$5000, 定期25年,3%息,本息可得多少?

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

供人寿保险,每年$5000, 供25年后免供.
但如果擺銀行, 每年放$5000在银行食息, 年息3厘計, 头一年应存足25年, 第2年$5000是存24年, 如此類推,25年后我全部本息我可得多少呢?

5000x(1+3%)25 +
5000x(1+3%)24 +
.
.
.
5000x(1+3%)3+
5000x(1+3%)2+
=?
會是天文數字!來自: iPhone客戶端

不会罷: 剛粗略算过, 不只對否
第一年: 5000 X (1+0.03)25次方 = 5000X(1.03) 25次方 = 5000X2.0937 = 10468
第2年: 5000 X (1+0.03)24次方 = 5000X(1.03) 24次方 = 5000X2.0327 = 10163
第3年:                                      5000X(1.03) 23次方 = 5000X1.9735 = 9867
.
.
.
第24年: 5000 X (1+0.03)2次方 = 5000X1.0609 = 5304
那麼卄五年加起來= 10468+10163+9867+..+..+..+..+..+.........+5304+5000= 187,600 而矣
correct me if I'm wrong

if I claim the insurance after 25 years I can get approx. 300,000.  这數目也可以罷

回復 ojoj #3 的帖子

點解要放銀行食息?
我寧願放係BOND 度都起馬有6~7 厘啦
又唔洗D CASH 比銀行HOLD住
wongalfred 發表於 2014-10-7 21:17

點解要放銀行食息?

没有做BOND 经驗, 請指教
insurance is not flexible.  the 1st 2 years the premium are mostly paid to the agent.  and then there may have surrender charges.  
點解會將儲蓄同人壽保險比?完全唔同嘅嘢點比?
calculation is like this
($5000*1.03) 25次方 = $10468
got it, many thanks

我都係做保險嫁,你頭先講果個問題係人壽保險同銀行相比
其實一定係無得比銀行係0.001息姐係無啦,人壽係派紅利嫁ma大部份都係3.xx息,
同埋唔知你既意向係點如果你係諗住草錢同埋增值既話人壽都唔會幫到你好多,
我想問一問你果個agent有無同你做過financial planning??
我都係覺得放落BOND度好D

用EXCEL 的 FV 可以計到
連本帶利十八萬七千七百六十五元

回復 ojoj #1 的帖子

睇清楚D條款先
回復 wongalfred #4 的帖子

咁又唔係咁講
bond都叫做投資 default左就咩都冇

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-26 09:31