退休後心態處理

kamtaigan 發表於 2015-4-5 07:57 / Z3 {4 L, G/ C4 w# F9 V& h2 T
書法老師先講述,筆製作才料,優劣分別,善用筆尖,字的結構,選擇字体,每字的故事歷史変化,示範等。我是插班生,很多地方不懂,自練時間最重要。

( ?9 _5 k0 _: J( A4 s加油!期待作品分享!
回覆 讚好 不讚 使用道具

宝石蓝 發表於 2015-4-7 00:24
9 R: I' c0 W& W3 \加油!期待作品分享!

+ [! S9 G8 }& h& V書法中有楷書,隸書,行書,篆書,恆書,幾種,看你喜歡邊種字體而學。

kamtaigan 發表於 2015-4-7 06:21
/ @& F8 ?* f$ z' T+ t0 }8 m( N+ e% m書法中有楷書,隸書,行書,篆書,恆書,幾種,看你喜歡邊種字體而學。

7 k+ @* m" Q" P+ M) T楷、棣都啱睇!

宝石蓝 發表於 2015-4-7 09:01 ; m+ n1 C1 x& }& Y2 }, H  p+ u
楷、棣都啱睇!
) |0 I) S" H2 a) U7 Z
我喜歡字工整

回復 kamtaigan #1 的帖子) s1 n& F  A' q7 Z6 U: l# Z

4 y$ z7 H/ [, M! Q& D  E講得啱 , 寕靜平凡無求自在 .

莊子仁 發表於 2015-4-8 07:49
) k$ j/ b& |4 P回復 kamtaigan #1 的帖子' ^( Q6 k7 x3 [

1 `5 j& t' g  S% N/ M講得啱 , 寕靜平凡無求自在 .

# B: A5 @6 X3 K8 w3 s  Q9 H: z無壓力

寄託先係最緊要 退休後無晒寄託 人會好顯著衰老
- o& D4 a, Y* l9 ~" p2 d最好搵返d責任比自己 比如話每星期有兩日係要去做義工8 @+ e8 n, }* @5 C: u: j
又可以幫到人又可以幫到自己
: A) q- Z: J! j$ N0 W

Anderton 發表於 2015-4-10 11:43
; v1 _2 Y. p; i$ a/ |* |( o" t! v# c寄託先係最緊要 退休後無晒寄託 人會好顯著衰老) F$ y! |, S  {+ u8 v- T& h
最好搵返d責任比自己 比如話每星期有兩日係要去做義工
+ d  d3 T) _3 u$ I% J9 y( x又可以幫到人又可以幫到自己

% g7 q: W5 o5 X啱聽,我正行動中

kamtaigan 發表於 2015-4-10 18:02
/ z0 J# a) }- C* z啱聽,我正行動中
2 C; N: A" |4 ]% p' x
快樂退休生活!

kamtaigan 發表於 2015-4-10 18:02   L* C7 W% s" C* i( f# m6 G
啱聽,我正行動中
5 X- r6 `5 v  O: p& |# b9 L
快樂退休生活!

宝石蓝 發表於 2015-4-19 23:21
- L, R. ?' H) ^" r8 D2 q" ?快樂退休生活!

% i. x# Z8 B1 w1 n4 U! {: x比如,你正常工作二三十年,退休後,你可享受二三十年嗎?平均在六十歲退休計。
% g& N; @5 D- ~. u8 v- O因此你必须保持身体健康。

KamyLoveU 發表於 2015-4-22 01:24 ( ]2 \( [. A* k* C5 L& y  ]
上多D 4台 就唔會有呢個問題
7 T5 \) d5 ^' R( g2 }1 Z
多上四台,認識多的師兄們,增廣見聞,2 c* {. Q9 m2 U; v* X0 b5 Q
四台内,卧虎藏龍,真大千世界。

kamtaigan 發表於 2015-2-17 06:49 & U) e7 Z  A# e
退休後,有些人担心有錢,無錢問題困繞,我則認為,怎樣處理日常生活開支。
: L( \% F& |9 B. p/ U$ D; G健康最重要,不良嗜好,暴飲暴食引致日差,多多錢都無用。

8 z9 @+ D, f( u. `5 r適度用$,適度性生活也重要。

超能仔 發表於 2015-4-23 09:47
5 ~$ I. U+ }: I+ w; O3 b適度用$,適度性生活也重要。

7 Q9 n8 Z! q3 r2 V2 O退休後,祝性生活愉快

多謝師兄分享.

kamtaigan 發表於 2015-4-26 11:45 + z/ ?: w2 m2 ]% O7 U" d
退休後,祝性生活愉快

4 s9 D1 U: E2 @- T% P祝乃刀係!

宝石蓝 發表於 2015-6-20 21:54 8 ]2 n; D- n( b% U' [6 d
祝乃刀係!

7 @  M# V+ z, Q人有活力性有力。

老来贵在生活简约,简单才会有时间有自由有快乐。

liuning 發表於 2015-12-25 02:16 : X# E! i- J& m. Q# o
老来贵在生活简约,简单才会有时间有自由有快乐。

# a8 O+ ]4 i! P" [" S, G' J4 w5 Q. x5 P9 m人到無求品自高

kamtaigan 發表於 2015-2-27 20:07 & a- R8 F3 a- C, k% _
回復 宝石蓝 #6 的帖子( i/ k& t( |, P' l$ M9 ~
3 l' D3 ]3 k. F6 f# H
我個人認為間或找些年青人玩耍,受其影响下,変得青春有活力,師兄同意嗎。

- x% p( E( V7 j唔會睬理,同老人家現要就住,2 o. E+ D! I- i% i/ C
大家都辛苦