[操作交流] 蘋果該不該解開加密iPhone?

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

FBI官員說,法魯克(Syed Rizwan Farook)手機內加密的資料和衛星定位系統,可能留有他和妻子馬里克(Tashfeen Malik)在槍擊案發生後18分鐘逃亡路線,以及他們之前可能與誰聯繫的重要線索。" P# ~: E7 ?3 U; W) B

" i. d3 G' k, c& N1 m  _這聽起來像是簡單的問題,但解決方式卻很複雜。手機內建的密碼機制將會在10次鍵入錯誤密碼後自動消除手機內的資料。這項安全措施是新的iPhone手機標準機制,如果要繞過這種機制,蘋果說,就必須創建新軟體。

討論

吸引: 5.0
吸引: 5
呢個問題好值得討論,我幫你吹g睇下大家點睇發表於 2016-3-10 22:59
我覺得唔太應該
回覆 讚好 不讚 使用道具

見人見智!

我覺得唔應該,正常用戶有私隱架麻,唔能夠話查案就唔理人權!

我覺得唔應該解開

全部人私隱重要D

本身唔係技術問題. 而是法律,人權,隱私保護,好多好多問題.

support you.

国家层面上梗系话得啦,私人就唔得

0 n. m4 u) W8 u3 A
' }# J4 u# r4 i: L( k9 `回復 拔辣love #1 的帖子3 H$ M, T0 r- x- e7 Z1 h3 T- {4 l  r; i
9 O! h: B. u) I% l
這是國家(集體)利益, 還是個人利益, 那個重要的問題! 平衡點在哪的問題" |; q9 N1 L  y% u7 K1 H% D
0 c, }0 A- q/ [/ `7 a2 A; t' ~5 e
在國家利益為重的地方,如中國,部機出廠前都可能預設後門,駛乜上法庭咁煩

beckham3 發表於 2016-3-11 15:32 2 M1 P# Q' D5 r5 c+ F% v9 y
回復 拔辣love #1 的帖子
/ M  {! ]! W% F) m
5 r+ ~$ j8 S+ s5 t5 |8 r+ x7 Z' J* }$ [這是國家(集體)利益, 還是個人利益, 那個重要的問題! 平衡點在哪的問題

) t6 [; h9 ^( Z5 c而家好連後門都唔用,直接定時上傳資料去北京
- W  |. u4 H# R最後an系所有支付保app已經俾人周到做緊呢樣野

最重要係先撇開機主身份,美國佬咁鍾意講人權,呢單野好明顯自打咀巴!

雪茄先生 發表於 2016-3-11 16:54
  x1 @8 C. x4 ]8 @4 N而家好連後門都唔用,直接定時上傳資料去北京
3 G2 s2 d/ a: o- k( C最後an系所有支付保app已經俾人周到做緊呢樣野

0 K. i6 [5 [; w所以大陸品牌手機,幾平都唔會買

有無兩全其美嘅方法

好難取得平行點,,,,,,,,,

They already said they wont

各有道理