我屋企天花有水漬,該向那個部門申訴?

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

因家中剛大裝修完,約一個月後發現天花出現水漬(以前天花貼牆紙所以一直沒有察覺),後叫裝修師傅檢察後表示樓上漏水做成,我向樓上表示但不獲理會,向管理委處申訴又要求我自行向有關部門申訴,就此情況,我應該向那個部門申訴?
請指教小弟,謝!
剛剛電視也播放了一個近似個案,好可能是樓上冷氣做成,原因是落石屎時,偷工減料,有氣孔或缝隙;也說明了目前没有相關法例,只可民事索償,但舉証相當困難。
回復 foxxxx #2 的帖子

我的個案是室內睡房近浴室天花位置,裝修師傅說極有可能是樓上浴室漏水做成,這又該如何處理?
最好浴室天花都能發現滴水證據,影相到管理處或法團投訴,要求相約樓上業主,到家見証,管理處有責任要求對方改善浴室防水.
回復 foxxxx #4 的帖子

我嘗試同管理處投訴,但若仍不理睬我咁我應該向那個部門申訴?
謝!
管理處不受理,那就不交管理費了,蒐集証據,民事索償,過程就要其它師兄比意見了.
影左相,  SEND去 食環處

回復 肥叔叔 #7 的帖子

謝謝指教.
如果無記錯天花好像係樓上負責
.
通知管理處 , 管理處會 通知食環署 滲水辦
滲水辦 會派人上去 你上一層 倒試色水 落渠口
1 星期後 會來你屋企 睇吓天花有冇顔色 , 有就証明 上層漏水落你層 , 出維修令
外判 測量師跟 , 成本大约 $9000 , 納税人俾
不過 90% 以上 都驗唔出 , 嘥氣
測量師講 , 方法 仲有 超聲波 红外線 ..... , 不過要 $20000 起碼 , 政府唔會 同你顛
測量師又講 , 未必上層 漏落下層 , 有時上幾層 沿住石屎裂缝 漏落下幾層 , 或者上層對角單位 漏落苦主個單位 都做過
總之 手尾長 , 加上 上層唔合作 有排煩 , 或者 如果揾唔到証據 維修費你俾 人地可能肯合作
為左下面漏 搞到自己間屋 沙塵滾滾 ?? 人係自私嘅 , 話之佢死
回復 hornyb #10 的帖子

謝謝師兄詳細賜教.
食環署會幫你測試和通知樓上住客,但如果住客玩嘢唔理你,要你自己追。我上次要出律師信佢至比錢!
水務, 食環, 渠務 同時 Report.
eddiecpwong 發表於 2014-9-2 22:16
水務, 食環, 渠務 同時 Report.

多謝師兄指教.
ericboy 發表於 2014-8-27 15:41
因家中剛大裝修完,約一個月後發現天花出現水漬(以前天花貼牆紙所以一直沒有察覺),後叫裝修師傅檢察後表示樓 ...

不妨試埋屋宇署
雖然應該係樓上漏水,屬私人糾紛
但係如果漏得嚴重,可能有結構危險
咁就會歸屋宇署管

另外,漏水唔一定係樓上漏落嚟
有時可能係大廈外牆失修
以致牆身有裂縫,漏咗啲雨水入嚟
又或者係埋係牆入面嘅公家喉漏水
呢啲都係關管理處事,而未必牽涉樓上業主
當然如果管理處有唔理,樓上又唔理
咁唯有去法庭告佢地

當然,有時去啲媒體投訴吓都可能有啲用

foxxxx 發表於 2014-8-27 18:09
管理處不受理,那就不交管理費了,蒐集証據,民事索償,過程就要其它師兄比意見了.

管理處受唔受理都唔等於你可以唔交管理費架
白仔神 發表於 2014-9-10 16:35
管理處受唔受理都唔等於你可以唔交管理費架

晦氣話而已........欠交管理費住戶資料,會在大堂公佈.
回復 smuck141 #16 的帖子

多謝師兄指教,管理處已跟進,日內派人檢查.
力保健999 發表於 2014-10-11 05:39
先搵管理處,解決不到就投訴至屋署,自己取證太過困難,推比管理處比較好。

多謝師兄指教,管理處已跟進,証實樓上浴室漏水,樓上亦合作找裝修公司維修,多謝各位師兄指教.

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-25 23:15