9000 萬 ??

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

2013年9月30日
【新報】稱,富嘉業主不滿,翻新工程9000萬。過百名大圍富嘉花園的業主昨午召開特別大會,
不滿業主立案法團在沒有知會他們的情況下,委託一間建築公司為屋苑大廈外牆進行翻新工程,
工程費高逾9,000萬元
,令每名住戶要繳付8至11萬元不等,認為收費不合理。

翻新要9000萬 ?  拆左佢起過都夠啦
好過去搶

快啲報廉署啦

討論

拆左起過?要幾個9千萬至得喎發表於 2013-10-3 02:20
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 肥叔叔 #1 的帖子

相問吓...如果要委託一間建築公司為屋苑大廈外牆進行翻新工程.正式程序係點???

回復 煩惱 #5 的帖子

>==業主大會或立案法團投票, which is final and conclusive ??

回復 煩惱 #7 的帖子

咁業主和立案法團, 係一個相關物業嘅角色如何..

回復 煩惱 #9 的帖子

好簡單..好係呢個case,立案法團做左呢個決定,但係業主唔同意. who is the final ??

lenovo567 發表於 2013-10-2 01:14

相問吓...如果要委託一間建築公司為屋苑大廈外牆進行翻新工程.正式程序係點???

招標(登報, 各自邀請, 大廈公告) ,  之後業主開會投票

煩惱 發表於 2013-10-2 01:54
咪住先!每戶夾 8-11 萬... 就夠 9000 萬?咁個屋苑咪過千戶?

但得 1 成人反對... 又似乎少得奇怪!

富嘉花園 得3座大廈,  1989年入伙
未到30年大維修, 都要9000萬 翻新外牆 ,  一定有QK

肥叔叔 發表於 2013-10-1 20:11
2013年9月30日
【新報】稱,富嘉業主不滿,翻新工程9000萬。過百名大圍富嘉花園的業主昨午召開特別大會,
...

肯定有嘢啦!!!
攪果個都白痴ge! 大拿拿要人比十萬八萬, 佢唔係諗住生米主成熟飯. . . . .冇人追呀?!

kkkalvin 發表於 2013-10-2 17:41
肯定有嘢啦!!!
攪果個都白痴ge! 大拿拿要人比十萬八萬, 佢唔係諗住生米主成熟飯. . . . .冇人追呀?!

佢地都傻傻地既,  一人10雞野  翻新外牆   

肥叔叔 發表於 2013-10-2 17:48
佢地都傻傻地既,  一人10雞野  翻新外牆

翻新室內都唔舍得比啦. . . .仲要係"外牆"?!
真係想睇吓老廉可以幾快有report出!香港~勝在有ICAC!

kkkalvin 發表於 2013-10-2 17:54
翻新室內都唔舍得比啦. . . .仲要係"外牆"?!
真係想睇吓老廉可以幾快有report出!香港~勝在有ICAC!

就GOOGLE 地圖睇, 就係大圍火車站對出果3幢野
你話 外牆有幾多野要翻新 ?  要天價 ?
好過搶啦

肥叔叔 發表於 2013-10-2 18:01
就GOOGLE 地圖睇, 就係大圍火車站對出果3幢野
你話 外牆有幾多野要翻新 ?  要天價 ?
好過搶啦

贊成! 叔叔真快手!
之不過, 果度幾個街鋪好鬼貴租架!

kkkalvin 發表於 2013-10-2 18:14
贊成! 叔叔真快手!

火車站出入口,  當然貴
但樓上外牆........ 都係果D野姐  

最大問題係,  24年樓, 未到政府法定維修,
如到30年大維修, 要換水渠 換電梯 大堂 走廊,  到時要幾錢 ?

肥叔叔 發表於 2013-10-2 18:15

所以話. . . . .報ICAC啦!

肥叔叔 發表於 2013-10-2 18:15

變 明城 .........?

外牆 換 瓦仔 定 洗外牆....?

好似 4球 幾  細 Unit......

kkkalvin 發表於 2013-10-2 18:59
所以話. . . . .報ICAC啦!

ICAX  都信5過 la.....

kkkalvin 發表於 2013-10-2 18:14
贊成! 叔叔真快手!

--------------

收租  肥4

摘錄自明報:
...由於屋苑公契上訂定每7年便要聘請專家顧問檢視屋苑結構,富嘉花園於2011年2月於報紙上刊登廣告招聘顧問。同年11月XX建築師有限公司獲聘並勘探,後建議法團進行約20項維修。至今年3月,法團舉行業主大會,並以61%對38%的比數通過,進行總值9100萬、另加455萬備用金的維修工程。....

由2011年11月請左個顧問,到2013年3月舉行業主大會投票揀承建商,歷時16個月。工作內容有勘察大廈公眾地方,提交勘察報告,建議維修項目,維修規範,外牆維修方案及設計,撰寫標書,進行出標程序,回標分析....時間唔算急,如果係依足344建築物管理條例進行既話,至少都會為此搞過2至3次以上既業主大會。而每次業主大會都會係舉行既14日前係當眼既公眾地方張貼要討論項目既內容同資料。咁都要話黑箱作業似乎難d...

不過,800幾個單位,3幢樓,未夠30年樓齡,要成億維修費,就要睇下個維修項目有幾豪華至得,可能外牆處理方法係全面走外牆紙皮石連批盪,然後再從新做批盪及砌日本制外牆瓦,想砌到好似新樓盤咁既設計一樣,咁可能就真係要咁貴。

所以,究竟係真既「黑箱作業」定有人「輸打贏要」,外人其實都幾難判斷

煩惱 發表於 2013-10-2 02:02
簡單講... 應該先以招標形式收集承辦商標書... 然後經業主大會或立案法團投票去決定...

根據344條例,係一定要係業主大會內進行法定投票至可以決定超過一個限定金額既採購工作。