公司註冊條例有規定公司成立應為合法目的嗎?

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

佔中行動申請公司註冊以便籌款,差不多半年仍未被批准。
行動發起人不滿被拖延。
處方質疑佔中行動有非法目的,
可否以此理由拒絕其申請?

相關條文見《公司條例》(香港法例第32章):

4 (1) : 任何人可為「任何合法目的」(any lawful purpose) 成立一間公司

14A (1) : 任何人如欲成立一間公司,須採用指明表格向公司註冊處申請

15 (1) : 已妥善填寫的法團成立表格須連同章程大綱及章程細則 (如有的話) 的副本交付公司註冊處註冊

15 (2) : 公司註冊處「須」 (shall) 將根據本條交付的文件保留及註冊

16 (1) : 在一間公司的法團成立表格及該公司的章程大綱及章程細則 (如有的話) 的副本註冊時,公司註冊處「須」 (shall) 發出一份有其簽署或印刷簽署的證明書,以核證該公司已成立為法團,如屬一間有限公司,則並須核證該公司是有限公司

18 (1) : 公司註冊處就任何組織所發出的公司註冊證書,即為以下事項的確證︰「本條例中與註冊有關的所有規定及與註冊的先決及附帶事宜有關的所有規定已獲遵從」,以及該組織是一間根據本條例獲批准註冊並已妥為註冊的公司

如果只係睇第14到16條,寫到好似當申請人將填妥嘅法團成立表格同埋章程大綱同章程細則交到公司註冊處,公司註冊處就「」(shall) 唔係「可以」(may) 登記嗰啲文件同埋發出公司註冊證書。

但係最重要係要睇埋第4同18條。首先,第4條要求申請註冊嘅公司需要為「合法目的」成立。第18條寫出公司註冊證書嘅發出,係確認所有《公司條例》入面相關於公司註冊嘅條文同要求「已獲遵從」。如果一間公司成立係為咗一個非法嘅目的,咁即係唔符合第4條嘅要求,公司註冊處就唔可以發出公司註冊證書,因為有《公司條例》嘅條文(即係第4條)未獲遵從。

咁至於邊個決定公司成立係唔係為咗「合法目的」? 呢個係由公司註冊處決定,但係如果申請人唔同意,可以向法庭申請司法覆核要求擱置公司註冊處嘅決定。事實上,如果公司註冊處批准一間公司註冊但係政府唔同意嗰間公司嘅成立係為咗一個合法目的,政府自己都可以申請司法覆核要求公司註冊處撤銷個註冊。

至於佔中人士想成立嘅公司係唔係算係為咗「合法目的」,呢個有好大爭坳空間,因為冇人實際知道所謂「佔中」係會牽涉啲咩野,會有咩動作,舉個極端少少嘅例子,如果「佔中」公司成立係為咗請啲外國僱傭兵嚟香港炸咗政府總部,咁當然唔係為咗一個合法目啲而成立。所以究竟係唔係為合法目的係要睇間公司實際上成立之後係為咗做啲咩。

回覆 讚好 不讚 使用道具

simontonysoup 發表於 2013-10-29 00:35
佔中行動申請公司註冊以便籌款,差不多半年仍未被批准。
行動發起人不滿被拖延。
處方質疑佔中行動有非法目的,

你話
"處方質疑佔中行動有非法目的"
係邊個處方先
有文件?

一般市民認為應該
但法律界一定唔讚成, 因為多D機會接JOB

等於問市民 & 地產行業,  應唔應該SSD 乜D物D 加重稅一樣

smuck141 發表於 2013-10-29 10:40

4 (1) : 任何人可為「任何合法目的」(any lawful purpose)  ...

其實我反為想知
佢本 m & a會話間公司係做乜多啲
話明自己會因發表意見而佔據中環?

肥叔叔 發表於 2013-10-29 10:49
一般市民認為應該
但法律界一定唔讚成, 因為多D機會接JOB

都係果句
話應該
係因為自己的利益
定中立咁對件事先

白仔神 發表於 2013-10-29 10:42
你話
"處方質疑佔中行動有非法目的"
係邊個處方先

根據和平佔中網頁透露,
處方是公司註冊處。

借殻lor

simontonysoup 發表於 2013-10-29 11:19
根據和平佔中網頁透露,
處方是公司註冊處。

咁政府回應左未?
又係片面?
不過
正如smuck兄所講,
公司註冊處有權決定因公司的成立目的而決定俾唔俾佢注冊
同時其實仲有好多問題
例如將來籌款的合法性
合唔合乎公司章程
公司的行為又合唔合乎章程等
開個seminar都講唔哂呀
試問一個普通人又點會理解

白仔神 發表於 2013-10-29 10:56
都係果句
話應該
係因為自己的利益

一句(中立),  都可以引起好多唔同標準 唔同意見 ,  政棍又有排嘈

smuck141 發表於 2013-10-29 10:40

4 (1) : 任何人可為「任何合法目的」(any lawful purpose)  ...

小弟同意「合法目的」在此事例有很大爭抝空間。
佔中人士稱成立公司目的在爭取真普選,
但其爭取手段的殺手簡是佔領中環,
而佔領中環是公民抗命,
乃事先張揚搏拉的非法行為。
但事情只在計劃,有可能不發生。

肥叔叔 發表於 2013-10-29 11:54
一句(中立),  都可以引起好多唔同標準 唔同意見 ,  政棍又有排嘈

我一直都講
無野係完美
加上人係自私的
同人的要求係萬變的
所以一件事, 無可能滿足所有人要求
亦正因為咁, 要搵野嘈, 一定搵到, 亦一定有人會撐
包容???無左好耐了

白仔神 發表於 2013-10-29 12:07

我一直都講
無野係完美

包容???無左好耐了

= 公平 公正 民主,   呃細路既姐  

公平? 公正? 民主???????
這幾個字我都識讀, 識解,
但在現實的社會上,每天發生的事!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
公平, 公正, 民主, 在字典內是真實的,全在的 !!!!!!
謝謝天父,亞門, 西門+ 觀音萻薩 ++++++++++??????????

白仔神 發表於 2013-10-29 10:54
其實我反為想知
佢本 m & a會話間公司係做乜多啲
話明自己會因發表意見而佔據中環?

佔中人士話「成立公司目的在爭取真普選」:有啲唔係好明,成立公司同「爭取真普選」有咩關係?做野方便啲?點方便啲?做咩方便啲?有咩關於「爭取真普選」係公司先做得而唔可以用個人名義做?呢度有太多唔清楚嘅野。

回復 simontonysoup #1 的帖子

佢唔LIKE你咪拖下先尤其是反狼政府

smuck141 發表於 2013-10-29 16:10
佔中人士話「成立公司目的在爭取真普選」:有啲唔係好明,成立公司同「爭取真普選」有咩關係?做野方便啲 ...

成立公司同「爭取真普選」有咩關係?

樓上ching話, 為左籌款喎
唔聽書

白仔神 發表於 2013-10-29 16:47
成立公司同「爭取真普選」有咩關係?

樓上ching話, 為左籌款喎

成立公司同籌款又有咩關係呢?

smuck141 發表於 2013-10-29 21:24
成立公司同籌款又有咩關係呢?

方便計數卦

白仔神 發表於 2013-10-29 21:26
方便計數卦

有本數簿就計到數啦