需要放租心得

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

請問咁多位師兄有冇放租心得,應該搵agent定自己搞好,有咩注意事情,因為新手.....
搵agent有咩要注意?謝謝

1) 搵AGENT同你放租,  請你SET好要求,  例如 (租夫婦 定租單身 接唔接受公司名義)
2) 一般市場做法,  業主會要求租客提供 (工作證明 收入證明  銀行住址)
3) 唔建議租俾工作係  (自己做貿易  IT  運輸  保險 地產..)  因為收入唔會穩定
4) 當然,  睇下閣下放既係咩類型單位,  閣下自行決定OFFER
5) 放俾地產, 最好俾中型公司, 相熟,  年資耐
6) 唔好放俾大行,  業主好易俾 大行既小朋友SALES玩死 (大行, 即係  中X  美X  等等)
7) 留俾地產既TEL,  最好係飛左落whats app,  line咁,  唔洗成日有人call你問會好煩,   whats 留言有時間至覆

好多人好憎恨地產,   因為上唔到車,  會入哂地產數,  話地產幫手炒高樓價
又有人好LIKE地產,   視之為秘書 CONSULTANT,  因為地產幫買家入到筍野,  又幫業主出到個好價

地產  外滙金融 ,  都係最現實既行業,  手掌又肉手背又肉,  兩邊都係客,   無奈只可以(挫弱扶強),  幫有錢 口大果一邊,  
世界大部份人都係弱勢果一邊,    如果AGENT幫弱勢果邊,   而得罪業主大老闆,   咁入地產行業就注定 人人就要乞食 攞綜援

唔好放俾大行,  業主好易俾 大行既小朋友SALES玩死 (大行, 即係  中X  美X  等等) ..........

可是如何評估那間agent好呢?請問有相關網址嗎?感謝
有樓收租真羨!

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-25 20:03