蝸居難盡興 70%人外尋性地

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

【本報訊】性事要離家,七成受訪港人想離家享受性愛。劏房、蝸居、與家人同住,是港人的主流居住環境,香港性文化節調查指出,84%受訪者認為本港居住環境太擠逼,難任「性」,七成人想過甚至試過向外找尋性地,最熱門的地點為酒店、宿舍、公園等,連醫院、監獄及教堂也成為考慮對象。
記者:彭美芳

家計會和香港性教育會合辦第六屆香港性文化節,獲平機會資助,活動由10月26至11月2日,較以往兩天為長。今年主題為「性與城市空間」,大會在3至8月網上訪問559人,近八成受訪者為18至38歲人士,了解他們在本港的性活動空間意見。
調查發現,84%受訪者認為本港性活動空間不足,性活動包括親熱、拖手、愛撫、性行為等,七成人曾想過或試過在寓所以外地方進行性活動。最主流的家外性活動環境為酒店、時鐘酒店、宿舍、沙灘、公園,而「車震」必備的私家車也受歡迎,至於公眾場所如廁所、辦公室、學校等也是曾經或考慮中的性愛場所。冷門地點如公共交通工具、酒吧、教堂或廟以及監獄等,也成為港人實踐性愛的地點。
負責今次活動的籌委之一、女同學社執行幹事曹文傑指,調查不能確定多少受訪者曾經試過到這些地方進行性行為,但反映不少人感到現實居住空間壓迫,無法自如在家享受性愛。曹文傑認為港人對住所以外的性空間需求殷切,約九成半人認為性滿足是一般人的正常需要,但由於住所擠逼,無法順利進行。
建議公園設「情人區」

調查中指出,17%人因與家人同住而難以進行性活動,10%人指住屋太窄不能做,8%為避開他人耳目故選擇在家以外地方進行性活動,24%人為增加樂趣在住所以外地方進行性活動。
香港性文化節創辦人吳敏倫表示,本港住所狹小,私人空間不足,影響戀人間的性活動,他認為社會上對性禁忌也令港人心理上感壓迫,無法正視性需要。今次活動設有大型展覽,其中藝術家廖家宜(Miss FAT)以「香港連自慰空間也沒有」,大談劏房逼迫港人,以自慰艱難反映地產霸權導致私隱度低,無法享用私人空間,影響對性的看法。吳敏倫建議香港的公園要設立「情人區」,如吸煙區般可讓戀人作親密舉動而不受鄙視。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20131022/18474058

醫院、監獄及教堂都諗埋....睇得AV多?
阿Miss FAT同吳敏倫真係睇AV睇上腦呀???
不過, 如果真係. . . . .我都會支持佢哋!
唔去做都去睇吓, Sorry, 應該係欣賞吓或者支持吓!
回覆 讚好 不讚 使用道具

好過睇4仔

有現場感...不過可能比蚊咬......

又係藉口姐,   屋企蝸居,  不如去 醫院、監獄及教堂 住囉
點解只講仆野

煩惱 發表於 2013-10-22 17:55
因為星期 6 係 " 第六屆香港性文化節 " .....

咁就牽動人去公眾地方仆野

煩惱 發表於 2013-10-22 19:32
就算住過千尺一樣會去野戰... 但同期亦有個小統計... 約 6-7 成人係正經去爆房... 去上述地方只係佔少數. ...

乜咁好閒情上黎 ?

所以0甘多淫虫上141

肥叔叔 發表於 2013-10-22 21:01
乜咁好閒情上黎 ?

佢上完黎好快又消失左....

煩惱 發表於 2013-10-22 19:32
就算住過千尺一樣會去野戰... 但同期亦有個小統計... 約 6-7 成人係正經去爆房... 去上述地方只係佔少數. ...

即係你成日打野戰?

香港開房都無咩特別 就算KLT最好的時鐘都無乜Feel
外地D motel正好多
開房呢D夜 起碼要有個比較像樣的浴缸先啦

bilibala167 發表於 2013-10-23 09:56
香港開房都無咩特別 就算KLT最好的時鐘都無乜Feel
外地D motel正好多
開房呢D夜 起碼要有個比較像樣的浴缸先啦

有個似樣既浴缸...我都唔咁浸啦....咁污糟

entry1 發表於 2013-10-23 11:45
有個似樣既浴缸...我都唔咁浸啦....咁污糟

當然要去D乾淨企理地方啦  KLT個D就真係麻麻
就算motel不少也很注重衛生清潔的

生活 錢佔重要因素

以前公園都唔少男女俾人照田雞啦

白仔神 發表於 2013-10-25 11:53
以前公園都唔少男女俾人照田雞啦

咁你去照人定比人照呢?

bilibala167 發表於 2013-10-23 12:25
當然要去D乾淨企理地方啦  KLT個D就真係麻麻
就算motel不少也很注重衛生清潔的

我去過東京d MOTEL玩過, 除了過夜時會有人拍門外, 其餘都好ok架!
香港就. . . . .都係比多幾舊水, 去d四正d酒店吧啦!

entry1 發表於 2013-10-25 14:36
咁你去照人定比人照呢?

我好睇野渣

kkkalvin 發表於 2013-10-25 15:01
我去過東京d MOTEL玩過, 除了過夜時會有人拍門外, 其餘都好ok架!
香港就. . . . .都係比多幾舊水, 去d四正d酒店吧啦!

順便可以過埋隔離食件hg