[足球] 【港超聯】 2016-17 LET'S GO CRAZY

http://141hongkong.com/forum.php ... &extra=page%3D1
由失業轉行到世界第一 榮辱不驚 — 陳婉婷 [複製鏈接]
回覆 讚好 不讚 使用道具

M❤J 發表於 2016-6-11 11:08
要等李輝立走先會有新景象!!

夢想傳聞冇資金, 可能散班,
而夢想的牌前身又係李輝立的, 不知李輝立會否拿回來繼續自己的一套
雖然他不得人心, 但總算給了很多年青球員機會.

man36951 發表於 2016-6-11 13:49
那個年代原來可以鬼佬上車, 我知的只是港會會全鬼上陣

因為足總起初沒有定立外援人數,所以只有果季加山用全部十一人外援上。而有D球隊例如南華一個外援都冇。

man36951 發表於 2016-6-11 13:51
你說的五個外援是否打緊中超
但如果他們來香港作賽, 會否另請幾個外援呢

相信5會囉!人地主要比D冇上場機會嘅年輕球員打比賽。

man36951 發表於 2016-6-11 13:55
夢想傳聞冇資金, 可能散班,
而夢想的牌前身又係李輝立的, 不知李輝立會否拿回來繼續自己的一套
雖然他不得人心, 但總算給了很多年青球員機會.

除李生揾到水喉放水!

woodsandhills 發表於 2016-6-11 13:59
相信5會囉!人地主要比D冇上場機會嘅年輕球員打比賽。

但一個球員可以同時註冊兩個不同地方的聯賽嗎?

woodsandhills 發表於 2016-6-11 13:56
因為足總起初沒有定立外援人數,所以只有果季加山用全部十一人外援上。而有D球隊例如南華一個外援都冇。

但估計當年的外援像港會的,屬業餘性質。

man36951 發表於 2016-6-13 19:06
但一個球員可以同時註冊兩個不同地方的聯賽嗎?

呢點5敢肯定,不過我記得盧琳有一年係香港果隊廣州弱葉上過場又係中甲廣州藥業一隊上過,但係會5會在香港完左球季係七月份再係大6註冊?敢就5sure啦!

man36951 發表於 2016-6-13 19:08
但估計當年的外援像港會的,屬業餘性質。

我記得有五六個外援之後仍然有踢加山(應該係英國泥港所謂職業球員),果季佢地第2名,而限制外援人數係跟住一季就出現(港會除外)其實70-73果D外援絕大部份係英國踢業餘波另外打份工生活果種,基本上靠身材體力鬥本地球員,係精工加入甲組後先引起大家揾D真正職業球員。

馮凱文帶兵加盟流浪
返回
今季帶領元朗殺入足總盃決賽的主教練馮凱文,來季將會轉投標準流浪執教,而一眾愛將包括門將邱于銘、葉頌朗、陳卓光等極可能會追隨左右。

前南區教練馮凱文今季執教元朗,雖然球隊成績未如理想,仍能打出拼搏精神,更於季尾大爆發下,不但成功護級,更在足總盃八強賽爆大冷淘汰「雙料冠軍」東方而晉級,雖然在足總盃決賽鬥飛馬於互射12碼飲恨而回,但球隊的表現獲得球會高層肯定,多名主將及外援,甚致主教練馮凱文都原則上會留用。

流浪改革菲靠「馮家軍」打天下

然而,馮凱文上周跟會方傾談續約時,因教練團隊個別成員的去留問題跟會方出現分歧,最後馮sir決定離隊,而「大頭文」離開元朗的消息傳出後,新一季將任流浪「大旗手」的馮嘉奇隨即跟馮凱文聯絡,雙方更一拍即合,馮SIR的教練團隊,包括守門員教練董浩然、體能教練杜偉諾,以及由南區追隨至元朗的愛將,如港腳邱于銘、葉頌朗及「大力水手」陳卓光等也大機會齊齊「過檔」標準流浪。

由於流浪新一季將由馮嘉奇出任總監,而馮凱文又接過流浪帥印,意味着銳意改革的流浪將會以「馮家軍」打天下。

足總主席梁孔德:中超廣州富力下季或來港征戰

港超來季可能出現中超球隊的身影!足總主席梁孔德今午(5月31日)出席「賽馬會青少年足球發展計劃-暑期推廣2016」記者會時,證實只要待中國足協批准,中超廣州富力下季(2016/17球季)將組隊征戰港超,梁孔德更透露:「富力會派出一隊的邊緣球員和年青球員,實力絕對不弱。」

廣州富力征港超 不爭亞洲賽資格

早前廣州富力曾表示有意組隊參加港超,足總主席梁孔德今日亦親證這一消息屬實,不過仍有待中國足協批准。梁孔德指出,由於港超大部分比賽在中超休季期間舉行,相信廣州富力屆時可派出至少10名中超級數的球員出賽,包括「一隊的邊緣球員和年青球員」。他又表示,廣州富力參加港超志在比賽練兵,故此不會爭奪代表香港出戰亞洲賽的資格。廣州富力目前在中超11戰積11分排聯賽第10,隊中球員包括曾租借加盟哥連泰斯的陳志釗,以及去年在省港盃對港腳黃威施以「收山腳」的盧琳。

我估最後都係離5賭  。  純粹 估下遮

woodsandhills 發表於 2016-6-16 00:31
我估最後都係離5賭  。  純粹 估下遮

第一關先過中國足協,睇下批唔批先

Keroro88 發表於 2016-6-9 00:18
回復 獅子山下村 #24 的帖子

在下經常返廣州睇波,水平同氣氛都高過香港好多。。。是也!

但廣州富力只係想派青年軍同二線隊來踢港超而已
水平應該唔會太高

woodsandhills 發表於 2016-6-10 19:18
應該係72-73年嘅事,我仲記得果時加山試過全鬼佬上陣,果時你幾歲呢!?

我仲未出世
原來你係前輩

回復 yamamoto #76 的帖子

一隻老鬼 而矣!!

man36951 發表於 2016-6-17 00:35
第一關先過中國足協,睇下批唔批先

相信有D難,家史關係麻麻!其實派隊泥打港超對佢地都有利尤其是廣州同深圳呢D兩粒鈡到香港球場距離,一D都冇增加成本又練睹兵,不過中超大概有興趣派隊去巴西(北京國安)西班牙(申花)打青年聯賽,日本新潟天鹅都派青年隊長駐新加波打星超啦,港超應該高星超些小添。只可惜香港生活費太高又缺乏練習場地否則揾日本南韓各一隊敢就掂晒。

港超聯】廣州富力參賽 等中國足協開綠燈

香港足球總會主席梁孔德周五表示,足總已初步接納中超球會廣州富力派出旗下19歲以下青年軍來港參加下屆港超聯,目前正等候中國足協審批,如趕及獲批,便可作實。

此外,梁主席又透露,今屆甲組亞軍港會因無法符合港超聯參賽條件要求,新賽季將不會升班,但其他港超球會物色贊助有轉機,相信有機會達有十隊或以上的球會參賽。足總將於本月底定出下屆港超參賽隊數。

如果只係under19青年軍?!敢就冇意義囉!不如九隊打三循環或者揾支澳門隊過泥踢5限佢地外援人數好過啦!