辣屎左....

咩招都出哂啦,  樓價都係唔跌, 吹咩
都話政府唔敢管銀行估價, 一日銀行都托住個賣價

下一次, CY會唔會立例強迫業主減價呢 ?
或殺個 10萬5 出黎草議 ?

回覆 讚好 不讚 使用道具

唔好問咁多 發表於 2013-8-3 13:04
10 萬 5 959 力呀?15 萬好似好 d 喎 ....

都係全民公屋好,  一刀切, 唔水煩

唔好問咁多 發表於 2013-8-3 13:15
刀好... 反正 d 76 咁中 2 跟新加坡 ....

咁要跟埋人地 NO 可樂 NO 香口膠,
仲要總統位係父傳子, 無得選

閃,  NICE WEEKEND

10月先舉行時間上都好....反正十月後個市例靜少少....就算真係切蕉...都唔會即時急彈比人話

唔好問咁多 發表於 2013-8-3 14:47
我角得冇咁快切...  除非個市真跌 ...

7.1.... 19 幾萬 人 行... 都吾L理....

要切..個陣. 個市已 好好好 差下.......

要切晒就無咩可能架啦....但我都認同佢提議
"讓雙倍印花稅DSD豁免非住宅物業,並讓買家印花稅BSD豁免董事為港人的公司交易"

無理由咁卵pk要人買多過一間就比重稅架嘛....公司要比bsd就更加係阻住正常商業活動

肥叔叔 發表於 2013-8-3 13:12
都係全民公屋好,  一刀切, 唔水煩

that good

香港GDP唔应该靠炒卖,所以根本唔需要这么多地产经纪。 叫D人转行做D唔系靠炒卖为生既职业其实是对的。

四川佬 發表於 2013-8-4 15:48
香港GDP唔应该靠炒卖,所以根本唔需要这么多地产经纪。 叫D人转行做D唔系靠炒卖为生既职业其实是对的。

不如摺埋間港交所好嗎?

yk8686 發表於 2013-8-4 16:35
不如摺埋間港交所好嗎?

有D唔同wor,我无见到股票经纪行成街成巷0甘开。再讲,股票经纪同客户经理呢几年都已经流失好多,好多都转行。我未见到耀才或者高盛走出来话要减stamp duty。

我只是问有没有必要有0甘多地产铺呢? 10年前香港有无0甘多呢?而香港有没有其他fields有0甘既growth?如果无的话,要地产业缩细D不是太过分吧?

四川佬 發表於 2013-8-4 19:36
有D唔同wor,我无见到股票经纪行成街成巷0甘开。再讲,股票经纪同客户经理呢几年都已经流失好多,好多都 ...

銀行有無買賣股票服務呀? 間間銀行加埋既網絡大唔大過地產網絡呀?

股票每日成交數同地產比邊樣大呀?

股票stamp duty個rate係幾多, 地產又係幾多?

邊個行業growth得多就要打壓? 咁4台10年前都無今日咁既規模wor, 又要打壓?

你公司隔離個同事做得好升職加薪, 又炒L左佢比你上好嗎?

唔好問咁多 發表於 2013-8-3 11:43
" .... 【轉貼】市場陸續傳出代理行裁員減鋪的消息。中原創辦人施永青認為,這是市場持續萎縮的「必然結 ...

5g幾時麻呢。。。

yk8686 發表於 2013-8-5 10:20
銀行有無買賣股票服務呀? 間間銀行加埋既網絡大唔大過地產網絡呀?

股票每日成交數同地產比邊樣大呀?

平心講句, 冇得就咁兩樣嘢攞嚟比.
最主要分別係地產涉及民生須求, 而股票冇.
唔排除有朝一日如果全民皆股, 冇人做嘢, 個底能正苦又會走去加stamp架!!!
不過, 唔洗怕, 應該冇依一日!因為佢應該冇咁長命!

四川佬 發表於 2013-8-4 15:48

地产除左炒, 仲有實際用途ge!

kkkalvin 發表於 2013-8-5 14:57
平心講句, 冇得就咁兩樣嘢攞嚟比.
最主要分別係地產涉及民生須求, 而股票冇.
唔排除有朝一 ...

理論上樓係民生....我覺得只係理論上....

因為唔講樓平定貴先....單講居住...香港有幾多人真係無屋住?

即使排緊公屋...都係有屋住緊去排...

對於呢類人...要佢地買得起可能跌9成都未得....

到哎上唔到車既人...佢地即係有點能力(接近個上車點啦)...

呢堆人亦係有屋住緊...買樓只係為改善居住環境...甚至係帶有投資成份...

呢d唔算民生掛.....要幫...起左公屋比有真實需要既人已好足夠