[珍品分享] 超過七十年歲月的徠卡古董相機~Leica IIIf

118104 元錢 回覆本帖可獲得 888 元錢獎勵! 每人限 2 次
回復 cegong #32 的帖子

其實Leica III f 因為生產數量比較多,所以現在市場價錢不是太貴,大概三千至八千不等,視孚品相新舊!
如果是Leica III D 就不同啦!因為當年只生產400多台!要幾萬一部。。。是也!
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 cky220 #34 的帖子

的確,買菲林一巻差不多40,加沖曬費30,再加曬相費每張1.5,玩一次36張菲林都要百幾蚊。。。是也!

回帖獎勵 +888 元錢

IIIf 是我好想收藏的相机!

回復 momomo1997 #44 的帖子

咪就喺~其實Leica III f 因為生產數量比較多,所以現在市場價錢不是太貴,大概三千至八千不等,視孚品相新舊!
如果是Leica III D 就不同啦!因為當年只生產400多台!現在市場要幾萬一部。。。是也!

Keroro88 發表於 2016-3-26 22:25
回復 momomo1997 #44 的帖子

咪就喺~其實Leica III f 因為生產數量比較多,所以現在市場價錢不是太貴,大 ...

我買過一部仿真度(打正徠卡冒牌的)好高的俄仔IIIf,千几蚊,
但最後因上不到菲林,退回了!

回復 momomo1997 #46 的帖子

俄仔很多鏡頭和相機都是copy 徠卡和ZEISS的,可惜只有其形,內部結構不夠精密!不耐用。。。是也!

好珍貴嘅古董相機

Keroro88 發表於 2016-3-26 19:20
回復 leekf111 #13 的帖子

試拍相片會放在›攝影研究區內。。。是也!

而家吹雞好貴

價值不菲!

單睇外形一D吾似有七十年

回復 無聊香港人 #51 的帖子

這部相機誕生於1954年,今時今日仲十分實淨好用!外形亦好令仔!可以想像當年德國工業的厲害。。。是也!

回復 Keroro88 #1 的帖子

師兄你咁有米買左li部古董⁉
你拎出街果陣小心d....分分鐘比人猴住。。。

老牛愛上網 發表於 2016-3-26 16:06
更正更正

老牛以前都有一部, 四年前去香檳賣左6000

咁e+值幾銀?

回復 law99101 #53 的帖子

其實Leica III f 因為生產數量比較多,所以現在市場價錢不是太貴,在下呢部只是三千。。是也!

古董Leica相機....非同凡嚮

LEICA 是我多年心願. 但 afford 唔到.
當年儲半年錢,才買了部N記FM2, 無錢花費, 影完就只去天然沖底片, 回家用燈箱揀相, 然後才曬相.

回復 pang1100 #57 的帖子

同意,在下一直都 afford 唔到玩LEICA,所以,多年來一直只有玩MINOLTA 菲林相機,今時今日,玩LEICA M數碼機都 afford 唔到,只可以玩SONY A7M2 數碼無反相機,但係,在下一直都想玩LEICA 菲林機,M3,M6要8000至15000!玩唔起!唯有平平地玩LEICA IIIf+Summar 5cm F2,機連鏡五千蚊有交易。。。。是也!

現在旅行用RX100M4, NEX-6.
LEICA都有部D-LUX. 滿足一下.但少用.

古董機,巧嘢嚟喎