依家初級會計薪級如何

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

如題...
公司個細的做兩個月又話走...近日申請信要求個個唔同, 最少9000大元, 最多要19000大元
請個LCC中級, 1年經驗, 叫價都冇譜的.  

1年經驗起薪14000左右!過試用期工作表現ok咪即加佢人工留住佢囉!
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 wetvwet #1 的帖子

先回樓主,
需然職位要求較低,我估職位屬初級會計文員吧,但人也要食飯
試想,宜家min pay $30/hr,一日八個鐘,即$240,長工星期日都有薪,即至小都$7K一個月
但做得會計呢行,也是有讀書的,所以$9K係至小要求;再者,人望高處,唔想比人騎牛搵馬,
出手要比人好,需然我唔知  貴司要否番星期六 (長短週?半日、全日?)但就算唔駛,也希望可以儲下錢吧,
加上現在有大學學位的人,也會有一份執著,冇$10k一個月,對他們來說,也是一種(冇辱<--執筆忘字),所以無論如何,冇$10K也很難留人材,除非你係AE或者AS啦,讓人有忍辱地方。

當然,作為支方,要付過萬請新人,也是十分冒險,最怕每個新人做兩三個月,稍為上手,就蹓走了,對公司的營運會有一定影響;不過要用人,就要有過人之處去留人,一係進升階梯,一係工作經驗;否則只有錢才能使鬼進磨啦。

照我估計,如果你公司的職位,係要管全盤帳目,即一腳踢加埋應付審計的話,冇20K都幾難有聲氣;
但如果是應付ARAP、銀行出納的話,也是有一定經驗,這個基本也要12-13K

只係(搬字入機)的話,10K是走不了的。
純粹個人意見,不喜的一笑置之吧!!

P.S.回1樓:如果一年經驗有14K,相信14K會係申請個人公屋的入息資格了。

老實講, 之後做細的白紙一張, 開傳票睇單都唔得, 一個月捉手捉腳教到可以了, 又講去讀書.
13K係冇問題, 問題係D訢人見工. 5日半話唔做, 要去銀行入單轉數又話唔做, 什麼BANK LOAN又唔知, TRADING又話未做過, HSBC/CITIBANK/DBS/BEA/BOC 間間DDEBIT ADV. 都唔同, 又分唔清睇唔明, 死得佢仲要求多多.

錢唔係問題, 問題係要我教, 仲要13-18K, 而多數係66-74年的, 相反要求12-13K左右, 老細又話唔鍾意年紀大. 激死......都唔知依家D人點想的.

世界變得太多了.

回復 wetvwet #4 的帖子

其實上司比老板,更介意年紀比佢地大ge下屬......

下屬太有料,對上果個重驚....
分分鍾位都比佢搶埋 tim............

回復 lenovo567 #6 的帖子

冇料至會驚啫...
就算你冇料, 咁咪唔好請咪得囉.

回復 wetvwet #7 的帖子

就算你有料,,,,你都未必知個下屬有幾多料高過你...
所以一般在位者都唔會請....免得到時後悔!!!!

人地係有料定冇料, 如果自己分唔到, 咁咪係自己冇料囉.

對答表現出的能力, 學歷同任職公司工作範圍, 負責的範圍, 之前人員分工情況...
都可以好有效咁話比你知, 再加上技巧的陷阱提問, 够了...

我面試都會半個鐘起步. 可惜老細話三不請:-
住太遠唔請
年紀大唔請
能力高唔請

有經驗有高級都係叫15K-18K左右, 比佢OUT的原因都係上面三個, 同錢無關, 初哥仔叫14K佢都話OK, 我都比佢吹漲,  死未

刚毕业文员10K试用

會計一向多野做

應該要人工高

wetvwet 發表於 2014-6-20 11:30
人地係有料定冇料, 如果自己分唔到, 咁咪係自己冇料囉.

對答表現出的能力, 學歷同任職公司工作範圍, 負責 ...

原來能力高唔請????   我份CV寫得好清楚一自己識好多野............連不在會計內既野都識........

一般一萬三左右,但要慢慢教。

你D老板一年都千夠幾万啦'比萬零蚊瓜瓜嘈食屎啦o

做到仆街得雞水多

慢慢教。..

唔請,.,自己搞點晒,,唔洗煩

你D老板一年都千夠幾万啦'