老婆好管所有

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

相信呢度師兄多,所以一問:
3 m' Y# d; a( O! k  ]! K* C3 n5 f# `我同老婆都係管理階層,大家都係話得事果種,分別就係我工時短但需要陪同事跑數,錢財收入壓力比佢大;相反佢就時間準時九五且穩定收入,由於我平時早放左工就會返屋,由於佢知道我在家,以為我很得閒,每每都會安排了很多鎖碎家務要我,但有時我未必會跟足,佢每次返到屋企就會將每件事抽秤,我感覺他像一個訓導主任,佢有一個習慣,每次佢講完就話我冇用心聽,又要我重複講一次比佢聽,這種行為當然佢覺得冇問題,因為吃虧在我這一防在先,如果我這時候反佢,相信大家都估到後果會不堪設想。- B2 V, T5 \# j% \

m) G9 {( O+ H& q雖然大家係管理層,佢慣咗由細到大都係做管理層,而我係靠努力及汗水辛勞上位,所以某程度上,我係come比人鬧,本身eq高。以前間中同佢頂幾句嘴,之後又要我氹返佢,起碼花上七至十小時以上而且鬧交不是我所長,我亦非常討厭鬥氣,但道理永遠在她那一方,感覺好沮喪。點解我容忍咁高?因以前每次真的鬧起上嚟,佢就會抽結婚時候的承諾給她做世上最幸福的女人時,我好自然收聲亦唔想小事化大。
! \9 Y" X5 j" |5 U$ n0 v# \7 J+ I# Y! H
結左婚之後,無緣無故無大無小管束都多咗,就算好少嘅事,佢嘅說話好比我30陪,只是想呻,不要建離婚,求分享求教!!!
打字常跳格,所以字句不完整,望各位包容!
回覆 讚好 不讚 使用道具

公主病

吹水唔抺西

回復 Morningchankia #1 的帖子
/ @. c5 ]" H4 k2 f8 I; p* W$ t" j& q. S
老婆永遠是對的。你想有好日子過, 就忍下啦。
: R5 Z( {# W# v" ~2 K6 Q- Z: j. n$ s7 h& `" U% z( E" O7 ~+ n
下次自動唔使佢提就做晒啲家務, 就更好。- w( b! f: B; V9 @6 O

5 h' Q+ \( N6 i; R9 C' J以前見到這篇文, 過來人會明白笑中有淚。
! _8 R5 K% I& T! P5 a; T. I4 i# ]  c5 R! g
以前提到結婚,想到「天長地久」;現在提到結婚,想到「能撐多久」。, B# \5 F& e, ~" |) U' O
當初會結婚,說是「看上眼」;後來會離婚,說是「看走眼」。
- e: D  H. Z5 W. }: N婚前,愛情是「神話」;婚後,愛情是「笑話」。
7 }3 B2 [2 B) A1 _9 Q男人花錢,是為了讓「女人高興」;女人花錢,是因為「男人讓她不高興」。; ]$ ^+ @6 [+ H7 @9 r
嫁入「豪門」,要懂得「理財」;嫁入「寒門」,要懂得「生財」。- ?, S9 D6 ^6 B  l1 _# r$ _1 ?$ }
以前的人,視婚姻生活為「一輩子」;現代的人,視婚姻生活為「一陣子」。 " x; @0 Z7 h8 o3 \+ e" m2 H  d
婚前,男人在「餐廳」等女人;婚後,女人在「客廳」等男人。. X9 h- p, R" b  G6 e
婚前,男人經常找女人「討論」;婚後,男人只告訴女人「結論」。 % v; L: y& r9 h5 e  @1 n
婚前,男人對她「悄悄」講話;婚後,男人對她「大聲」講話。
) u" q+ d  `* \# l戀愛時,「情話綿綿」;結婚後,「謊話連連」。
- w& y3 S: ^, z, P& R戀愛時的男人,喜歡「毛手毛腳」;結婚後的男人,變成「沒手沒腳」。1 k+ e9 V+ |, I2 ^7 q1 [
婚前,情侶做什麼都是「浪漫」;婚後,夫妻做什麼都是「浪費」。
; _% w, a# B0 a' Y想結婚,是「自己」已能獨立;想離婚,是「子女」已獨立。
0 ?3 q& a& P1 g婚前的男人,大都很「幽默」;婚後的男人,大都很「沉默」。5 \: `" N2 x% S  z/ W
女人的記性,吵架時最好;男人的耐性,結婚後最差。4 q2 e3 H, I! p9 w9 N# {
戀愛時,一見面就「親嘴」;結婚後,一見面就「鬥嘴」。# U) ^, q4 O. n* s6 E# `( u" N
婚前,男人常給女人「空白支票」;婚後,男人常給女人「空頭支票」。* n- E1 y6 o$ `% e
戀愛時,生活「妙不可言」;結婚後,日子「苦不堪言」。% f' m1 z' h  ~
婚前,「男人」天天盯著「女人」;婚後,「女人」天天盯著「男人」。 * I  `/ a& a8 _" I9 R7 i
熱戀時,總相許下輩子再結良緣;結婚後,懷疑上輩子造作孽緣。4 M7 v1 f9 I9 a5 h0 t- @8 N0 |3 |
大男人,會「作威作福」;好男人,會「作牛作馬」。
: q) T) Q- }3 s; q- Y, D婚前,「謊話」都是「情話」;婚後,「情話」都是「廢話」。$ F& _9 ]: [: L1 B) R
婚前,「靠近一點」;婚後,「閃開一點」。
) P; e0 _# `6 X/ G婚前,「沒話找話說」;婚後,「有話也不說」。
" H2 S0 |% l2 P0 U「成功」的定義?對男人是指能「賺很多的錢」,對女人是指能「花很多的錢」。9 _2 b# n( w/ p3 A4 M6 {- y* ~
「男人」有錢就變壞,「女人」變壞就有錢。
! N: P. L4 W- ?男人沒有女人,「耳根清淨」;女人沒有男人,「居家乾淨」。

繼續忍繼續忍

無錯,這是非常有道理的

師兄勁呀,咁都忍到,你都好錫你老婆~~ (俾著係我應該會還嘴~~)
0 N; E( ]! Q7 M' t1 A4 H" t其實佢D 要求,你會唔會覺得過份左???
0 H0 d& D2 r2 m2 E' \屋企大家都有份,男女平等,家務每個人做D LOL.....
: [8 l; `* v% Q$ L1 N結婚時候既承諾.....,係....但係我覺得佢都要尊重返你啦,無理由下下都係你就佢,唔通你既感受同幸福又唔重要咩。
& K0 o7 \6 V% ^, v師兄,睇下有無機會同佢傾下,試下等佢明白你既感受~~

只能說一個願打一個願捱,

好正常呀

以前每次真的鬧起上嚟,佢就會抽結婚時候的承諾給她做世上最幸福的女人時

超感激各師兄回應

Morningchankia 發表於 2016-4-16 11:40
  p" P+ R# t; f3 v# [+ p相信呢度師兄多,所以一問:
% q+ O- ~) K' X* L. M& f% h" v我同老婆都係管理階層,大家都係話得事果種,分別就係我工時短但需要陪同事跑 ...
& X* r' d3 {% z8 d% }/ @7 H9 j
師兄結婚之前有無同對方婚前協議
) L  x9 j/ q; F1.要唔要BB
- n! \% K! [4 _- O; C  z( a2.家務點分配
7 O/ n& |3 L& q: T3.財政點分配
* H, u8 P# S* h# W  I  V4.拜山正日去男家定女家果邊
! H7 v$ V9 f. V; \$ C& o5.團年年三十新年初一去男家定女家度$ Z7 b, w5 e6 F/ ^; E. w  h
結左婚先講就太遲

我都示自問一向容忍力高強的人,结果答案,就系扑街了