[足球] 【港超聯】 2016-17 LET'S GO CRAZY

人满之患  傑志相當念舊人情味濃,都左明年三十六嘅佐廸,丹尼,列斯奧就可以成為永久居民囉  !
回覆 讚好 不讚 使用道具

下年基本上唔駛打亞洲賽,呢幾個外援都夠力了。不過,最終睇番7月的正式公布才知有冇大變動。

呢幾個外援年華老去,呢兩三年已經走晒下坡大胆講句上季末傑志5出外援都可能差些小嗟(果些小係費蘭度)其實佢地留多一年攞埋三粒星都好難食足球飯(都三張六) !

<都市日報>

新軍「空降」港超聯 足總擬「開緣燈」

儘管足總發牌委員會今日將可落實及公布新球季獲發港超聯牌照的球會名單,然而,新一季港超聯的參賽隊數依然存有變數,特別是夢想駿其因財政問題已表明來季回到甲組角逐,而護挽留的灝天黃大仙又沒有申請牌照下,令新一屆港參聯的參隊數可能不增反減!

夢想駿其負責人朱偉霖昨表示,由於球隊來季欠缺贊助,向足總尋求協助又不得要領,不明白足總寧撰擇「空降」一支U22新軍,也不願扶持本季着重青訓並能交出成績的夢想駿其!來季只好回到甲組角逐,他日若獲贊助定必捲土重來,再戰港超聯。

為解決「隊荒」的問題,足總擬「開綠燈」,或會「空降」一支以22歲以下的青年為主的新軍參加港超聯,確保新一季球的參賽隊數不少於9隊!儘管足總行政總裁薛基輔一直期待第三屆港超聯賽的參賽隊數可以由9隊增至10隊。

為針隊港超聯參賽隊數可能少於9隊的情況下,足總早前不但考慮邀請國內球會富力派隊參賽,甚至考慮讓業餘球隊港會參加全職業的港超聯,但都引來極大回響,負評如潮。因此,足總暫且有所保留,最近則醖釀組織一支U22的青年隊,以「空降」形式參加港超聯,模式跟2011年「空降」港甲的港菁一樣,並曾構思讓港菁「重生」,但礙於發牌制度,新軍難以「港菁」名義再一次空降本地的頂級聯賽。

由於港超聯自2014年創辦後,參賽球會須經足總發牌委員會審核,在獲得「牌照」後方可參賽,但由於「空降」球隊未有申請港超牌照,因此,相關人士已作了兩手準備,不排除「借穀」再「空降」的可能,昨更約會曾申請牌照的甲組花花持牌人袁新,洽談合作事宜。據了解,籌備及組軍工作已開展,預算的600萬班費亦有着落,故萬事俱備,只待足總董事局最後「拍板」!

據悉,今季執教黃大仙的招重文及潘文俊將會帶領一眾適年球員過檔「空降」的新軍,並會吸納一批流浪的22歲以下球員,亦歡迎傑志及東方借出適齡的年輕球員,讓年青一代有發揮的平台,也可為未來的香港亞運隊提供新血。

woodsandhills 發表於 2016-6-30 01:39
呢幾個外援年華老去,呢兩三年已經走晒下坡大胆講句上季末傑志5出外援都可能差些小嗟(果些小係費蘭度)其實佢地留多一年攞埋三粒星都好難食足球飯(都三張六) !

連迪天奴都可以打到成40歲才退下來,以這幾個西班牙球員的技術,絕對冇問題的。

回復 man36951 #105 的帖子

迪天奴最後係南華果季就三十八碎不過全季上左5夠十長而且通常後備上長二十分鐘樓下,不過你可以用福田健二(39碎)同安基斯(38碎)佢兩上長時間都好多尤其前者,但係真係好小人做睹,尤其打防後。

man36951 發表於 2016-6-30 12:54
新軍「空降」港超聯 足總擬「開緣燈」

儘管足總發牌委員會今日將可落實及公布新球季獲發港超聯牌照的球 ...

夢想駿騏負責人朱偉霖謂因為找5到贊助所以揾足總協助。。。。即係乜呢?叫足總贊助佢地??咁都得 ????    而足總組U22打港超(其實新加波一路都有)預算六佰萬已有着落,  D錢5G乜來歷 ???其實任由一支業餘港會踢純職業港超?!不如小一隊打九隊或八隊啦!總好過連職業制度都維持5賭,集中資源(私人)搞八隊波,精選一批本地球員係八隊裡面,敢實力強D球迷都會有多D興趣,冇謂為左所有球員有工開鴿梗組多一兩隊5夠秤(資格)職業足球隊參與港超。

woodsandhills 發表於 2016-6-30 23:18
夢想駿騏負責人朱偉霖謂因為找5到贊助所以揾足總協助。。。。即係乜呢?叫足總贊助佢地??咁都得 ?? ...

據聞
所謂的u22.其實是由花花贊助的。
港會如升班,是轉職業的,不是業餘了,他們會由華人班底,不會全外援上陣。

港會之前的計劃書一直是合乎資格的,但港會另註了三年內不降班的要求,所以足總才認為不合格。仍證明港會首一二年應不會大搞,可能以訓練新人為主。

回復 man36951 #108 的帖子

花花贊助六佰個?點解自己5搞??  咪好似擒日足總開會決定港超D野 ??

woodsandhills 發表於 2016-7-1 00:26
回復 man36951 #108 的帖子

花花贊助六佰個?點解自己5搞??  咪好似擒日足總開會決定港超D野 ??

都係報紙講的。花花較正路做法係借殼參加港超,最好就係夢想個殼,因為夢想個殼都係借上借,橫掂冇錢搞,就做個順水人情比花花。這只是我估計,不是內幕。

man36951 發表於 2016-6-30 23:56
據聞
所謂的u22.其實是由花花贊助的。
港會如升班,是轉職業的,不是業餘了,他們會由華人班底,不會全 ...

其實搞冇降班制我覺得冇問題!不過要求各支球隊保證每年投放八佰萬連續三年,5夠資金叮走比有興嘅人玩,若然冇人玩咪小一支參賽囉 !

woodsandhills 發表於 2016-7-1 00:34
其實搞冇降班制我覺得冇問題!不過要求各支球隊保證每年投放八佰萬連續三年,5夠資金叮走比有興嘅人玩,若然冇人玩咪小一支參賽囉 !

計劃港超時係話三年不設升降,但最終實行時又改回一降二升。

以現時的環境,只要合資格,空降參賽未必係太壞的。

灝天黃大仙退出 足總或空降新軍

來季港超球隊再現變數,獲足總挽留的灝天黃大仙周四(30日)晚上突向球員通知,來季不會申請續戰港超,着球員另覓出路。據悉足總為確保來季能有10支球隊參賽,已着手組織新軍頂替擬退出港超的夢想駿其,並由各球會借出U22小將出戰,提升年輕球員上陣機會。

去季護級失敗的灝天黃大仙早前獲足總挽留,並派代表出席上周港超會議及會見政府官員,惟近日前途峰迴路轉,再次傳出會方內部及贊助商未能達成協議。至周四(30日)晚上,球員陸續收到會方whatsapp通知,明確表示灝天黃大仙來季將不會申請續戰港超。

港超球會牌照周四截止審批,除灝天黃大仙外,盛傳缺乏贊助的夢想駿其退出亦成定局,陣中潛力新星已陸續被友會招攬。為保10隊出戰港超,足總除寄望甲組亞軍港會於7月3日同人大會修章轉戰職業賽,亦正計劃空降新軍頂替夢想駿其會籍,讓各會借出U22球員出戰,並會由灝天黃大仙主帥招重文及潘文俊執教。惟灝天黃大仙不少球員前路茫茫,據悉巴西前鋒艾華頓已獲大埔招手,但由南華外借的日援中村祐人因已約滿,與陣中不少華將同樣前途未定。有球員表示本欲繼續與灝天黃大仙共同進退,如今惟有另覓新東家,「好彩而家剛到7月,其他球會仲未埋晒班,希望會有轉機」。

回復 man36951 #113 的帖子

加史D搞職業足球嘅搞手真有諗頭,冇錢搞波就話揾足總協助,又約見政府官員,係咪整支社企職業足球隊??其實區議會每年收左筆由康民處俾嘅錢,好似元朗,大埔已經撥左一大舊搞足球,冇錢就5好搞搞震,得八隊就八隊打三循環囉,點解一定要十隊?!二十幾年前試過七隊添!!養5起禁多職業足球員咪精選一批打八隊,面對現實善用現在擁有資源搞好港足,冇需要充闊佬扮有型

傑志簽左林志堅!!

M❤J 發表於 2016-7-2 07:13
傑志簽左林志堅!!

港超聯堅喜訊!傑志獲猛將加盟!前德甲球會漢堡戰將、港人二代林志堅落實回港發展,加盟傑志簽約兩年,林志堅聲稱今次回港落班係深受港人對佢嘅熱情感動,希望回歸家鄉闖出一片新天地,協助傑志力爭聯賽及亞洲賽佳績。

現年25歲嘅林志堅過去一直未有諗過回港發展,不過去年暑假回港後,想法卻出現翻天覆地變化,經過訪問傑志訓練中心,並同唔少球迷會面後,發現香港人(無論傑志上下同一眾球迷)對佢嘅熱情都超乎想像以外。「我喺德國,即使踢漢堡正選嘅時候,都只係一個普通人,但嚟到香港,傑志上下都視我為上賓,而且有大量香港球迷搵我簽名合照,當中唔少仲攞住我效力漢堡同格雷特霍夫嘅波衫搵我簽名,實在受寵若驚!」當時佢已經有一個念頭:香港人比德國人,更加將佢當做自己人!

志堅上季効力德國乙組球會格雷特霍夫,基於同教練魯芬碧克喺所踢位置上有嚴重分歧,大部分時間被投閒置散,相當冇癮:「我已經同教練講過好多次,我嘅強項應該係中前場,喺訓練分隊賽同熱身賽,我都盡我所能,而且自覺做得唔錯,不過教練話我喺球隊只可以踢二閘,因為中前場佢已經有心目中嘅人選。」志堅認為自己已經唔係初出道嘅小將,現時係足球生涯黃金階段,唔想再喺格雷特霍夫磋跎歲月,於是主動聯絡傑志,希望能夠喺父親林金發生養之地重新出發,闖一番足球事業新天地。

傑志對林志堅亦表現出最高度誠意,除咗付出港超頂級薪酬外,亦答應畀佢踢佢最擅長嘅位置。雖然傑志條件仍然追唔上德國球會,但志堅深感受到禮遇,一拍即合,成為傑志來季生力軍。

就係果個幾年前話冇興趣代表港隊嘅港德混血兒,其實佢係漢堡出世即係同林柱機,謝家強等一樣用本地球員身份但又代表5睹香港隊,亦5可以用本地球員身份代表港超球隊踢亞洲賽事(因為5是三粒星攞5睹特區護照),仲應承佢呢樣果樣,人工又要最高,只能踢閘,佢係德乙都冇乜行先諗度泥香港,晒氣啦!呢類身份等同外援,仲衰過係歐洲嘅歐盟球員(因為佢地可以代表任何歐盟球隊打歐洲賽事),不如揾澳職聯中央水手果個connor pain後生兩年踢wing最大賣點香港出生可以代表港隊。

M❤J 發表於 2016-7-2 07:13
傑志簽左林志堅!!

終於來了一宗好消息了

woodsandhills 發表於 2016-7-2 09:19
就係果個幾年前話冇興趣代表港隊嘅港德混血兒,其實佢係漢堡出世即係同林柱機,謝家強等一樣用本地球員身份 ...

係德乙可以立足到, 在港職屬頂級球員了,
另外他是打中場, 不是閘的

回復 man36951 #1 的帖子

據資料佢係打右翼同右閘,我記睇過一篇佢嘅訪問佢自己最位置attacking right back進攻左閘(拿姆,盧均宜個位)不過點都好如果佢係香港出生可以代表香港敢我俾十萬個like傑志,現在連打亜協都只能當外援,敢傑志又係同上季一樣打港超個陣容強過打亜協?!又若果傑志用外援名額比佢打亜協,敢就應該放棄佐廸由佢代替!但係既然揾外援有出香港頂級條件,敢就應該揾最好選擇怕且5一定係林志堅囉,當然呢D傑志人事管理亦係佢地嘅錢絕對5關我事,呢個只是我個人純粹關心,分析下遮。我明白大家對佢半個港人身份有親切認同,但是只要佢地不是香港出生又或者未取得永久居民資格,敢佢地等同外援幫5睹港隊亦幫5睹球會打亜州賽事。冇乜意義!!