樓主: ppbbddqq

工程事業的前景

回復 sexchowchow #20 的帖子

builder野行先, E&M下下要就佢, 唔好做
不過E&M野搵得多過BUILDER野喎
回復 bbmail128 #21 的帖子

好像是調番轉
無論是ENGINEER定WORKERS都是CIVIL/BUILDER的較高
基本上得CIVIL 好
哪年的是了,现在建筑市场都饱和了,连大型国企都没饭吃了
其實近年工程界都好缺人,只要肯做就得
我係QS HD FRESH GRAD, 6月開始搵MC 同CONSULTANT既AQS搵到依加都無人叫IN,係咪真係缺人架?聽講話啲工程就完開始減人係咪真?
呢行工程師又缺,做嘢果班更加缺!我有我識朋友响顧問做E&M,未Chartered,一年內人工由二萬頭加到二萬尾!
另落手落腳做果班人,你行過地盤都見到根本呀差仲多過本地人。有次等巴士,旁邊開電鑿嘅竟然係個大媽!!!
Construction field already running down hill!!
核工程撒,搞這個的人少
structure eng 岩唔岩洗?
structure eng 岩唔岩洗?
building service還不錯吧, 無new construction都總有renovation同retrofit野
暫時都不錯...再過幾年就唔知.....
都是互相協作
好難比較

垃圾处理那类Civil算不算有用?香港0甘多垃圾要处理?

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-3-28 22:23