[食譜分享] 西蘭花芝士焗薯

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

西蘭花對於我唔係咁鐘意食菜O既人都算係恩物了,我覺得易入口,菜味又唔太勁, 而且比較西式,可以中西式款都食到, 唔會咁悶!用西蘭花做的餸菜,好多時都幾好食, 不過出面食好多時都唔太乾淨,所以都係係屋企食就至O岩了! 所以今次就介紹兩款西蘭花食譜了!

西蘭花芝士焗薯 Baked Potato with Broccoli and Cheese

今次介紹用最快的方法去做焗薯,馬鈴薯不是容易熟的食物,但用焗爐烤出的焗薯需要花上不少的時間。用微波爐可以大大縮短煮熟的時間,只要用 7 分鐘加7 分鐘加5 分鐘(800W微波爐),就可以做好一個焗薯。但有一個弊處,用微波爐叮出來的焗薯外表會比較韌,但勝在方便易做。

微波爐:份量以1個馬鈴薯為準則,如馬鈴薯的份量為2,用微波爐的時間需要x2…如此類推。
焗爐:如果用焗爐煮熟的時間為180℃先焗 60分鐘,加餡後再焗5 分鐘,用焗爐時間不變(多少個馬鈴薯都是60分鐘)

Ref.: Sweatheart Kitchen

1.馬鈴薯洗淨,用叉在表面均勻刺小孔約二十多下,兩邊塗上橄欖油及適量鹽;
用已濕水的廚房紙覆蓋,第一面叮7 分鐘、取出反面叮7 分鐘;
稍涼後切十字,不要切到底。
1a.jpg 1b.jpg

2.西蘭花洗淨,切成細棵,先烚熟(記得放鹽),取出瀝乾放入馬鈴薯;
隨意加入芝士碎。
2a.jpg 2b.jpg

3.預熱焗爐或多士爐至180℃,焗 5分鐘至芝士溶化或金黃色,取出即可食用。

4.這是咸牛肉餡,比西蘭花更有味,也是不錯的選擇。

回覆 讚好 不讚 使用道具

Girlhunter810 發表於 2013-9-23 16:35
1.馬鈴薯洗淨,用叉在表面均勻刺小孔約二十多下,兩邊塗上橄欖油及適量鹽;
用已濕水的廚房紙覆蓋,第一 ...

想喝湯但又沒有材料?今次介紹一個由 Gordon Ramsay所做的西蘭花濃湯,用攪拌機和西蘭花便煮成濃湯。喝一口便吸收了菜的營養,簡單健康,少鹽少油,卻有幼滑的口感和純樸的味道。在準備材料方面,成為傳統的亞洲人是不會明白外國人如何直接用西蘭花,西蘭花芯生得又密又多蟲仔,所以我還是用粗鹽浸,再沖洗的方法,盡量減少西蘭花的蟲。

Girlhunter810 發表於 2013-9-23 16:37
想喝湯但又沒有材料?今次介紹一個由 Gordon Ramsay所做的西蘭花濃湯,用攪拌機和西蘭花便煮成濃湯。喝一 ...

1.拿著西蘭花花莖,圍圈切開成小棵;

2.用 2湯匙粗鹽水浸半小時,浸完後沖洗幾次,瀝起。

3.大火燒一鍋滾水,加入粗鹽調味,
倒入西蘭花,蓋上鍋蓋,滾 3½分鐘,西蘭花的硬度適中即可瀝起,西蘭花水留起備用。

4.西蘭花放入攪拌機內,加入西蘭花水,水位及西蘭花的一半,
斷斷續續按開關幾次,
當西蘭花蓉上下分佈平均後,開啟攪拌機約1分鐘,
至適當濃度後,便成西蘭花濃湯。
最後加入鹽和即磨黑胡椒碎調味即可。
我沒有像 Gordon Ramsay 加入芝士,也沒有額外的材料,味道已經很濃郁。
**如果沒有座檯的攪拌機,用手提式的攪拌機亦可。
4a.jpg 4b.jpg 4c.jpg

睇到好肚禾天

都幾吸引,簡簡單單,又健康

我都好鍾意食西蘭花,但煮食前必須浸鹽水,聽阿媽講,西蘭花入面好多時會有好多菜虫,一定要浸鹽水等企出黎

洗樓王子 發表於 2013-9-23 17:37
我都好鍾意食西蘭花,但煮食前必須浸鹽水,聽阿媽講,西蘭花入面好多時會有好多菜虫,一定要浸鹽水等企出黎

但聽講出面好少咁做..所以出外都係少食西蘭花好了                 

可以用好多食物做配搭喎

回復 Girlhunter810 #4 的帖子

西蘭花濃湯,很好味道,一飲難忘

西蘭花, 超級食物.
有人5食花莖, 其實一樣好好直.~~

呢味香口又唔駛成日食咁多肉

回復 Girlhunter810 #8 的帖子

咁其實菜虫都冇害嘅,不過感覺唔係咁好囉

Girlhunter810 發表於 2013-9-23 16:33
西蘭花對於我唔係咁鐘意食菜O既人都算係恩物了,我覺得易入口,菜味又唔太勁, 而且比較西式,可以中西式 ...

非常正 !

Girlhunter810 發表於 2013-9-23 16:39

好欣賞!

簡單方便 就是美味...

快...令...正...巧巧味

禾都幾鐘意食西蘭花芝士焗薯.

呢款應該幾岩素食人士

Girlhunter810 發表於 2013-9-23 16:39

體到刀G巧味啦