請問有沒師兄在芭堤雅買樓?

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

請問師兄在芭堤雅買樓值得投資嗎?
傻的嗎?買都買曼谷啦!
i417 發表於 2016-2-15 19:40
傻的嗎?買都買曼谷啦!

咁又唔一定嘅 泰國啲樓升值潛力好低 買邊到都差唔多 反而買邊到先系買家首先會諗

鐘意陽光海灘就會買芭提雅或布吉島 鐘意熱鬧方便就會選擇曼谷

大多數系泰國置業 十居其九 都系為退休作打算

其實最緊要自己喜歡就好
回復 cola1 #4 的帖子

完全同意。有D人唔想住大都會想有渡假及寧靜的feel 又近曼谷,所以會選 pty, phuket 就遠左小小。pty 開車去曼谷一日來回又得。
回復 weeheng #1 的帖子

C兄, 你想投資定自住? 自住就OK, 投資就要諗清楚
我之前系網上見到有人系清邁間屋 對住一塊又一塊綠油油嘅田 一望無際 好鬼好 feel 有錢真系想買左佢落黎

師兄,想請教一下,如果先買樓作收租用,而沒有攪移民,日後還可以當作投資移民嗎?
之前係pty識個泰妹
上左佢屋企
我諗都有500呎
樓下仲有會所泳池私家車位
都係40萬
Mr.TT 發表於 2016-2-16 06:09

師兄,想請教一下,如果先買樓作收租用,而沒有攪移民,日後還可以當作投資移民嗎?

據我所知 泰國無好似美加咁有嗰種買樓投資移民型式 有嘅投資移民都系一啲好大好大數目嘅投資(可能同政府合作某些計劃)非大眾市民可以做

一般我們可以觸及到嘅移民方法就是等55歲參加退休簽證計劃 你只要在申請時擺廿萬港幣系銀行戶口到 去申請就可 呢個唔可以叫移民 佢只系簽個長啲時間簽證比你
回復 cola1 #11 的帖子

Retirement age should be 50
FunnyFun 發表於 2016-2-16 11:47

Retirement age should be 50

thank you 修正

我只記得系 5字頭

咁都係一條出路喎,多謝師兄指點
Mr.TT 發表於 2016-2-16 22:19

咁都係一條出路喎,多謝師兄指點

唔洗多謝 小事姐

但大前題系你一定要夠子彈黎生活

仲有另一個方法 金額唔洗咁大 又唔洗等到50歲 就系去泰國讀泰文 (學生簽證無年齡限制) 便宜咁租屋住又可以學泰文 又可以享受下泰國嘅生活

當然所有大前題系你一定要夠子彈黎生活 因為你無辦法搵食 除非你有一門生意
回復 cola1 #16 的帖子

都係打工仔一名,就係計過數,自己都一把年紀,鳩一條七一條,都吾會夠錢在香港退休,不如好似D鬼佬咁到老後去泰國養老,得閒揸下波,希望紙水平D,好使D啫
Mr.TT 發表於 2016-2-17 20:32
回復 cola1 #16 的帖子

都係打工仔一名,就係計過數,自己都一把年紀,鳩一條七一條,都吾會夠錢在香港退休,不如好似D鬼佬咁到老後去泰國養老,得閒揸下波,希望紙水平D,好使D啫

或者咁講 如果你可以融入到真正泰國人嘅生活方式嘅話 我地搵到嘅錢系泰國系好好洗 但如果依然好似遊客咁生活 當然一定唔夠洗 我泰國公司有一個員工 佢一家四囗 佢同佢老婆打工 兩個搵唔夠三萬銖一個月 間屋交租已經4千銖 仲有個小朋友 養埋個外母 咁佢地生活都好開心 我見我呢個員工午餐個袋飯都唔洗三十銖嘅三餸飯 上下班就自己揸電單車

咁我地一定比佢地多少少錢 咁如果我地學佢地咁生活或者好啲啲 應該都幾好
回復 cola1 #18 的帖子

都係架,當然久吾久都要飲下花酒啦
Mr.TT 發表於 2016-2-18 20:39
回復 cola1 #18 的帖子

都係架,當然久吾久都要飲下花酒啦

花酒呢家野就梗系要啦

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-3-28 17:48