名譽資深大律師

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

小弟無知,原來 " 陳文敏曾獲頒「名譽資深大律師」殊榮,至今還未有第二人,足以說明他的地位和貢獻,攻擊他的人還祈仰觀俯察!"

全世界得佢一個有 名譽資深大律師, 這比博士學位的 地位更高,學術成就更勁 ?!

咁港大法學院排名 又 點解會跌 ?!
141 黑金會員
都好少有
回覆 讚好 不讚 使用道具

收及捐黑金多, 咪求9其作個各俾佢囉
你試吓捐1百幾呀億俾4台, 俾個'超級無敵人神共拜上天下地萬J朝窿名譽資深大JJ元老"過你都得呀

去春田大學 ( Springfield University ) 買個博士學位咪有囉!

香港都幾多名人有個度既學位

Senior Counsel (S.C.) 即系以前英國統治時既 Queen's Counsel (Q.C.)。

不過唔洗考,唔洗計經驗而得既 Hon SC 就未聽過點樣可以攞到。

呢條post 可能法律版會多的人識回應。

馬後砲 發表於 2015-10-1 23:57
Senior Counsel (S.C.) 即系以前英國統治時既 Queen's Counsel (Q.C.)。

不過唔洗考,唔洗計經驗而得既 Ho ...

根據《法律執業者條例》31A條4a款規定,終審法院首席法官可在諮詢大律師公會執行委員會主席及律師會會長之後,委任屬香港任何大學的法律學院或學系的教學人員而曾對香港法律作出傑出貢獻的大律師為名譽身份的資深大律師。

同條5款則訂明,委任任何人為名譽資深大律師,並不賦予有關人士在法院進行的法律程序中作為另一人的訟辯人的權利,也不使該人在法院進行的法律程序中獲給予優先的排名。

陳文敏 2003年 有之後. 再冇發過
可以推論為名譽多餘. 定冇人夠資格

jj99 發表於 2015-10-1 08:43
小弟無知,原來 " 陳文敏曾獲頒「名譽資深大律師」殊榮,至今還未有第二人,足以說明他的地位和貢獻,攻擊 ...

其實全行都知,「名譽資深大律師」係特登做出嚟畀陳文敏;或者準確啲講,冇陳文敏嘅話,根本冇需要亦都冇人會諗呢個銜頭出嚟。陳文敏係執業大律師,主力做憲法同行政法官司,亦係呢個範疇數一數二嘅執業大律師,但係佢亦都同時走咗入HKU教書(當然主力都係教憲法同行政法),亦都為HKU法律學院貢獻良多。又教書又執業,當然自然會影響到佢啲工作量冇全職執業嘅大律師咁多,但係全行都認同佢如果全職執業嘅話,老早應該升佢做「資深大律師」,但係佢工作量又真係唔夠多,所以就有人諗咗呢個「名譽資深大律師」嘅銜頭出嚟,一方面肯定佢喺教育嘅貢獻同埋執業嘅能力,但係同時又唔會令人覺得將需要升「資深大律師」嘅工作量嘅門檻有所降低(行家都知每年冇八百到一千個唔使點諗)。老實講,呢個銜頭,肯定前無古人,後無來者,試問邊會有人可以又教書又獲行家認同執業嘅實力呢?所以呢個銜頭,冇話特別勁或者唔夠「正式資深大律師」咁勁,純粹係喺呢個特殊情況之下產生嘅物體。

太勁了,唔去打官司浪費了