[足球] 【港超聯】 2016-17 LET'S GO CRAZY

回覆 讚好 不讚 使用道具

Keroro88 發表於 2016-6-9 00:18
回復 獅子山下村 #24 的帖子

在下經常返廣州睇波,水平同氣氛都高過香港好多。。。是也!

希望有日香港足球氣氛像中超

woodsandhills 發表於 2016-6-9 02:29
當然最好引入一支大6富力還有澳門一支球隊加上香港八支隊伍合共十隊打三循環,每一隊一季有27場聯賽打,有 ...

有10隊, 打三循環太多了, 因還有盃賽

woodsandhills 發表於 2016-6-9 02:32
續上文    最慘係除左港超碧科,其他五隊速千萬都未達到!!!

雖然有部份球隊班費不算高, 但以南區為例, 雞脾價錢, 打出燒鵝脾的味道

M❤J 發表於 2016-6-9 11:15
流浪組千萬大軍.....放長睇!!

莫生是有米的, 但之前同李輝立夾, 只組青春班. 今年傳聞李輝立離開, 希望有新景象

回復 man36951 #29 的帖子

廣州富力大把水,真系派二隊黎香港都可以横掃。。。是也!

回復 man36951 #43 的帖子

D冇謂盃賽就5好搞囉!(個菁英杯恒基都話冇下次)一季幾個盃搞到D賽事亂晒龍,好似飛馬,南華季尾要連打幾場硬野!正正經經打聯賽起碼個冠軍都實至名歸,加多個足總杯咪ok囉。

回復 Keroro88 #46 的帖子

富力相比依加香港球隊就算大把水,不過佢地2隊(二十三碎以下)就5係強得禁交關,如果放D一隊後備同個第五外援踢港超敢又5同,,當然我地都希望泥踢嘅外隊要有越勁越好。

冤家路窄! 南華8強再遇柔佛亞協盃8強

今日在馬來西亞進行抽籤,結果南華再遇柔佛DT。首回合將於9月13日進行,南華先主場。

南華與柔佛是去年8強翻版戰,當時由倒戈主帥馬里奧帶領的柔佛,兩回合計以2:4落敗而出局,而最終柔佛成為了上屆亞協冠軍。

南華教練列卡度對抽籤結果表示:「我認為這對我們來說是困難的,面對衛冕球隊。我們現在就要開始準備面對他們,首回合在主場的一仗,對我們來說將會十分重要。」

亞協東亞8強賽程

日期 對賽9月13日 南華vs柔佛9月20日 柔佛vs南華

9月14日 班加羅爾vs淡賓尼流浪9月21日 淡賓尼流浪vs班加羅爾(前者主場)

相信係乜星都無嘅老婦人對南華

港會三寶  冀激勵後進

麥基、積施利、羅素,三名同樣在1987年出生的昔日港會17歲以下青年軍隊友,在不同的球會展開職業球員歷程後,今屆世杯外在香港代表隊再聚首,更在港足對卡塔爾同時擔任正選,“港會3寶”期望以自身經歷激勵港會後進,傳揚“為目標努力不懈”的資訊。

港會是一家業餘、實行會員制的俱樂部,足球部球員都是業餘的足球愛好者,即使是青訓系統中的球員,也只有少數是以職業球員為目標,羅素接受本報記者專訪時表示:“足球往往只是港會青年球員的興趣,我也不過是在將近20歲時才有當職業球員的想法。”麥基也表示,當年並無想過可以跟港會隊友一起成為港腳,不知不覺間彼此有所成就,值得高興。

已是中超球員的積施利,期望與兩名同儕的成就能激勵後輩,不要因港會是業餘性質而不敢懷抱職業夢,他説:“我想告訴孩子:你們擁有良好的訓練場地和條件,只要腳踏實地去努力,絕對有機會成為職業球員。我們10年前的處境其實和他們相同,只要小夥子努力就可以成功。”目前仍在港會執教青年軍的羅素也謂:“如果你努力不懈地做正確的事,機會到來時過往的努力及犧牲會有回報。”

我記得三十幾年前加山有個本地鬼仔叫艾士和係港會出泥,5G巴貝利小朋友時候有冇踢過港會!後來佢去左利記做學徒。

woodsandhills 發表於 2016-6-10 14:27
我記得三十幾年前加山有個本地鬼仔叫艾士和係港會出泥,5G巴貝利小朋友時候有冇踢過港會!後來佢去左利記做學徒。

完全冇印象

woodsandhills 發表於 2016-6-9 14:10
回復 Keroro88 #46 的帖子

富力相比依加香港球隊就算大把水,不過佢地2隊(二十三碎以下)就5係強得禁交 ...

加幾個有斤兩的外援, 就非同少可.

woodsandhills 發表於 2016-6-9 13:37
回復 man36951 #43 的帖子

D冇謂盃賽就5好搞囉!(個菁英杯恒基都話冇下次)一季幾個盃搞到D賽事亂晒龍 ...

足總盃, 銀牌就點都唔少得了

菁英盃如果繼續搞, 可以集中係周三打雙料娛樂, 照舊放係仿真草場的九龍灣打, 咁會縮短賽事的日子

應該係72-73年嘅事,我仲記得果時加山試過全鬼佬上陣,果時你幾歲呢!?

man36951 發表於 2016-6-10 17:56
加幾個有斤兩的外援, 就非同少可.

佢地有五個外援其中一個好小有機會上陣。

man36951 發表於 2016-6-10 17:59
足總盃, 銀牌就點都唔少得了

菁英盃如果繼續搞, 可以集中係周三打雙料娛樂, 照舊放係仿真草場的九龍灣打, 咁會縮短賽事的日子

其實銀牌歷史比足總杯耐好多還有一個都5G去左邊嘅七人木盾!如果聯賽只打二十長都冇 可以講令聯賽意義單薄,而且太多杯賽基本上係強隊賽事太密太多,相反弱隊比賽機會相應減少,對本地足球發展不利。

man36951 發表於 2016-6-9 11:40
莫生是有米的, 但之前同李輝立夾, 只組青春班. 今年傳聞李輝立離開, 希望有新景象

要等李輝立走先會有新景象!!

woodsandhills 發表於 2016-6-10 19:18
應該係72-73年嘅事,我仲記得果時加山試過全鬼佬上陣,果時你幾歲呢!?

那個年代原來可以鬼佬上車, 我知的只是港會會全鬼上陣