樓主: kingkong_hk

玩舊野

回覆 讚好 不讚 使用道具

馬後砲 發表於 2014-10-28 00:13
出vl bus嗰陣,可以話系電腦行業品質最差時候,
mb的connector差,機壳又唔標準,張卡又長, 插左ok,一收縲絲走位跟住bad contact, 耐不耐就hang機

我4月掉左幾廿張VL BUS MULTI-IO同VGA

馬後砲 發表於 2014-10-28 00:13
出vl bus嗰陣,可以話系電腦行業品質最差時候,
mb的connector差,機壳又唔標準,張卡又長, 插左ok,一收縲絲走位跟住bad contact, 耐不耐就hang機

我4月掉左幾廿張VL BUS MULTI-IO同VGA

auraheart 發表於 2014-10-27 22:17
PCI-X 而家重有, 一般 Work Station 母版用, 64 bit data path 正好多.
486年代禾用 1G SCSI Drive 加 U ...

而家用唔用SCSI都冇所謂LU

9今日個台搞邊科,一時回唔到帖,一時加唔到分 !

Mimosa 發表於 2014-10-27 23:51
486 with 10MB HDD ???

My 1st PC is 80286/12MHz (OC to 16MHz) with 40MB HDD already.....

我估佢系100M,

auraheart 發表於 2014-10-28 03:04
接PCI-X Controller 用最新呀, 最初用 50 Pin, 後來先有 68 同 80...
系呀, 7 個 ID 渣, 當然, 用多D咭可 ...

有的印象, 不過唔記得點解要掹左的肛塞了。

kingkong_hk 發表於 2014-10-28 12:09
而家用唔用SCSI都冇所謂LU

我而家部孖 Xeon 仲用 Scsi, 快到...
一般 Sata 唔係個皮, 不過 Cache Controller 幫好多

auraheart 發表於 2014-10-29 00:22
我而家部孖 Xeon 仲用 Scsi, 快到...
一般 Sata 唔係個皮, 不過 Cache Controller 幫好多

但係咁o既價位我寧可同pci-e ssd卡, 仲快

kingkong_hk 發表於 2014-10-29 12:08

SSD個MTBF唔夠高, 做MISSION CRITICAL既JOB 唔得

定風波 發表於 2014-10-29 13:08
SSD個MTBF唔夠高, 做MISSION CRITICAL既JOB 唔得

DRY READ果D冇問題

kingkong_hk 發表於 2014-10-29 12:08

容量唔同, 重有SCSI係矛CPU overhead...
其它D食巧多CPU power 架

auraheart 發表於 2014-10-29 15:46
容量唔同, 重有SCSI係矛CPU overhead...
其它D食巧多CPU power 架

舊時就驚cpu power, 而家du咁快唔驚啦, 生果電腦都係scsi fan屎, e+都唔用鳥

kingkong_hk 發表於 2014-10-29 16:55
舊時就驚cpu power, 而家du咁快唔驚啦, 生果電腦都係scsi fan屎, e+都唔用鳥

我部 Desktop 係算慢個隻, 因為而家唔打機, 矛必要換,...感覺上俾 Sata 拖慢
雖然塊 Sata PCI-X Hdd Controller Card 有CPU同Ram on-board..IDE type (CD/DVD, HDD) 可以食upto 25% power 架...
我用上代Asus WS Motherboard, (貪佢有PCI-X slot)..Intel 9550 CPU, 12M Cache..

auraheart 發表於 2014-10-29 22:30
我部 Desktop 係算慢個隻, 因為而家唔打機, 矛必要換,...感覺上俾 Sata 拖慢
雖然塊 Sata PCI-X  ...

有個睇法, 唔知大家認唔認同,
以目前sata速度,确比舊一的既scsi快, 另外hd上的cache,亦speed up 左random read write 唔少。

如果daily desktop work, 似乎冇乜必要用scsi了。
但如果你有個大型database要manage, 都重系 scsi 合適的,
我試過 disk io  食到90%cpu power.
即刻換晒scsi, even 所買 scsi hd io rate 唔夠 sata 快

馬後砲 發表於 2014-10-29 22:51
有個睇法, 唔知大家認唔認同,
以目前sata速度,确比舊一的既scsi快, 另外hd上的cache,亦speed up 左r ...

係呀, 而家都化鳥, Hi End 野都幾敗家架
所以幾年刀矛換野鳥...刀係媾女同玩音響好過...

回復 HKOXSEX #13 的帖子

厲害, 厲害.
雖則小弟都裝過張CPM coprocessing card!

回復 馬後砲 #15 的帖子

小弟識個班<禁><禁><禁>
一開口就PL/I, Snobol.
次次都輸park架, 陰<禁>功!

jayzhou_2046 發表於 2014-10-30 17:52
回復 馬後砲 #15 的帖子

小弟識個班

Holy  sh.......

auraheart 發表於 2014-10-29 23:09
係呀, 而家都化鳥, Hi End 野都幾敗家架
所以幾年刀矛換野鳥...刀係媾女同玩音響好過...

回報高的,享用期長的