[操作交流] 轉載:流言終結!Apple明示閂背景Apps無助慳電

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

6 k- I. a  y% w

登錄/註冊後可看大圖
* c, d1 {$ }# H' i9 i

9 {, i9 h$ {9 ~' ]好多iPhone用家覺得如果開得太多Apps唔閂,影響手機運行速度之餘,仲可能加劇電量消耗,所以不定期會清空多工處理中嘅Apps。有人就此舉能否增加續航力發電郵向Apple求證,獲得高層回覆:冇用。
% k$ J1 S# P$ i  [/ [. _5 |用家Caleb本周初以電郵詢問Tim Cook,平時有冇閂背景Apps嘅習慣,唔閂會否食電。雖然佢得唔到Tim Cook書面回覆,但iOS主管Craig Federighi就出嚟代答,言簡意賅表明'No and No.'。實際上Apple支援文件提過,如非遇上零反應或錯誤,用家不需要特意關閉多工處理嘅Apps,因為佢哋會自行進入休眠狀態,不佔用系統任何資源。% o, y7 g. R7 c, e" R

6 J. P$ z; P7 s8 f- X2 Y9 S
1 ^* l+ o  L  v# C$ f# C

登錄/註冊後可看大圖

& O# o/ J& C$ p# i% |                               
登錄/註冊後可看大圖
* }4 r& E4 p3 a% Q  k9 u  y
/ ~" |4 c1 x3 T8 e8 B- I" ^. V
source:hkg, 9to5mac
真係真相大白
回覆 讚好 不讚 使用道具

good information.

背景Apps阻慢都5好

真係真相大白

以後可以唔使關閉多工處理嘅Apps

有答案有原因。

呢個就係用iphone嘅另一個原因

墓碑機制嘛,後台不佔資源

HKOXSEX 發表於 2016-3-14 20:04
  I2 V  S# `- ]& h背景Apps阻慢都5好
' ^& [% v1 P7 Y& x
原來唔會阻慢 😳

原來平時做咗咁多次傻仔

下次 Apple 要出個核能電話.

回復 雪茄先生 #1 的帖子
" F5 W" U: S5 i6 r; H8 H1 {2 |8 y: f) }; S0 e# M3 j: D
或者加D實性數據會好些!

fd-lkt 發表於 2016-3-15 07:58 + L; D2 D/ Q+ a5 Y
原來平時做咗咁多次傻仔

: U7 y/ Q; u! p' F7 b4 K! b我都做左好多年傻仔

雪茄先生 發表於 2016-3-15 02:51
# p8 a2 [+ w0 f0 b% }, n/ O. j原來唔會阻慢 😳
. D+ m3 W* l2 h
但我覺得應該會

咁開多d 都唔怕!!

回復 雪茄先生 #14 的帖子0 k5 \7 B, Y! |( k

: O5 g  J1 \* q+ n- s2 \/ |2 h咁係咪表示上網果度唔刪瀏覽紀錄 都唔會影響上網速度

回復 雪茄先生 #1 的帖子
- M0 ]) [4 P$ \0 \
4 X+ Q5 P! ^9 }' sGood post and information.  So no need to quit those apps

fd-lkt 發表於 2016-3-16 07:32
9 m2 p1 Q# u/ h回復 雪茄先生 #14 的帖子  [3 k, O2 E7 O* B

# Q/ i) e  a. T" F% H) d咁係咪表示上網果度唔刪瀏覽紀錄 都唔會影響上網速度

' A$ q" g, }, w3 a+ z/ R你講緊safari既紀錄?

回復 雪茄先生 #19 的帖子) z; {/ n7 A5 z) _/ F# J/ m+ ]

( D* L9 a9 M  T! ?係呀 個人感覺好似快咗
4 S6 H- H6 g6 R- ]: R0 t; J