[食譜分享] [轉載] : 美味的家常菜系列 - 三菜一汤

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

[轉載] : 家常菜也可以很精彩 ,美味的家常菜系列 - 三菜一汤

喜欢家常菜的朋友们,今日就给大家推荐的家庭式的菜谱,既然是家常菜就是讲究人人都会做,人人都
可以吃到,这次精选的几道家常菜的味道真是非常的不错,並且这些家常菜的制作方法也是非常的简单,
下面就把这些家常的美味同大家分享下啦!

經典梅菜扣肉

p1030714 (1)=1.jpg
五花腩,大概三四寸闊。

甜梅菜三棵,同幾粒八角。豉油鹽糖粉呢啲嘢唔講啦,你唔會冇嘅啫。

梅菜洗乾淨,清水浸一個鐘,唔係超咸。之後搾乾水落小小油及七八茶匙糖醃佢。

五花腩洗淨後薑蔥出水二十分鐘。
回覆 讚好 不讚 使用道具

出水後,等佢無咁熱就可以醃舊嘢嘞。因為豬皮厚,好難入味,要先用牙簽或叉起勢係豬皮篤窿。

之後落生抽,糖醃味,跟手老抽上色。"In my opinion",醃幾耐無乜所為,最緊要成舊肉上洗色就夠。係要我講幾耐,我諗大半個鍾?

好,當你認為醃好就要炸佢嘞。重點係要慢慢比心機炸靚塊皮。

緊記!唔好大火,因用咗老抽,大火的話好快黑。同埋炸佢前,make sure 你要令到舊嘢有咁乾得咁乾,攞廚紙慢慢印,唔係等陣啲油一定彈到你。
仲有,頭先話見到啲毛因為要炸佢,炸完乜毛都冇啦。

炸得唔錯,炸得唔錯,哈哈。

好,切片 - 我自己舐咗嘢,切得太厚,切到差唔多成 cm, 應該四五 mm 薄薄哋就好了。

準備好舊豬後,攪埋啲梅菜。頭先醃過嘅梅菜清水洗多次,然後切粒。

開鑊落少許油爆香梅菜,加三四粒八角,四五湯匙老抽,五六匙糖炒香,熄火備用。老實講,我係唔記得我落咗幾多糖的。你自己煮果時慢慢試味。

乜都準備得七七八八,最後擺好啲嘢就蒸得!用個較深嘅兜,先擺啲五花腩,豬皮向底。

跟住張所有梅菜擺面,make sure 冚住晒啲肉,然後倒半杯或一杯滾水,唔係冇汁。最後碩紙或 microwave 保鮮紙封實蒸二到三個鐘,蒸完就食得!

最後當然要擺得靚靚仔仔先上得檯啦!

子薑炆雞

子薑顧名思義即係後生仔薑啦,但係子薑食落的確係好嫩,無渣的,好鬼正的。子薑夏天先有,我咁鍾意食薑。

子薑一大舊。

雞一隻。鍾意雞翼,雞脾亦得。

雞去斬件後,豉油,糖,粉,老抽,胡椒紛,蔴油,玫瑰露醃。

子薑去皮,切大舊。唔係太細粒,或一片片,食唔到佢個質地。

中火爆香薑,撈起備用。

原煲大火落雞炒到半熟,大概七八分鐘啩。

開大火,落埋頭先啲薑炒炒佢。

再落半背清水冚蓋,炆十分鐘就攪掂食得!

蝦醬西芹炒帶子

係美食展買咗靓日本帶子,今日就煮嚟試試。

急凍帶子。食幾多,煮幾多。

西芹,食幾多,煮幾多。我呢到半個。

美食展買嘅『益昌號』熟蝦醬。

西芹去皮,切條。

中火牛油煎香兩面。牛油易黑,不能大火。我諗每面兩分鍾咁上下。唔熟唔怕,之後都要再兜。

煎得靚靚地,攞起先。

跟手大火炒西芹。開始軟身嘅時候落熟蝦醬起馬四茶羹,兜混。

(唔係呢啲熟蝦醬會鹹好多,自己試味。老實講,我亦都無用過,唔知係唔係要爆香咗先用得。)

再落埋啲帶子炒多兩分鐘。

p1050221 (1)=9.jpg
上碟,係末睇到都好肚饿呢!

魚湯滾芥菜豆腐

今日行街市無一條魚想買,結果決定滾番個魚湯。

疏籮一斤。

九棍兩條,老老實實,試完覺得買多斤疏籮仲好。

大芥菜同蕃茄。

街市果啲滑豆腐,夠硬身,但講豆味,都係日本豆腐正啲。

中火煎香啲疏籮。有啲人話唔洗落油,其實落唔落我唔覺有咩分別,反正啲魚點都會爛叉晒,總之煎咗個湯就會變白。

煎香後開大火落滾水及薑,你可以一嘢就落兩三公升水就起勢大火滾半個鍾,我自己就點都會先落好少水,等啲水變白先再落大量水。

大芥主要食底部,啲葉掉咗好似好曬,"pek"埋落啲湯煲下都好。

煲好隔渣。

冇多舊魚的話請 skip。

ok,咁點解分開唔同唔疏籮一齊煲呢,因為諗住條魚大啲,有兩啖肉食下,Anyway, 都係就咁煎下條魚。

煎香後開大火,落番頭先啲湯。

落埋啲芥菜,蕃茄冚蓋煮五六分鐘,最後先落豆腐滾多一分鐘。

最後落少少鹽調味,跟住上碗!攪掂!

images (9).jpg

做節一樣

真係買多斤魚巧過,反正煲完應該5會太多人直

啖啖肉 一獲熟

回復 cegong #10 的帖子

梅菜扣肉巧巧直,不過5敢直太多

碟碟刀巧正  禾至LIKE 蝦醬西芹炒帶子+魚湯滾芥菜豆腐

禾仲未直LUNCH搞到打哂鼓

四種經家常菜

三餸一湯,白飯任裝

梅乾扣肉,似乎是客家人最拿手的料理菜。

I love 梅菜扣肉 though it not very healthy food