[食譜分享] 自家制-椒鹽斑馬瀨尿蝦晚餐

火.. [複製鏈接]
簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

各位師兄,開飯啦!

先前去咗沙巴玩,(唔係近期!禾去果時未有挷架,即係都幾耐吓!)大家都知沙巴有邊間直海鮮出名?緊係近海邊嗰間啦!咁果次係第一次直斑馬瀬尿蝦,可能佢哋斬得細舊,食完好似意尤未盡咁,果三隻嘢食咗成差唔多三舊水!俾D相大家汰吓先!

好嘞!咁返到香港有幸喺街市見到,貢就買咗6隻,2大4小,大嘅有12吋長一隻,細嘅都有8-9吋一隻,數量都差不多夠食,咁買咗返嚟就要劏,可以話俾你哋知,大隻就瞓咗,細隻仲生猛嘅!貢點整好呢?緊係椒鹽啦!

材料:
斑馬瀨尿蝦6隻

配料:
紅辣椒一隻切粒或圈
乾蒜一樽(金蒜)
蔥適量
芫茜適量

調味料:
雞粉適量
椒鹽適量
糖適量
廚酒適量

做法:
先將尿蝦放尿,用筷子喺蝦嘅尾部下邊有個細窿仔,插入去,就會有水標出嚟,呢個步驟好重要!放咗尿一陣走油都唔駛俾油彈到飛天!跟著要將D蝦斬件,禾有貢多貨,貢係斬大舊D!直得開心D吖嘛!大隻一開三,細隻一開二!

心得教路:未斬件時,一定要剪哂D腳,即係用嚟游水果D腳,因為有毛,會藏水,唔剪走佢,包你走油時一定係你呢生人最開心嘅時光,因為我已經俾油彈到飛咗天!(有D似尤伯連納!叫人唔好食煙咁!)
記住,走油前用生粉封咗見到肉嘅地方先走油,可以保存蝦嘅水份,D肉唔會乾爭爭!

走完油後將個鑊洗淨,落少少油將配料落鑊爆咗先,金蒜粒同芫茜除外,再落返D瀨尿蝦回鑊落調味料炒勻,之後落返少少廚酒去鑊邊,聞到酒香就落埋D金蒜半樽同椒鹽,快炒幾下就可以上碟!D芫茜做裝飾就得!

咁其他仲有乜嘢食先?當然有好正嘅海鮮雞粥,個粥有蝦,有蟹,有雞!其實做法同之前我出過嘅鲍魚海鮮粥一樣,詳情麻煩各位睇返個帖。
http://141hongkong.com/thread-1320767-1-1.html

另外就整咗個豉油皇炒麵,呢個要同大家講吓點炒。

材料:
全蛋麵餅二個
芽菜同九菜適量
芝麻適量

調味料:
雞粉適量
糖、老抽適量

做法:
先預備兩個全蛋麵嘅麵餅,用滾水淥開佢,撈起備用,燒熱滾油將麵落鑊炒,同時間落適量雞粉同老抽,用鑊剷同筷子炒勻落埋D牙菜同九菜,睇到D老抽均勻地上色就可以上碟,最後加少少芝麻就得!

果碟蒜茸炒菜芯都冇提過添,真係懶!罪過,罪過!

最後整個全家幅俾大家,希望大家中意!

多謝收看!
(嘩!呢個帖打咗我成個半鐘,飽到嘔!)
辛苦哂,打左半個鐘,
但係現在我就更加辛苦,有得睇、無得食,
個肚即刻咕咕聲,真攞命!下次發美食帖,請早小小。
最好就係五點鐘左右喇,食唔到咁好味瀨尿蝦,都可以,去買白灼蝦食下
止下癮。
回覆 讚好 不讚 使用道具

哈哈!唔好意思,通常夜晚D寫嘢靈感好D!所以呢個半鐘我都頂住眼瞓寫!多謝你嘅支持啦!

巧正....睇到我而家巧肚餓

嚟餐都唔砰

整多窩粥就冇得頂囉。來自: iPhone客戶端

alexGTR 發表於 2014-4-8 03:26
各位師兄,開飯啦!

先前去咗沙巴玩,(唔係近期!禾去果時未有挷架,即係都幾耐吓!)大家都知沙巴有邊間 ...

呢餐如果出去食真係唔野小

嘩!好正呀!睇到流曬口水啦~

又多海鮮, 有粥有麵, 食得一定好飽了

加埋兩支大啤就無得頂咯!

各位師兄,開飯啦!

先前去咗沙巴玩,(唔係近期!禾去果時未有挷架,即係都幾耐吓!)大家都知沙巴有邊間 ...

晨早流流睇完,巧爽去食番碗粥添。

各位師兄,開飯啦!

喺街直斑馬瀨尿蝦好很貴

食得海鮮多,膽固醇高

一路直公仔麵,一路汱止渴先

多謝分享椒鹽斑馬瀨尿蝦

回復 alexGTR #1 的帖子

好巨型的賴尿下呀~

一定好味