[食譜分享] 精美二人餐 - 香煎鱈魚意大利麵 配兩款小吃

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

有時情侶間會玩煮飯仔, 倆公婆耐左又唔知煮咩好, 間唔中整番餐西式飯都係唔錯選擇! 我就好興食個意粉再配一兩味小食, 咁就好滋味了 !! 以下落黎就介紹下呢款香煎鱈魚意大利麵!

香煎鱈魚意大利麵

材料:
鱈魚一盒 或 三四塊
雞蛋
意大利面(二人份量)
薑絲

調味料:
橄欖油
特調蒜粉
特調燒烤醬
特調調味料

- 一般醬汁可以自製, 又可以買超級市場現成一包包的, 但味道一般, 可能買番黎要自行調製一下! 至於自行調製的, 就要用黑淑醬, 烤燒烤醬, 糖等溝埋去

- 不過, 我都試過整茄汁意粉, 我買了現成一樽的, 但發覺味道一般, 就加少少糖, 蒜頭粒, 黑椒就變得好味好多了

- 另外加一些香草香料, 會令D 意粉味道更出, 超級市場有呢D香料買, 一樽就有好幾款香料了, 不過多數都要去 吉吉島, marketplayground, citymama la.....

Ref. : life.sinchew, italykitchen

做法:
1.在鱈魚表面撒上特調蒜粉,醃上大約半個小時。

2.以橄欖油熱鍋,將鱈魚放入平底鍋中,以小火煎上10至15分鐘。

3.將意大利面放入沸水燙8分鐘後撈上來備用。

4.以橄欖油熱鍋,打一粒雞蛋下鍋翻炒,並且加入特調調味料。

5.雞蛋炒至七分熟時,加入意大利面和特調調味料一起翻炒。

6.將炒好的意大利面和煎好的鱈魚擺上碟,在鱈魚上滴上一點特調燒烤醬,再加上一點經過爆香的薑絲。

回覆 讚好 不讚 使用道具

Girlhunter810 發表於 2013-9-25 16:51
做法:
1.在鱈魚表面撒上特調蒜粉,醃上大約半個小時。

如果唔鐘意呢款, 就可以試 下另一個選擇:

奶油鮮蝦螺旋麵

材料:
螺旋麵、特級冷壓橄欖油、洋蔥、蒜頭、蘑菇、蝦仁、白酒、鮮奶、鮮奶油、帕瑪森起司、乾燥巴西利、鹽巴、黑胡椒

鍋內水滾,加入適量的鹽巴(量的多寡...只要水嚐起來有鹹度即可)後,加入螺旋麵,煮約11分鐘(依各牌包裝指示時間烹煮)。

以橄欖油炒香洋蔥碎、蒜片。

加入蘑菇片。

加入蝦仁拌炒,並以白酒稍煮至酒精揮發。

以加入鮮奶油、牛奶,煮至醬汁剩一半。

加入煮軟的螺旋麵,以鹽巴、黑胡椒略為調味,起鍋前刨上帕瑪森起司,即可盛盤。

Girlhunter810 發表於 2013-9-25 17:04
如果唔鐘意呢款, 就可以試 下另一個選擇:

奶油鮮蝦螺旋麵

再講兩款小吃了

蟲草花拌煙鴨

材料:
煙鴨 8片
蟲草花 80克
調味料 適量

做法:
1. 將蟲草花以麻油、調味料拌勻做調味。
2. 將準備好的煙鴨片放在蟲草花上,擺盤即可。

Girlhunter810 發表於 2013-9-25 17:06
再講兩款小吃了

蟲草花拌煙鴨

味極大虎蝦

材料:
大虎蝦 4只
大蔥 20克
青、紅椒 各10克
指天椒 2克
檸檬 3克
牛油 15克
水 200克
太白粉 5克

調味料:
醬油 6克
檸檬水 1克
糖 2克
雞精 1克

做法:
1. 首先,分別將大蔥、青紅椒及檸檬切角,指天椒切碎,備用。
2. 熱油鍋,將蝦炸熟,備用。
3. 另外熱鍋,將牛油融化後放入大蔥、青紅椒、指天椒及檸檬爆香。
4. 隨後,加入炸過的蝦炒香。
5. 加入水及調味料,拌勻並將材料燜一會兒,最後勾芡即可。

今餐好西好浪漫

款款都好似好好味,乃老婆實開心屎

唔錯, 唔錯, 今晚做下西人先!!

Girlhunter810 發表於 2013-9-25 17:12
味極大虎蝦

巧有水準喎

Girlhunter810 發表於 2013-9-25 17:12
味極大虎蝦

都幾有味道!

BB29 發表於 2013-9-25 17:29
今餐好西好浪漫

無candle light.wow      

洗樓王子 發表於 2013-9-25 17:31
款款都好似好好味,乃老婆實開心屎

等佢煮.........      

這三款食物都啱晒我口味而睇嚟唔難煮喎, 一於週末同老婆煮飯仔試下 !  

回復 Girlhunter810 #12 的帖子

仲以為乃親自出馬添

都是美食

螺旋面好食、西餐浪漫、完美答配。

貢鬼好情趣呀

洗樓王子 發表於 2013-9-25 17:40
回復 Girlhunter810 #12 的帖子

仲以為乃親自出馬添

咁有時都會的..........

回復 Girlhunter810 #18 的帖子

有咩撚手野先

鱈魚扒煎起黎又香又好食