[吹水] 沉船飄流記

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

有感以發,詩引大起,想同大家分享下我年青時候嘅一段往事。

第一次見佢嗰時佢做緊替工,初次過程無乜特別,都係個D流程,無多亦無少,完事后俾家用走人。
過左排,去返個楝大廈,響同層另外一間房俾我撞返佢。其實我有個壞習慣,每次完事后我都想留多幾分鐘,食支煙同囡囡吹吹水。但講真佢哋做呢行,Time is Money,完事就快D著返衫巴不得你快D俾錢走人。我個人非常感激及珍惜有囡囡肯俾5分鐘時間聽我呷下屋企或工作上的心煩事。呢次撞返佢,同佢差不多傾左成粒鐘…之后我哋交換左電話…我個時已有中招and沉船Feel。
往后嘅2個月,揾佢嘅次數越來越密,平時佢吾駛返工或假日嘅時候,我同佢會去行街睇戲食飯。到最后我發覺自己真係鐘意左佢,於是就直接同佢講:不如吾好再做,慳慳地我都養得起你。就係咁,我同佢正式開始響埋一齊,佢亦都無再做呢行。
開始同佢同居呢段時間裏面,佢慢慢將佢嘅過去一一對我坦白,例如做過夜總會、同過個香港人結過婚生過B等。其實我一早知道(肚紋),但又如何,愛一個人原來可以包容佢嘅一齊。(我而家其實仲好佩服當年嘅自己,很傻很天真!)
坦白過後,我以為我同佢嘅感情會越來越甜蜜及深厚。但點知道佢卻選擇響呢個時候,不辭而別,一粒聲都唔出就搬走左。
我發左無數個短訊,打過無數通電話俾佢,但佢狠心到l個短訊都無回,l個電話都無接。我心諗你判我死刑都要俾個理由我。我用盡所有方法,例如去返個楝大廈揾佢D姊妹問佢依家究竟響邊度,佢D姊妹只係同我講: 乜都吾知或佢無做好耐啦。
如是者,半年過去,行屍走肉,夜總會、Sauna、141,麻醉自已。直到有次響深圳X花水會揼緊邪骨,佢竟然挑呢個時候打俾我!! 我即刻推開個技師,急急腳接佢電話。
電話中,佢向我交待左佢近況同埋點解佢當日不辭而別嘅理由,個理由不論真假都好,已唔再重要。重要嘅係,我知道我從今以后,今生今世,都吾會再對囡囡動真感情。船,沉一次已足夠。
問世間情為何物
回覆 讚好 不讚 使用道具

ching 好感动

有時人的情感是很難控制!

冇感情就唔係人來自: iPhone客戶端

我想知點解佢會走啊 CHING

電話中,佢向我交待左佢近況同埋點解佢當日不辭而別嘅理由,個理由不論真假都好,已唔再重要。重要嘅係,我知道我從今以后,今生今世,都吾會再對囡囡動真感情。船,沉一次已足夠。
<<< 即係點? 個原因應該係hurt得你好緊要先會令到你吾會再對囡囡動真感情

人空虛寂寞時間先會搵囡,所以特別容易沉船,
眼見一埋兄弟沉船,但又有幾多個可以修成正果,
囡都係玩過就算,好食o既就食多幾餐,
投入感情同賭錢都無咩分別....

我都想知個理由

我都想知個理由 x 4

我都想知個理由 x 5

最重要既唔講,即係點L樣

我都想知個理由x6

I didn't earn much ..... that was the main reason.

回復 namgor #1 的帖子

其實大哥,女女無騙你乜,只係處理感情唔夠成熟,你呢種沉船好過D比女玩嘢

多謝師兄分享

回復 namgor #14 的帖子

so sad

回復 namgor #14 的帖子

愛情與麵包

Ching 唔好引引下,究竟咩原因

沉一次已足夠