日本10件Should do與Shouldn't Do的事

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

日本人出晒名喺禮儀之邦,見佢哋係地震災區都會排隊買日用品,就知道,禮儀係佢哋心目中,已經入晒血。所以,就算你自己有自己文化嘅禮儀,去到人哋地方,唔該就尊重返人哋嘅文化。以下應該同不該做嘅事,唔該去日本前,一定要睇睇。

Should do

1. 除鞋
日本重視清潔,基本上入到旅館、人哋屋企、寺廟等,都一定會除鞋入去,更加唔會著穿窿襪,但你又唔使驚,主人家通常會準備拖鞋。

2. 按指示
日本人好守規矩,去到日本,唔難發現周圍有好多警示標誌,提醒有咩可以做做,有咩唔可以做。如果去到一個景點,不妨留心啲,睇下指示,以免觸犯到人哋嘅規矩。

3. 食麵食出聲
香港人嘅一般禮儀,喺食飯果陣唔應該食出聲,但喺日本就唔同,食拉麵果陣要食到大大聲,咁喺代表好味,喺對廚師嘅尊重。而且,要食到有聲,個口不能閉著嘴,張大個口,D汁先唔會彈到周圍都喺。

4. 音量降低
日本人習慣講嘢嘅音量比較細,保持環境安靜,尤其係地鐵同巴士都嚴禁講電話當然有啲地方就歡迎大聲喧嘩,例如︰卡啦OK、居酒屋、遊樂場等。

5. 靠左行
日本係規定汽車「靠左行駛」,所以,日本人都習慣「靠左行」,行街、搭電梯都係咁。

Shouldn’t Do

1. 凝視別人
我哋覺得,要望住人哋對眼講嘢,係基本禮貌,但係日本,就會令人覺得唔舒服,所以,同日本人講嘢,可以望住對方頸或額頭。

2. 觸碰別人身體
日本人都係含蓄嘅民族,擁抱、攬頭攬頸,觸碰到身體嘅動作,盡量少做。

3. 玩筷子
同中國人一樣,筷子係唔應該拎黎玩,敲枱、敲杯就一定唔得,磨筷子都唔係太好。

4. 俾小費
對酒店職員、司機、侍應,俾啲少費,好正常,但日本,多數會拒絕。

5. 壓力大
壓力喺指睇完咁多日本應該同不該做嘅事之後,或者真係會有啲壓力,但其實,日本人又唔會期望外國人會明白晒佢哋嘅規矩,如果真喺唔小心觸犯到,只要態度友善,不知者不罪,大家都會體諒。

入鄉隨俗, 乃基本禮貌
他們雖然有禮貌
但是有時禮貌到似乎有點假
証個向日本的士司機問路去酒店,
佢地知我唔識路,我原想搭車去,
佢地知地方好近,只係二個街口,
佢地好仔細指出點去, 我無幫襯到,
佢地又好禮貌,果吓真是過意唔去。
去日本入居除鞋一定要知!
some of the advices are good. thanks
many hkppl dont know their rules and let them feel we are not respect to them
thank you ...... helpful
直情有點虛僞
回復 Phili #8 的帖子

沒去過日本
謝謝告知

去日本入居除鞋一定要知!

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-3-28 22:16