中港會計的差異

回復 woodsandhills #20 的帖子

買個証泥做勿?
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 lenovo567 #21 的帖子

then you could get the job......for mainlander

回復 woodsandhills #22 的帖子

我相信冇mud大陸公司會請香港人上去大陸做會計...........

其三 會計部分工, 香港由主管分配; 大陸在這方面是有規矩, 分為: 會計-管數唔管錢; 出納-管錢唔管數; 統計-只負責計數...

多謝呢的寶貴分享

lenovo567 發表於 2013-9-29 01:12
回復 wetvwet #5 的帖子

我想一般香港會計人員上去果D香港人開嘅工厂工作都冇大陸會計工証.咁佢地係大陸工作範圍,身份係mug ??

睇情形
有時, 香港老闆信賴香港會計, 咁佢吔上去咩要睇睇盤帳, 主打當然都包括管理

回復 kickassoff #25 的帖子

講係咁講, 但問題係好多香港會計唔熟大陸做法, 硬搬香港做法同要求, 結果咪係話人蠢, 唔通話自己無能咩.
而且上到大陸仲以為自己有優越感, 唔知人地跟本冇睇你, 話你冇料, 當你係笑料, 我見太多了.
以前大陸會計係指定的鉄飯碗, 依家係要收錢鍍金(打過外資企業工), 所以唔會有人同你頂, 只係睇戲...知冇
CHING 們充實自己了解多D啦.

wetvwet 發表於 2013-11-21 00:19
回復 kickassoff #25 的帖子

講係咁講, 但問題係好多香港會計唔熟大陸做法, 硬搬香港做法同要求, 結果咪係 ...

嗯嗯, 所以都係先了解, 再出聲囉
不過, 我唔係做trading, 所以無師兄咁熟路

回復 wetvwet #26 的帖子

香港老闆請香港人上去大陸做嘢, 都要佢地熟識大陸做法..

回復 lenovo567 #28 的帖子

以前係要有會計肯上, 只要求有人睇實,
依家普及咗, 所以有要求, 但係真做到的一定係長駐, 唔係一個星期上兩三日嗰D.
而所謂熟識大陸做法, 講真呢句話係有問題, 因為好多外資都有自己要求, 我話係互動同協調至啱.
單單熟識係冇用, 唔識變咪又係照搬...

回復 wetvwet #29 的帖子

你話>>單單熟識係冇用, 唔識變咪又係照搬<<.有冇例子????

回復 lenovo567 #30 的帖子

例子比較難, 我試下由另一方面講.
大陸對會計的工作係有好多硬性規定, 而香港公司一般唔同老闆都有唔同要求, 而行政架構上大陸企業係一權獨大, 香港企業好多行技術管理/行政管理, 又分生產主導/業務主導/行政主導/財務主導...
唔同行政指引同架構要求, 係完全唔同做法,  所以, 單單熟識係冇用, 要睇有多少資源提供比你去協調同平衡. 以我講冇一間公司係完全相同, 所以一定要識變通同了解.

會計工作其實係獨立於公司運作架構外, 只向執行董事同股東交代. 係一個特殊性, 而運作上因為錢的問題, 同有部門有交接, 所以, 好多么司架構圖唔會區分出嚟, 以我自己講法係錯的.
因為將行政架構同運作架構合併咗, 變為公司一般部門冇分別.
而大陸呢方面好清晰, 所以大陸政府部門對上報同查核, 往往都有會計在場同交代.
如果只係會計工作, 香港同大陸只係因為地方稅制不同 (環節稅/所得稅), 做係分別不大, 但去到責任上, 好多香港會計係唔知同唔明, 以為只係做數同申報, 對香港公司要求會按香港做法, 可以有理據便可以改動或者整理.
所以, 大陸企業係完全可以同呢兩句講清楚: "權在責在, 權不在責不在."
而香港會計一般唔了解同唔明白, 對大陸會計的係有責無權的要求.
下線只會認為你唔體恤/你唔明/你唔知...又點唔當睇戲呢?

回復 wetvwet #31 的帖子

你講到香港人唔識大陸玩法.點解仍然派香港人上去...

回復 lenovo567 #32 的帖子

因為唔識, 所以怕, 因為怕, 所以要人睇, 當中睇數係最重要, 因為現金收支多, 會管理不等於可以睇明D數, 所以, 管可以老闆自己, 數一定要人睇, 因而會計上大陸係九成九以上香港企業指定動作, 外資企業都係一樣, 分別唔一定係長駐, 但一定會定期有人睇.
而香港接近西方要求, 所以, 亦有請香港人上, 我講九成係因為南番順一帶, 會計澳門人, 台商亦會請返台灣人.

補充內容 (2013-11-24 13:33):
外商請香港人, 唔一定出報紙廣告, 曾經星加坡中介找我, 都係返大陸.

回復 wetvwet #33 的帖子

點解香港老細係都唔相信大陸會計..係都要請香港人上去睇著..

回復 lenovo567 #34 的帖子

講錢老豆都唔信個仔, 在大陸咁多枱底數, 又點叫人信, 如果你信, 恭喜你有九成中招.
單以買手計, 十個有九個半一定收回扣, 個半個係新人, 仲要第一次做同第一次買野...
有發票同冇發票唔同價係人都知, 咁樣差價係唔係只有得嗰D稅嚟一部份, 冇人會知.
小量同大量係唔同價, 現金同期數又唔同價, 香港比錢同大陸比錢都可以唔同價, 咁你點去分呀...
再講大陸文化, 一定送禮, 你又點睇...
有人中秋送月餅, 但係月餅合入邊冇月餅, 只有人民幣你又知唔知???
做會計上大陸, 最多人請食飯, 出去玩, 因為會計可以決定比錢先後, 扣唔扣錢, 扣多少錢...
男的會計九成以上有收利益, 女的會好小小, 因為唔會出去消費, 但係我都見過有女會計比供應商一隻鑽介收咗做阿二, 問你又點睇...

回復 wetvwet #35 的帖子

我問題係------點解香港老細係都唔相信大陸會計

回復 lenovo567 #36 的帖子

問題係點解你仲唔明...
香港老闆點解要信, 點解要信一個完全唔識的人, 個人仲係生長係一個收回扣文化的商業運作形式的人.

你以為香港老闆又會信香港會計嗎???
唔接觸大額現金收支都算, 有大額現金收支的, 好多係自己人或者熟人介紹的.
我講係唔上大陸, 只係香港打工嗰D呀...

回復 wetvwet #37 的帖子

有小小明..
但條大陸有現金交易規限..應該唔會有大量現金收支(出糧除外)..唔知arm唔 arm ??

回復 lenovo567 #38 的帖子

如果係有效規限的話, 就唔駛成日比人話大陸XXXX啦.
你上大陸消費, 有多少係要發票, 有多少係會主動開發票比係你, 全部係現金數, 唔即場開發票, 就己經係違反規限啦,
規限同法律一樣, 只係工具, 同老闆省錢, 走漏洞全世界通行, 規限有多大作用, 做會計心知啦, 明賺1000要做到用小過1000計稅比稅, 當中己經可以比你好好想一下, 唔好講得理直氣壯.
每個地方稅法都有差異, 簡單講, 上大陸做野按法要交稅, 唔會少過收入20%, 又有多少人會咁比稅呀,
你自己做會計有冇按規限做嘢, 香港你可以巧立名目, 大陸係環節稅, 做正的話你估要比多少???
香港比盡係17.5%, 大陸常係25%有多, 單單操控大陸企業成本同利潤, 都己經可以比人玩, 只係人地唔玩你住, 人地仲係玩經濟, 仲有私交講啫.
CHING 咪玩啦. 我唔係白白地的人, 真有問題我可以盡量講解, 制造問題我唔想做SHOW

回復 wetvwet #39 的帖子

你問我--你自己做會計有冇按規限做嘢...我可以答你--有....因為唔咁做,我都冇著數(可能我職位低)
香港唔同大陸..唔可以側側慱.
其實係大陸,佢地可以唔主動開發票比係buyer,其實點解??( 虛心請教,我真係唔知)

P.S-我對大陸稅制唔係太清楚,只係想知多一D