自找麻煩

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

唉, 前排見個市屎屎地, 諗住行吓有咩平嘢執. . . . . .
行吓行吓見到誇區有幾個廚窗盤唔錯, 咁arm又係相熟行(M記)分公司, 於是就搵個相熟A準老友(朋友A)問吓. . . . .
佢(朋友A)都好老友, 即時走過嚟, 搵果間鋪D人(朋友Q)招呼吓我. 佢(朋友A)都同我講明果區佢(朋友A)唔熟, 等人(朋友Q)介紹, Pro d. . . . . . .
不過, 果幾個盤最後都唔arm, 業主企硬, 一蚊都唔減 . . . . . . 我又唔等洗, 再行吓先!
其間, 果間嘢個A準(朋友Q)不停call我, 吹吓, 睇吓, 又行吓, 出心出力招呼我! 雖然我明顯係打發吓時間果隻. . . . . .
係佢ge大量時間同黑絲長腿加短裙ge視覺攻勢之下, 慢慢, 我哋(我同朋友Q)建立咗一段新的友誼. . . . . . .
諗住冇嘢啦, 點知過咗一排, 依個新老友(朋友Q) call 我, 話有第二個相當ge盤介紹, 因為業主都係熟客, 有d計傾.
不過, 由於"佢話"係"獨家"盤, 叫我唔可以講比之前個老友(朋友A)聽. . . . .
我心諗睇吓點先啦, 到時彩你都傻, 老老友(朋友A)喎! 點知. . . . . .
個盤真係好筍(至小我覺得係), 比市價低十幾個%, 仲可能有價講(不過要靠佢(朋友Q)咧). . . . . .
依家天使同魔鬼哎緊交. . . . . .通唔通知個舊老友(朋友A)好呢???
師兄講得好複雜,聽到一嚿雲!
回覆 讚好 不讚 使用道具

咁關朋友A咩事,朋友Q有好嘢咪同佢Deal囉!如果個單位朋友A同Q同時做,咁就更係搵A啦!

你立心不良,  你唸住同姐姐仔有再進一步FD D   

不過, 呢D CASE,  通常都KEEP SECRET好,
因為你一揚俾你A聽, 好可能個盤會俾人托價/ 做爛

但又要提提你,  地產女AGENT通常都會賣笑 賣波餅
但唔好祈望太多, DEAL得成, 落佢袋唔會好多,  (樓價 1% ,  再同公司拆佣)
仲有, 今日佢電得你, 就當然會電其他大老闆............. 值唔值, 你唸你

唉. . . . .唔係我諗住進一步(咁小), 係佢攪緊我呀!
佢不停call我(我因為開會冇聽電話), 仲話唔睇個盤都可以同佢傾吓計, 食吓飯. . . .果隻.
我自問唔算太超級靚仔(or靚佬), 但係邊有麻甩佬有靚女約唔like先架???

kkkalvin 發表於 2014-1-6 18:15
唉. . . . .唔係我諗住進一步(咁小), 係佢攪緊我呀!
佢不停call我(我因為開會冇聽電話), 仲話唔睇 ...

橋唔怕舊, 至緊要受  

要醒啦, 各行各業既SALES, 都一定一定再一定要同個POTENTIAL客扮FD
我隨時都會聽到行家(不論男女)打俾D貴客 SOCIAL TALK 打關係
上至講人地家人父母揍仔經,  下至幫個客處理物業以外, 日常生活既事, (譬如同人上陶寶搵支唇膏/公仔)
十點幾問人食左飯未,  講下猫狗, 馬仔咁

都係為左落個金剛圈 圈住你同佢簽單姐.........
你睇下講明唔買 OR 無錢, 佢仲同唔同你講(有時間傾下計 做個朋友仔)

唔係地產至係咁,  係所有大銀碼上落既SALES都係咁

肥叔叔 發表於 2014-1-6 18:28
橋唔怕舊, 至緊要受  

要醒啦, 各行各業既SALES, 都一定一定再一定要同個POTENTIAL客扮FD

唔好咁悲哀. . . . .我覺得自己都幾靚仔(過)架!

OH~~~煩板返嚟喇?!

肥叔叔 發表於 2014-1-6 18:28
橋唔怕舊, 至緊要受  

我個老老友(朋友A), 都係咁番嚟芝麻 ! 買過兩單之後, 我屋企有咩頭暈身慶, 租客爆水喉佢都第一個跳出嚟幫我攪呀.
唔吹又何來交流, 唔交又何來朋友呀 ?
唔通生出嚟識你咩???

煩惱 發表於 2014-1-6 19:07
如果我係你!我會同 A 講... 筍盤冇左至多叫"賺少左"(何況 5 係賺硬)...

阿 A 同你做到老友... 相信 ...

我都係咁諗. . . . .因為arc人好辛苦, 成日要記住. . . . .
我最冇記性!

kkkalvin 發表於 2014-1-6 20:42
我都係咁諗. . . . .因為arc人好辛苦, 成日要記住. . . . .
我最冇記性!

重點係你係咪做左呀A既獨家客先?所有買賣都要同呀A做?
我有好多判頭朋友,但唔等於我既工程都要比佢地做囉...

如果呀Q講果個盤係呀A個地頭或者呀A都有做就唔同...
生意各有各做囉...

kkkalvin 發表於 2014-1-6 20:42
我最冇記性!

完左個deal咪講囉!
朋友A唔通會嬲你以後唔搵你咩?你係客黎架!

kkkalvin 發表於 2014-1-6 19:13
我個老老友(朋友A), 都係咁番嚟芝麻 !  買過兩單之後, 我屋企有咩頭暈身慶, 租客爆水喉佢都第一個 ...

你係咁唸, 就唔會咁煩惱    
心照

肥叔叔 發表於 2014-1-6 22:59
你係咁唸, 就唔會咁煩惱   
心照

有得上你上唔上?

呀吓 發表於 2014-1-6 23:24
有得上你上唔上?

一定唔上,  堅,  呢類SALES手尾長  

我識既大大大炒家, 大業主, 過億既貨,  從來唔會俾女人痴埋身

肥叔叔 發表於 2014-1-6 23:40

我識既大大大炒家, 大業主, 過億既貨,  從來唔會俾女人痴埋身

至理名言!
最多抽下水,唔好攪上床

呀吓 發表於 2014-1-6 23:59
至理名言!
最多抽下水,唔好攪上床

咁又真係咪試過. . . . . .因為我冇過億. . . . . .
過億果D貨又冇人要. . . . .

呀吓 發表於 2014-1-6 22:54
完左個deal咪講囉!
朋友A唔通會嬲你以後唔搵你咩?你係客黎架!

講就一定會講. . . . .
依家諗緊係幾時講或者講唔講事實ge全部

肥叔叔 發表於 2014-1-6 23:40

肥叔叔果然定定力好!

kkkalvin 發表於 2014-1-7 10:46
肥叔叔果然定定力好!

同前輩學既姐  

要玩, 直接俾錢 乾手淨腳, 唔涉及自己生活, 家人, 財產