月薪統計 for engineering

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

方便的話請講低幾多年經驗,salary,post和學歷
many thxs

PE 六年左右經驗吧, 做開Structure, 而家做contractor, 未考牌. 34k.
其他師兄呢?
Engineer Grade 7年左右經驗吧, 做開Geotech, 而家做consultant, 未考牌. 31k.
s386262 發表於 2015-6-17 09:59
方便的話請講低幾多年經驗,salary,post和學歷
many thxs

咁師兄你呢?

資料收集嚟有乜作用?
宝石蓝 發表於 2015-6-25 20:19
咁師兄你呢?

資料收集嚟有乜作用?

的HR firm 收料,方便同的公司壓價, 睬佢都傻
馬後砲 發表於 2015-7-13 18:16

啊!咁齊齊say多兩3倍先!
馬後砲 發表於 2015-7-13 18:16

其實啲HR 每日見咁多人都知道有個RANGE, 而確實價錢就因人而異. 反而我哋啲打工仔好多時就蒙在鼓裡唔知價...
ara03kw 發表於 2015-7-19 18:13
其實啲HR 每日見咁多人都知道有個RANGE, 而確實價錢就因人而異. 反而我哋啲打工仔好多時就蒙在鼓裡唔知價...

其實都知㗎, 有同事過檔搵幾錢,好多時都會單聲。

又好似呢排construction缺人, 你唔怕辛苦肯落site,
去in 夠胆開就有人肯俾。
馬後砲 發表於 2015-7-19 23:56
其實都知㗎, 有同事過檔搵幾錢,好多時都會單聲。

又好似呢排construction缺人, 你唔怕辛苦肯落site,

而家坐咗落西,都幾唔慣。人工多咗,但工時長咗,冇著數。
ara03kw 發表於 2015-7-20 22:12
而家坐咗落西,都幾唔慣。人工多咗,但工時長咗,冇著數。

好天晒落雨淋都唔計,人地收工你先要落去睇進度,
然後返office 寫 report plan 明天既野 !  
冇十點唔洗走。
自己上網搵salary report啦
AE仔、2皮,大判,好似好少
16k-18k⋯⋯⋯⋯
bilibala167 發表於 2015-7-21 19:09
自己上網搵salary report啦

四台多見竹葉既人
回復 Kelvin668 #13 的帖子

最好政府工,有保障。AE仔都有2,3皮。
回復 馬後砲 #10 的帖子

做乾收銀都唔好得幾好,天未光就要起身返工,收工時個天已經黑哂,六點鐘人地個個收返工屋企,但你仲要返公司做野

除非個post 唔駛run project ,否則星期六好難唔駛返工,因為做乾收銀要run 幾單job,只係開會都無左好多時間
本人15k rmb,隔壁坐的兄弟7k euro
日日OT...計落時薪$32.5都冇.....
25K per month
丹尼爾丹尼爾 發表於 2016-3-16 18:15
回復 馬後砲 #10 的帖子

做乾收銀都唔好得幾好,天未光就要起身返工,收工時個天已經黑哂,六點鐘人地個個 ...

起碼落到西都系對住班engineer,或者大判。

都construction分分鐘仲大鑊過 做指揮官。
‘’呀sir,冇鐵啦!嗰車仲未到!‘’……
你跟住打電話去催,狂吊一輪
一鑊過車晒過來,放都冇得放,
跟住‘’呀sir,點算呀?擺的去你屋企門口好唔好?‘’

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-25 14:20