有錢退休和冇錢退休

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

有錢嘅就諗下如何享受退休, 冇錢嘅就諗下如何面對艱難的退休。
冇錢嘅就諗下如何面對艱難的退休, C兄 我就是冇錢要面對艱難的退休的人,唉!!
回覆 讚好 不讚 使用道具

! u( `# N( U- y8 W" v
吾洗怕,大把人同你一樣,頂硬上

abcdfg111222333 發表於 2015-2-11 13:02
/ o/ ^) s5 o) c* U3 v/ u7 d冇錢嘅就諗下如何面對艱難的退休,  C兄 我就是冇錢要面對艱難的退休的人,唉!!
  e, Z' p0 N0 v- R8 d
C HING冇錢冇有怕,只要唔要面,學D蝗虫揾D政棍幫手去搶政府

回復 abcdfg111222333 #3 的帖子
5 }1 E5 N; R$ t! f( n% E1 ~" x$ e9 l4 y/ R( Y* O3 D& b% Y/ J
同是天涯淪落人, 但相信我慘過你。

glennliang 發表於 2015-2-13 06:36 # q7 M  |# F4 V% }) o7 L
回復 abcdfg111222333 #3 的帖子. s$ H: n' ^5 J

3 `* \! s% S7 {; V8 i; a+ K同是天涯淪落人, 但相信我慘過你。
  Q( a+ b/ a- B8 p0 }7 g
我現勞力正搵工作, 因為冇錢過日,

回復 abcdfg111222333 #7 的帖子
6 p. E5 x5 ~  K+ z6 Z  H- W% D3 T& j" h
繼續努力, 祝你好運!!!!

Save more and spend less law.

glennliang 發表於 2015-2-8 22:47 / J6 i4 Y4 ~* Q1 F
有錢嘅就諗下如何享受退休, 冇錢嘅就諗下如何面對艱難的退休。
3 A9 S( Q3 K1 V- H$ l7 _$ z
香港的退休保障都算唔錯、65歲搭公車都係兩蚊!

abcdfg111222333 發表於 2015-2-13 18:28 ; f) l- B( c9 G" |$ b8 I. J
我現勞力正搵工作, 因為冇錢過日,
4 L4 p' W) y- z* H
香港失業保障都唔錯...

redart 發表於 2015-2-24 19:05
5 k0 Y5 f/ q% dSave more and spend less law.
: t6 l2 \  D8 ~0 k( \' Z( B
最啱聽!自己都唔計劃、冰個幫到乃!

& Y- @) I# a! U) X0 q
宝石蓝 發表於 2015-2-26 22:56
5 Y. l% z% ?6 y; `# R香港的退休保障都算唔錯、65歲搭公車都係兩蚊!
; F' T0 }% i5 L! `. e

% B! u6 o" I6 L, d/ |) P" s宝石蓝兄, 唉!!!!! 我的年紀就是兩頭不到岸! 以前都是低下工作, 學識又不高, 真是餐搵餐食餐餐清, 現在到了登陸啦, 做開的公司又結業
2 `) V0 ?4 T5 O& I- }% Z老闆又走路,又冇得補又冇陪, 只收到勞工處小小補助款,  搵工做,D公司知道我是登陸的年紀, 多數都不請或叫我等消息,

abcdfg111222333 發表於 2015-2-27 14:02
% d1 K/ a" J/ ]0 n宝石蓝兄, 唉!!!!! 我的年紀就是兩頭不到岸! 以前都是低下工作, 學識又不高, 真是餐搵餐食餐餐清, 現在到 ...
2 K( H3 O/ `2 g% _9 y6 J
做保安、好多地方都請人!

本帖最後由 abcdfg111222333 於 2015-2-27 17:42 編輯 8 E( s0 h2 @+ r: @4 @+ e% I9 P
宝石蓝 發表於 2015-2-27 14:10 7 w% Z8 e9 g$ c
做保安、好多地方都請人!

, }8 d) R, ]# w+ Q$ l" b, i. F( M9 ^) V; H% `
我都知道,不過保安唔會請我,因為我20歲的時候有刑事紀錄座過2年監,一般都要填有冇刑事記錄,填有一定唔請,如果填冇,有機會查到的話真係臨老都唔過得世。 0 f* G+ ?' q( L

/ `0 P4 ?# b, A& X" C2 }' F3 K0 d. W, w; c, h

abcdfg111222333 發表於 2015-2-27 17:37
. Q" b+ U- R  g! Y我都知道,不過保安唔會請我,因為我20歲的時候有刑事紀錄座過2年監,一般都要填有冇刑事記錄,填有一定唔請,如果填冇,有機會查到的話真係臨老都唔過得世。
% d9 s5 }' c# m3 \
做洗碗碟、人工仲好好、不過超辛苦!工時又長!

回復 glennliang #1 的帖子
* J. {( @# \: H1 e# U) |
( E+ U% I; ]* Q( ]6 U7 N5 D2 c6 y; P有人話 , 老來有三老 , 老本老伴老友 .
! D% y# J/ ]# E% l" Q, J9 j我本沒銀退休十年也是走過 .4 H" t: _! _* j7 H1 j

回復 莊子仁 #17 的帖子
, f: O% t2 ]8 Z0 J+ l
& v3 Q, O+ p; R+ r其實到咗一定年紀, 仗冇1肯請你打工, 到時有冇銀都要退啦! 唔通唔做人呀。

glennliang 發表於 2015-4-9 05:55 1 ?$ z/ s0 b: Y1 b
回復 莊子仁 #17 的帖子: @" q6 X0 G6 n6 {9 Z7 Z" a" [

/ R, u4 @, e2 y其實到咗一定年紀, 仗冇1肯請你打工, 到時有冇銀都要退啦! 唔通唔做人呀。
8 b! i  s, t) V% H& v+ k9 `8 R- B
每人一個故事 , 幾千年都係咁過 .

莊子仁 發表於 2015-4-9 22:38 1 P  D1 i0 \9 `: i. q3 p0 o) {& {
每人一個故事 , 幾千年都係咁過 .
5 }* G# p7 T' T9 ^8 n. I
加加油!

最怕预算退休金不敌通货膨胀。。。今日10买到一条面包,10年后就。。。