[本港] 【美食天堂】香港十大最好味米線店

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

講起米線,大家好快就會諗起譚仔、三哥、或者南記,但其實香港仲有好多食米線嘅好地方!有啲米線小店都今時今日都可以生存到,咁多年嚟都有人支持同捧場,就證明佢哋依然好有吸引力!今次,小編就話畀大家知香港十大(譚仔 / 三哥 / 南記以外)必食米線店喺邊啦!

1. 「全宇宙最好食」隱世米線高手
好多網友話如果未吃過呢間嘅米線,就唔好同人講自己食過最好味嘅米線!因為呢間米線原來唔只係「全港最好食」,更加係「全宇宙最好食」!酸辣湯底超惹味,叫人一試就上癮,必食配料係雞絲同腩肉!前者每日由店員手撕,腩肉好入味帶啲辣,又有口感。店舖位於工業區同住宅區內,但除咗附近嘅人識嚟搵之外,有唔少米線迷都山長水遠走去食!你唔識佢?快啲去拜訪下啦!
溫馨提示:呢度嘅「辣」絕非一般嘅辣,落單嗰時記得問清楚喇。

雲南小鍋米線
地址:葵涌梨木道112號地下5舖

2. 貼近雲南風味嘅米線
回憶中嘅味道永遠都係最美好,最懷念嘅。如果你喺雲南食過米線,你一定會覺得係最好味嘅。以為香港食唔到嗰種味,其實係荃灣鬧市裡面有一間米線好接近雲南嘅風味!米線係店舖自製,比工廠出品更加爽口。湯底酸而辣,考慮到多人鍾意辣,所以混合咗川貴辣風味,滿足嗜辣人士。湯底加入唔少香料,令人食得更開胃!喜歡辣嘅你,呢間就係你嘅「唯一」喇。

唯一雲貴川風味
地址:荃灣四陂坊14號地下

3. 坊間少見撈米線

唔講唔知,荃灣可以話係米線店集中地。同一條街內,行幾步就有一間,或者轉個彎,又有!真係多到連啲名都記唔到。不過,小編覺得一定要識呢間。大家平時都係食湯米線,其實撈米線都好好食!平時配湯嘅米線都幾彈牙,撈完之後更加彈牙,而且唔會出現變「稔」嘅情況,夠爽,夠乾身!香港唔係好多地方有得食架咋!呢間啲湯米線一樣好出色,去開就試曬佢哋啦!

川味美食
地址:荃灣四坡坊富利達中心地下F1舖(近眾安街城市中心)

4. 雲南特產紅米線?

米線除了湯和配料之外,最重要的一定是米線。你會問,米線都有唔同?唔講唔知,原來有紅米線的。店主採用家鄉出產嘅紅米線,口感雖然無平時嘅米線咁煙韌,但就軟身啲,而且紅米比普通白米有更多營養。酸辣湯底,先酸後辣但不嗆喉,值得一試。

雲南第一旺紅米線
地址:太子界限街恒順大樓39號鋪地下

5. 連酸度都有得揀嘅米線

尖沙咀舖租貴,但星林居一樣「企得住」,實力一定有返咁上下。平時食米線只係有辣度揀,但呢度除咗有得揀辣度之外,連酸嘅程度都可以揀,真係夠體貼。個湯底有酸有辣,但又唔會搶咗對方嘅味,唔錯。聽講職員服務態度一般,不過,小編認為,只要大家去食嗰時,落單快而準就無問題喇!

星林居雲南米線餐廳
地址:尖沙咀樂道23號地下A舖

6. 配料夠特別的米線

黃鱔就食得多,小編孤陋寡聞,還是第一次香港有得食黃鱔米線!除咗有黃鱔呢類特別配料之外,呢度亦提供獨有嘅酸湯湯底畀唔食得辣嘅客人。酸菜係店家自製嘅,所以味道同平時食嘅唔同,唔會太酸或者太鹽,恰到好處。而炸醬都係自製,真係超有誠意!

雲南風味館
地址:深水埗興華街27C

7. 唔食辣都會愛上嘅麻辣米線

有時,人真係好矛盾。唔食開辣,都可以為咗試呢個麻辣米線而破戒!呢度嘅麻辣米線湯底辣得嚟有啲甜甜哋,好特別。唔想又酸又甜嘅話,可以揀獨有嘅麻椒湯底,食完條脷真係有「麻痺」嘅感覺,真心正,啱曬鍾意辣但唔好酸嘅朋友。食到最後先發現,呢度嘅麻辣湯底感覺無平時食嘅咁油膩,估計係無加辣油!少油咗,感覺都健康啲!

麻辣川米線
地址:長沙灣元州街213號美居中心商場地下22號舖

8. 老外主理羊湯米線

喜歡吃羊肉嘅你喺香港應該好難搵到間滿意嘅食肆,因為好少地方嘅羊肉做得出色。唔少鍾意食羊肉嘅人會選擇返內地食,或者食羊架……但西餐食羊始終唔同風味。而喺觀塘鬧市,竟然出現咗一間由澳洲人打理嘅羊湯米線舖。唔少食過嘅人都話好有羊味!湯底好清,但鮮甜無比,亦有酸辣湯揀。羊肉係用山上,夠曬騷,鍾意羊肉嘅人一定食得開心!

雲南啊老表黑羊湯米線
地址:觀塘開源道68號觀塘廣場地下G26-27號舖

9. 抵食足料米線

之所以話抵食,係因為呢度嘅米線除咗有平時嗰啲芽菜呢類配菜之外,仲會附有半隻滷水蛋!雖然唔係好貴,但起碼都會令你多少少飽肚感。必食嘅配料有「樂林豬軟骨」!份量唔少,入口又夠稔,而且好入味!呢個小鍋米線大大碗,但都只係$25(配料另計)!除咗清湯(加辣)和麻辣之外,仲可以揀撈米線或者蕃茄肉碎湯呢。

樂林小鍋米線
地址:鰂魚涌濱海街11號地下

10. 鮮為人知美味魚湯米線

配搭米線嘅湯底除咗豬骨湯、雞湯同羊湯之外,原來仲可以配魚湯!講起魚湯米線,大家一定係諗起荃灣區嗰間連個名都有五條魚嘅魚鱻魚湯專門店。不過,小編今次想推介比較少人知但煮得一樣出色嘅另一間。漁川米線店雖然無咁出名,但「原條魚米線」係魚湯米線 FANS 嘅必試 item!魚唔係好大條,放喺米線上面,皮略煎香,肉質夠鮮!碗內嘅魚腐唔係普通貨色,似係自己用鮮魚同豆腐手打而成。魚湯呈奶白色,入口鮮甜,魚味濃郁!正!

漁川米線
地址:灣仔太原街7號地下

CLASSES 話你知

雖然大家都講「雲南米線」,但根據香港食物規格資料庫嘅資料顯示,原來喺香港食到嘅米線竟然有九成都唔係嚟自雲南,而係江西,因為當地有工廠大規模生產米線,雲南就反而無喇!

大家食過幾多間 ?
回復 獅子山下村 #1 的帖子

全部刀係食米線,你情有獨鐘喎。
回覆 讚好 不讚 使用道具

米線真係幾好食

我都食過兩間

很詳盡的報告

我好小食呢幾間

detail report, thanks

I want to try No. 8. I like lamb

雲南啊老表黑羊湯米線,試過
幾特別

雲南啊老表黑羊湯米線, 香港比較少食到羊! 所以比較有新鮮感

8. 老外主理羊湯米線
試下依間先

三哥過期米線最好食

米線真係幾好食

其實上環間生記都唔錯

回復 獅子山下村 #1 的帖子