Topeak(極點)、Birzman(鉅輪) 單車工具配件

火.. [複製鏈接]

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

登錄/註冊後可看大圖

Topeak、Birzman獲獎的6項產品都屬於產品設計大獎範疇。
當然,產品設計獎項裡面會再依產品屬性分門別類,
得獎的產品無名次之分,但會從中再選10件Best Of The Best,
而Topeak Mega Morph摺疊打氣筒能獲選,
代表了 Topeak & Birman 在單車工具配件設計的水準很高超。  

Topeak Mega Morph摺疊打氣筒採鋁合金設計,
可折疊式胎壓錶及法式共用氣嘴,
攜帶方便,售價約新台幣1800元。

回覆 讚好 不讚 使用道具

Topeak超輕水袋背包,採充氣背墊支撐與充氣腰帶,
附充氣幫浦、外袋、雨套、尾燈扣帶、安全帽網罩,
重量僅675公克。上市售價約新台幣2980元。

Topeak RaceRocket迷你打氣筒,
具有伸縮氣管、美、法式聰明氣嘴,
重量85公克,上市售價約新台幣950元。

Topeak Mini 20 Pro六角扳手組,
擁有20種功能,除了基本功能外,
更含碟剎扳手T25、打鏈器、鏈條掛勾、
挖胎棒、鋼絲扳手,上市售價約新台幣900元。

Birzman Feexman A10迷你工具組,
具有10種功能,側片採輕量化鋁合金材質,
感覺相當新潮,上市售價約新台幣1300元。

Birzman Zacoo小打氣筒擁有超輕量、
高氣壓的優點,適合緊急時使用,
重量82公克,上市售價約新台幣860元。

另外一個,Birzman不僅在設計大獎上有所斬獲,
其造型設計新潮、符合人體工學設計的Zacoo打氣筒
也脫穎而出。

筒身採5度傾斜設計,符合打氣施力時的人體工學,
上市售價約新台幣4600元。

Birzman Dragonfly打鏈器在EUROBIKE歐洲自行車展,
奪第1名金質獎。

也在獲得EUROBIKE金質獎

呢啲奬項唔知有冇參考價值
試過幾隻迷你打氣筒都唔係咁好用 Topeak同Birzman呢隻有奬攞會好啲掛

33k 發表於 2013-8-8 00:53
呢啲奬項唔知有冇參考價值
試過幾隻迷你打氣筒都唔係咁好用  Topeak同Birzman呢隻有奬攞會好啲掛

Topeak 老未號, 品質一向有保證!
買迷你 Pump 有一點必須留意, 有兩類型
1) 高壓, 打唔需要 Pump 好多吓就可以 Pump 完一條 tire, 但要好大力去 Pump
2) 低壓, 基本上可以話係唔需要用力, 但 Pump 一條 tire 所需時間係高壓嘅10倍或以上, 可能會....Pump 到天荒天老

上面 Topeak 同 Bizman 兩款相比, Topeak 有軟喉會舒服 d
另外有 d 款手柄可以扭橫成為一個 T 字型, 用起上嚟會更加舒適~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

單車打氣原來貢有學問,利害

細細件, 易收藏

t-shiper 發表於 2013-8-8 18:55
Topeak 老未號, 品質一向有保證!
買迷你 Pump 有一點必須留意, 有兩類型
1) 高壓, 打唔需要 Pump 好多吓 ...

好耐冇見

估唔到打氣筒既價值差異都有成3800台幣咁多

禾為你打氣

的的式式咁又幾好用.....不過價錢都幾貴下

schmid9394 發表於 2013-8-7 20:48

正野~ 我曾經好想買呢個去露營架~

登錄/註冊後可看大圖

迷你打气筒~~~~携带巧方便!