好清楚係咩心情!

煩惱 發表於 2013-7-13 13:53
5 係想賺 1 不... 係想賣摩頂價... 買就要撈底價...  10 個用家 9 個係咁心態...  

有 5 少衰客... 買果 ...

所以咁ge客點會受歡迎?
有筍嘢我諗你哋拋落街都唔比佢啦!

煩惱 發表於 2013-7-13 14:30
但點解受苦者只係我地代理?

如果有筍嘢跟本唔洗sell, 仲可以用嚟托吓d次質貨做包底.
因為依家通街都冇筍嘢囉!

標青 發表於 2013-7-12 14:41
執多D仲好﹐根本市場就唔需要咁多間地產公司
舖租炒貴就係由呢D地產公司炒起先 ...

成條 彌敦道 .... 有幾多間 ...地產公司.?

D 舖租....咪又係貴到 PK.....

個個業主 都識 "Lam"錢 la....

煩惱 發表於 2013-7-12 18:52
我冇坐舖成大半年... 但仍然刀有客搵我... 舖少咗 5= 代理少咗... 雖然依家的確難搵食... 但對炒家冇影響 ...

用家一向受哂架啦
鬼叫你窮咩

肥叔叔 發表於 2013-7-12 18:03
一條街10個舖有7-8間都係地產, 我所見真係極少區會有, 地產開舖都要計過條數
仲要係靚靚大型屋苑地段至 ...

可能我真係唔好彩﹐當年做跑馬地區
由黃泥涌道轉入誠和道﹐已經有3間中記﹐3間美記﹐2間利記﹐2間港置
當年仲有鴻運﹐安時﹐六正行同﹐至祥﹐計埋地膽既中小型行﹐應該超過35間以上
北角區又係咁﹐百福花園行到丹拿花園﹐又係地產代理多過乜﹐要揾地方食飯都要行遠D

kkkalvin 發表於 2013-7-13 13:12
咁叫做弱肉強食. . . .係毛耐d, 但依個係商業社會正常不過ge現象!
冇得好埋怨. 除非業主同你有親, 或者佢 ...

無錯﹐所以好多都要轉型﹐酒樓餐廳﹐或者酒吧都要全部搬上樓先頂得住
好似賣報紙可能過多幾年都無人買一樣

454 發表於 2013-7-14 02:22
成條 彌敦道 .... 有幾多間 ...地產公司.?

D 舖租....咪又係貴到 PK.....

九龍我就真係唔識﹐不過佢地唔夠珠寶店或者名牌鬥掛
租貴唯一受益係業主﹐我地D小市民又咪要捱貴貨

標青 發表於 2013-7-15 12:01
可能我真係唔好彩﹐當年做跑馬地區
由黃泥涌道轉入誠和道﹐已經有3間中記﹐3間美記﹐2間利記﹐2間港置
當 ...

走得岩啦,  咁多人去爭, 李老闆去做都無單

肥叔叔 發表於 2013-7-15 12:19
走得岩啦,  咁多人去爭, 李老闆去做都無單

我都係賭完馬行返公司先發現﹐原來一行出黎咁多對手﹐果度單位有幾多個
無理由咁多單位短期轉手﹐先下定決心轉行
原本係好有心做﹐考牌仲一早衝去考E牌﹐我諗住昇到做經理架
咁就益左 EAA $3600而家牌費好似平左啦 ??

標青 發表於 2013-7-15 12:27
我都係賭完馬行返公司先發現﹐原來一行出黎咁多對手﹐果度單位有幾多個
無理由咁多單位短期轉手﹐先下定 ...

比你果時平左少少
http://www.eaa.org.hk/Licensing/ ... /zh-HK/Default.aspx

肥叔叔 發表於 2013-7-15 13:19
比你果時平左少少
http://www.eaa.org.hk/Licensing/Licencefees/tabid/93/language/zh-HK/Default.aspx ...

唔係少少啦﹐加幾佰用2年