[珍品分享] 1976年 “半斤八兩” 黑膠唱片

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

在下最初到達藍星,要聽歌都系要聽黑膠唱片。。。是也!

阿SAM 許冠傑,一代歌神!呢隻 “半斤八兩”黑膠唱片當年1976出的時候,在下仲食緊奶!系後來在舊唱片鋪買的,要30大洋!1976年當時大概賣15大洋!
巧邪!!在下買親D黑膠唱片,都會有關係人士離世! 呢一隻都唔例外,有兩位先人。。。是也!
呢隻 “半斤八兩”黑膠唱片已經有40年歷史!絕對系在下私人珍藏!依家雖然茅黑膠唱盤,聽唔到,不過,多多錢在下都唔會賣。。。是也!

打開封底睇下,發現有兩位先人已經離開我地,唱:流水恨 的許冠英 同 其中醫生頌,點解要擺酒,拍拖安全歌,作曲的黃霑,霑叔叔!
回覆 讚好 不讚 使用道具

寶麗多 POLYDOR 唱片公司都仙遊左。。。是也!

《半斤八兩》(英文:The Private Eyes)是1976年香港賣座冠軍電影,由嘉禾公司出品,由許冠文、許冠傑、許冠英主演,許氏三兄弟喜劇系列第三部,首輪公映取得港幣800萬成績而打破票房開阜紀錄。 而許氏兄弟中的許冠武,亦於片中客串一角。 《半斤八兩》承襲了許氏兄弟一貫的頻率喜劇風格,頻率式的視覺笑話,內容諷刺時弊,通過私家偵探查案,反應七十年代香港各階層的社會百態(譬如:街頭搶劫、婚外情、打工仔心態等)。 片中的三個主要角色:老闆、打工仔、雞泡均深入民心,是許氏兄弟的代表作之一。 主題曲“半斤八兩”和插曲“浪子心聲”,反映一代人的心聲。

1979年嘉禾公司在日本推廣李小龍的功夫電影時,同場加映《半斤八兩》,嘉禾公司的宣傳部改用Mr Boo! 作為號召,結果大受歡迎,在日本創下10億日元票房奇跡,隨後上映的幾部許氏兄弟喜劇電影皆以 Mr. Boo! 作為標題。 值得一提的是,片中許冠傑的角色,由著名日本演員北野武配音演出。 1981年高倉健主演的《駅 STATION》中,亦有男女主角觀賞 《半斤八兩》廚房打鬥的鏡頭。 日本漫畫大師赤塚不二夫曾經替本片攢寫序言和日文歌詞。

《半斤八兩》在香港上映時曾經牽起風波,片尾段的戲院打劫,被當時保守派認為是影響社會安寧,差點遭到禁播。 而臺灣方面就因此段而不允許在戲院放映,需要重新剪輯。

此片後來獲選香港電影資料館20世紀“百部不可不看的香港電影”之一。 2010年入選臺北金馬影展執行委員會票選影史百大華語電影。

【半斤八兩】許冠傑版
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

BEYOND 【半斤八兩】灰衣現場版
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

半斤八兩

作詞:許冠傑
作曲:許冠傑

我哋呢班打工仔 通街走糴直頭係壞腸胃
搵嗰些少到月底點夠洗 (奀過鬼)
確係認真濕滯

最弊波士郁啲發威 (癲過雞)
一味喺處係唔係亂嚟吠 (汪汪汪)
翳親加薪塊面挪起惡睇 (扭吓計)
你就認真開胃

半斤八兩 做到隻積咁嘅樣
半斤八兩 濕水炮仗點會響
半斤八兩 夠薑呀揸鎗走去搶
更多更詳盡歌詞 在 ※ Mojim.com 魔鏡歌詞網
出咗半斤力 想話攞番足八兩
家陣惡搵食 邊有半斤八兩咁理想 (吹漲)

* 我哋呢班打工仔 一生一世為錢幣做奴隸
嗰種辛苦折墮講出嚇鬼 (死俾你睇)
咪話冇乜所謂 *

半斤八兩 就算有福都冇你享
半斤八兩 仲慘過滾水淥豬腸
半斤八兩 雞碎咁多都要啄啄
出咗半斤力 想話攞番足八兩
家陣惡搵食 邊有半斤八兩咁理想 (吹漲)
(重唱 *)

浪子心聲

浪子心聲

作詞:許冠傑/黎彼得
作曲:許冠傑

難分真與假
人面多險詐
幾許有共享榮華
簷畔水滴不分差
無知井裡蛙
徒望添聲價
空得意目光如麻
誰料金屋變敗瓦
命裡有時終須有
命裡無時莫強求
雷聲風雨打
何用多驚怕
心公正白璧無瑕
行善積德最樂也
人比海裡沙
毋用多牽掛
君可見漫天落霞
名利息間似霧化

補充內容 (2016-9-16 15:39):

打雀英雄傳

打雀英雄傳

作詞:許冠傑/黎彼得
作曲:劉傑

六嬸,三太公,大眾開枱啦面似蓮蓉,
又放工,打餐懵,圍埋砌幾圈論呀論英雄,
誰是大英雄。
(大英雄)

落手三隻東,度到啱三叫二五六筒,(食呀)
截正糊,真陰功,騰騰震嬲到面呀面都紅。

上下家,搏曬懵,依牙鬆槓斬眉斬眼打籠通,
係咁鬆,正衰公,難為氹仔會浸呀浸蛟龍。

亂咁爭,真勢兇,學到足關帝座鎮華容,
恨滿胸,裹蒸粽,嗡嗡貢好似大呀大燈籠。

大相公,小相公,遇老千章法亂曬大龍,
食詐餬,包出沖,氹氹轉好似大呀大灰熊。

執左位,起過風,移燈換櫈洗手食煙熨櫃桶,
轉下運,確唔同,連隨喫幾舖我露呀露歡容。

混一色,碰七筒,一簡白板發財做眼槓紅中,
六八筒,叫卡窿,原來咁橋佢係呀係七筒。

掘尾籠,起勢攻,大四喜揸曬南北西東,
做牌,講天聰,頻頻滿餬我做呀做英雄,時勢做英雄。
(大英雄)

多謝各位師兄欣賞!給個!加點! 謝謝是也!

回帖獎勵 +999 元錢

the 3 brothers are classical

搵嗰些少到月底點夠洗,奀過鬼......唯有細細注賭下馬仔幫補下啦

我都鐘意聽 sam hui 架
不過就唔敢用Hi Fi 大聲爆機
就算聽都係細細聲聽
事關太懷舊哪

I miss you.

歌神唱片

好懷舊嘅黑膠唱片

全部歌刀耳熟能詳

當年一出,一定搶購一空

回復 Keroro88 #2 的帖子

亞SAM與我差不多年齡,想當年曾在港島䦕户外演唱會。

支持黑膠碟

Keroro88 發表於 2016-5-5 19:37
在下最初到達藍星,要聽歌都系要聽黑膠唱片。。。是也!

阿SAM 許冠傑,一代歌神!呢隻 “半斤八兩”黑膠 ...

家陣惡搵食,邊有半斤八兩咁理想。