[搵囡心得] 胡志明市5日4晚的遊記

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

首先要嗚謝2位論壇上的越南朋友:DANNY CHAN兄,和AUSTINPOWER兄!
他倆提供了很好的資料給小弟!

包膠有些長,是希望可以幫倒未去過越南的朋友們!
十二月初和五隻狼去了胡志明市五天,實際上是四天,因為是早機往返。經其中一隻狼的旅遊界朋友安排了一架平治11座車給我們用。這種車即是香港警方用的衝鋒車一樣,都幾舒服㗎!
先帶我們到唐人街金鋪換錢,1USD=22750VND,比機場好的。再去買SIM咭。然後就去左呢間好出名的錦麗食河粉。小弟不是第一次到越南了,每次都會到這裡食。覺得他們可以保持水準!這店比其他連鎖店都好食!
VN2 (26).jpg
VN2 (41).jpg
之後直到頭頓市,車程用了2個小時。六人中祇有小弟到過越南,所以他們要順便觀光一下。但結果姣婆唔守得寡,晚飯海鮮餐後就要司機帶我們去搵女!
去了一間門口寫住MASSAGE的店,司機同個主持講好1050K全包連小費!
跟住就有大約20條女俾你揀!大部份都係大波!
入房有私家浴室,但係就自己沖涼!在越南的MASSAGE店是正常的!之後條女同你乾身後就按摩。當然係求其喇,這是前戲而已!跟住唔使我講啦................
1Q,時間是45分鐘。我條女的反應幾好,有真水,又俾摷,又俾我中車,又用口同我帶套!
不過唔記得個名同地址,因為有人安排晒!

第二日上午享受陽光與海灘,可惜好很大浪,唔可以落海,祇好在酒店的私家海灘內的泳池游水。這間IMPERIAL HOTEL是頭頓市的5星酒店,靠近市區,乜都方便!
在此多謝DANNY CHAN兄的介紹!
因為做了LATE CHECK OUT,所以2点後先食午飯。在冇得選擇下又去食粉!當然冇錦麗咁好食,但人地就牛河用牛肉湯底上,雞肉河就用雞湯底上,死未?!
食完河粉就上耶穌山,是頭頓市的地標!

返到胡志明市就去食乳豬。一間在第五郡的本地餐廳,都幾大間㗎,有2層。乳豬在門口即叫即燒,明火BBQ!盛惠990K一隻。超值!
VN2 (36).jpg
VN2 (13).jpg
仲有烤鴨,不是我們的燒鴨,冇咁乾身,非常JUICY多汁,亦祇係270K一隻!
部長可以講英文,餐牌亦有英文!每張枱有2個靚女服侍,都穿透視上衣,配顏色BRA!我們的其中一個好好玩,唔識講都玩得好開心!如果我講越南話,溝硬!真人靚過相幾倍!
suckulent pig.jpg
飯後有人要去機餐,於是我就帶大家到DAI NAM HOTEL。
現時胡志明市的女價真是漲了很多,出發前爬文都已經略知一二。的女收300K都黑面!個別在最後關頭揸著你的小弟弟先同你講數!唉,以後都唔想去啦!
Dai Nam Massage.jpg

第三日又去做遊客,去美拖市坐船。冇乜特別,到此一遊。食個條象魚就真係呃遊客!
晚餐是法國大餐。小弟選了一間星級餐廳LE BORDEAUX,各人都点了SET DINNER,USD65一位,有7道菜。原因係佢比我們改頭盤和主菜!可能因為冇生意,除了另外2人外,我們6個就係當晚的主角!
VN2 (8).jpg
VN2 (29).jpg
頭盤的鴨肝和帶子做得很好。小弟的鴨胸亦不錯。但有人的牛扒就過熟,在星級餐廳來說是肥佬!甜品梳乎里亦做得很好!
最後埋單是每人USD82,連紅、白酒各一。這是大約香港一半的價錢而已!

飯後原想去beer-om,因為住在fortune 1 hotel,又知道K女一定貴!奈何越南朋友極力勸阻,理由係不想我們出事!在沒有越南人的幫助下,祇好退而求其次,去左酒吧街!原來仲有開,同以前差不多!因為曾經在這論壇見過有包膠話酒吧街停止營業,原來唔係!
不過都係食白果,食唔落手也!

第四日上午又去做遊客,睇左戰爭博物館,大教堂,郵政局。小弟因為去過,又要做義務導遊!
中午去食大頭蝦和羔蟹,冇得頂!餐廳叫偉成,司機介紹。

VN2 (30).jpg
飯後去安東市場買手信,這個動作是必須的,你懂的!買咖啡,腰果,海味等等。價錢平,越南朋友說的。

最後的晚餐是地道越南菜,越南朋友帶我們去了Nha Hanh Ngon ,係一家集街邊小食於一家的食堂。價格相宜。
因為是最後一晚,我們再次提出要去beer-om!越南朋友經不起我們的壓力,終於答允帶我們去!小弟早有準備,把AUSTINPOWER兄提供的地方給他,但他說有一個比較好的帶我們去。果然是一間外面似酒樓,門面亦頗大。下層什麼都冇,用來泊電單車。上二樓有多間K房。越南朋友已先俾貼士,我們可以彈走一些小食!結果CUT了幾樣野。他們居然連蝦米都上,但係的女又真係中意食喎,吹漲!
4人用一間大房!(可能冇乜客)2個果盤彈走了一個!啤酒40K一罐唔論牌子。但佢地係一箱箱咁上!的女亦會不停倒酒、飲酒,用盡方法去快快飲晒。而每一罐都唔會倒晒!結果飲咗2箱(48罐),埋單每人HKD250左右。女小費400K,媽咪一樣。媽咪講很爛的國語,其中有一條女講得很好。
我們大約8点幾9点到,有8~9條女揀。都揀倒,的女都係大波!開機唱歌其間亦玩得好放,又咀、又揸、又可以睇波!連底底都睇埋!我條女樣就中上,但身就無得輸!大約5尺6,白滑,有少女體香!最攞命係波大,差唔多有湯碗咁大的天然波!
雖然明天早機,但最後一晚,幾大就幾大!同我同房的friend來個2王1后的好主意!每人2Q,明早7点放人!都話而家越南肉金暴漲,條媽咪居然開USD400!最後講咗好耐,終於300成交。我個friend守頭尾門,我就中間起孑孑!
冇影相,因為返到去都差唔多12点,馬上開波。在房內又暗,又忙!真係周身都唔得閒!
回程中的賽後檢討,大家一致認為下次要連續去2晚,叫同一條女,應該玩得更加放!
回復 sklhongkong #1 的帖子

不枉費我俾料你!有報告同大家分享吓,抵讚.
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 sklhongkong #1 的帖子

多謝師兄報告!小弟二月要去越南工幹!但怕語言有問題,其實越南多人講廣東話?
因小弟認識,幾個越南人也會講廣東話!請師兄指教!

多謝分享. 睇來師兄玩得開心亦食得開心. 間乳豬店成日經過但唔知有靚女睇. 近近地, 下次都要去試下.

間 beer om 個 mami 都幾獅子開大口, 400 美元重貴過 Cat Walk  同 VIC club 重要係有本地人帶. 400 美元 就算比你減到半價都貴過 Fortune.  Fortune 都係 150 美元過夜。正常五郡 beer om 都係收 250 萬過夜, 120美元 都未到。

多謝師兄報告!

多謝師兄分享

回復 maxwong!! #3 的帖子

越南人多數唔識講廣東話,除了在唐人街的酒店!語言上是有一定的問題!

回復 austinpower #4 的帖子

C Hing,因為我們講明要包條女玩2王1后,一共4Q。所以佢就亂泥!不過每人150美元都可接受,因為我們已經是取後一晚!
有機會真係要根你去搵食,不過唔知你肯唔肯帶我去啫?!

回復 sklhongkong #8 的帖子

有冇「偉成」名片?

回復 sklhongkong #8 的帖子

Oh! 2王1后, $150 ok la.

回復 austinpower #10 的帖子

有一個問題想問Austin先生,

越南D大頭蝦係咪游水蝦?  我睇youtube見到越南有養蝦場

回復 hangten #11 的帖子

唔一定。講就話係但唔係每間店都有大水缸養著游水蝦, 但一般有多少明氣的食店次次都好新鮮。是否重遊水,真系唔知。

回復 austinpower #12 的帖子

蝦死後6小時我就食得出

THX CHING REPORT  我都PLAN 緊3月去.. 去前搵你請教因為末去過.. 另外甘多人點解唔去K 玩?
之前見人話FORTUNE 1 有CLUB 玩

多謝師兄報告!

回復 sklhongkong #7 的帖子

多謝師兄指教!

兩王一后,咪搞...  你地真係好FRIEND 先得
我一王兩后就夠啦

Mai Nguyen在第五郡都屬小有名氣Beer Om,女女年青夾索,不過收費唔平!
2年前同老細和他老友(馬拉人),一行4人;坐了2小時多,連女和Mami小費,共4000K落樓.