應否減少人情?

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

有個朋友結婚請飲﹐但我之前免費幫佢地影輯結婚相﹐認真影﹐唔係求其﹐幾百張相有執過 (平時工餘有收錢幫人影結婚相side job﹐並非完全業餘)﹐想問到時去飲人情減少少會唔會好樣衰?
都幾樣衰。 不過你看看朋友有沒有這個需要咯。
你朋友冇開聲,就照俾啦,一世人流流長,朋友野無謂計。
都係要俾足。免得俾人講說話。
% P- o7 M7 m! u, ], w
- Q% _( Z  c4 Q) A# _1 L$ H+ |& _另外,你幫佢影相,佢有冇封番封大利是俾你?
人情要俾得開心先係~
減左好似唔太好,太計較
如果係佢叫你幫手時開聲講左人情做少d就無所謂,
( m) f6 J5 m* W, d7 ~如果預先無講過, 自己單方面減就好小家
比足會好D囉9 X3 f4 q2 v. u* j9 B5 z: a- p& Q
# G) u& S2 X$ K# u! P2 c* i
但主人家通常會比返封大利事你5 X" Z$ J6 o, }) w
+ O& L+ a8 \' P+ u) z% N
你來我往
照俾足人情,主人家識做既應該回禮
請問家下公價係幾銀?
回復 johnnydeep #1 的帖子3 Z1 J. `8 I4 m% I
2 i6 U4 t  R. ~$ z! ~6 _1 P% C7 F+ _
有d pk請我, 冇contact好耐, 條友又係pk, 請我係要我夾je, 我想照去, 人情$50, 大家點睇
hang128 發表於 2015-10-31 20:43 * z$ E) N* b( \# s' k* F; S
回復 johnnydeep #1 的帖子2 N, o8 ?2 x; A; a8 }. Q, {
* m' u+ A! N5 n9 d
有d pk請我, 冇contact好耐, 條友又係pk, 請我係要我夾je, 我想照去, 人情$50, 大家點睇
8 N! }2 |+ \: s( L
5去好D。
我都覺得唔去仲好喇
johnnydeep 發表於 2015-9-12 13:09 + C% E' L5 v5 s0 }9 _& D
有個朋友結婚請飲﹐但我之前免費幫佢地影輯結婚相﹐認真影﹐唔係求其﹐幾百張相有執過 (平時工餘有收錢幫人影結婚相side job﹐並非完全業餘)﹐想問到時去飲人情減少少會唔會好樣衰?

8 D5 i7 ^0 n1 z人情還人情,對新人應該要請你食飯,
# s- [; A. X  b- e6 F6 h7 e0 b或者封利是答謝你,' o7 h& w# R9 L* ^. g
如無,就自動封小D.
回復 johnnydeep #1 的帖子3 x- x8 _3 s: h; _; F) f) Q

: T2 ~( k4 Q2 L+ K我強忍住內心的激動,THANK
影相有冇封番利是?

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-23 16:40