[殯葬] 頭七的問題

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

聽聞死者會在頭七那一晚,回家探望自己的家人,有沒有ching有親身的經驗?
你會害怕嗎??

禾唔會害怕自己家人
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 正義高達 #1 的帖子

有此經驗,冇特別事發生,自己親人冇害怕。

wck1128 發表於 2013-8-11 09:58

有此經驗,冇特別事發生,自己親人冇害怕。

咁師兄有沒有察覺親人有回家的痕跡?

未經歷過

回復 正義高達 #5 的帖子

師傅話張廳燈較暗然後入房睡,冇聽到特別声D祭品都冇郁過.

頭七,中國人的喪殯習俗,習慣上大家都認為「頭七」指的是人去世後的第七日(當天就算一天)。不同的地方有不同的「頭七」習俗,然一般都認為,死者魂魄會於「頭七」返家,家人應於魂魄回來前,為死者魂魄預備一頓飯,之後便須迴避,最好的方法是睡覺,睡不著便躲入被窩;如果死者魂魄看見家人,會令他記掛,便影響他投胎再世為人。

亦有說認為人死後魂魄會於「頭七」前到處飄蕩,到了「頭七」當天的子時回家,家人應於家中燒一個梯子形狀的東西,讓魂魄順著這趟「天梯」到天上。

親人回來有什么好怕

BREADMING 發表於 2013-8-14 08:02

親人回來有什么好怕

非常同意!

平時對家人好心安理得,駛乜驚

manunited_club 發表於 2013-8-14 11:47
平時對家人好心安理得,駛乜驚

真的沒什麼好驚

当年我阿嫲头七,果时夏天好热,我果时得十五岁左右,好奇想知道民間传说系咪真有回魂呢种事,所以我扮瞓,最记得听到客廳有人声讲野,不过完全听吾明佢讲乜,跟住大胆起上黎,想由房里面既锁匙窿望出个厅,突然之间,一阵好冷既风兜面吹埋黎,我好似俾麻醉左咁,即刻瞓着左。。。。我吾敢讲我阿嫲有冇番黎,因為我见吾到,但我深信一件事。。。呢个传说我信真有其事,咁多年我仲记得D冷风吹埋我面度,依家我仲记得。。。。

fat c9 發表於 2013-8-15 12:00
当年我阿嫲头七,果时夏天好热,我果时得十五岁左右,好奇想知道民間传说系咪真有回魂呢种事,所以我扮瞓, ...

再有奇怪經歷,歡迎再來分享!

人死後就一了百了,鬼魂之事不能盡信

用手機回應 hkpkboy #15 的帖子

先多謝你。。谬赞了。。除左我阿嫲头七呢件事之外,我亦都遇到几件事,到依家我仲记得好清楚,我都揾吾到合乎常理或者系科學D既解釋。。。我吾系作故仔。有时间我写出黎大家分享。。。

fat c9 發表於 2013-8-15 18:47
用手機回應 hkpkboy #15 的帖子

先多謝你。。谬赞了。。除左我阿嫲头七呢件事之外,我亦都遇到几件事,到 ...

有機會在發帖分享, 同大家交流一下吧!

fat c9 發表於 2013-8-15 12:00
当年我阿嫲头七,果时夏天好热,我果时得十五岁左右,好奇想知道民間传说系咪真有回魂呢种事,所以我扮瞓, ...

想补充些少野,就系第二朝起身个时,听见我阿妈叫屋企人丢哂的供品,当然吾出奇嘞。。。奇就奇在我家姐同我阿妈讲,点解D橙乾成咁架?放一晚啫,干到变唒石頭,而苹菓亦系干唒,就好似有人插左支饮管入去啜唒D汁咁。。但系外表完全无俾人惦过。。我听完之後心都寒埋。。想问阿媽点解,,点知我阿媽一句多事就唔理我。。。由个时开始,小弟就吾敢食萍菓。。直到依家。。。

fat c9 發表於 2013-8-16 16:37
想补充些少野,就系第二朝起身个时,听见我阿妈叫屋企人丢哂的供品,当然吾出奇嘞。。。奇就奇在我家姐同 ...

你所講的情況,科學無法解釋!
有機會真係要發帖分享!

有怪事,完全唔驚!我阿爺平時鍾意食飯点豉油,頭七晚上人人睡覺了,早上醒來,廚房支豉油由高處廚櫃上跌落地打爛咗!間屋冇寵物。我信佢番嚟。