IT 人嘅社會地位好鬼低? 巴打:連清潔阿姐都點你做野

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

常日都話 IT 呢行缺人,不過 IT 人就係網上開帖訴苦,話 IT 嘅社會地位真係好低,戲稱以 IT 為生嘅職業員工為「賤民,地位在平民之下」。唔通做 IT 人真係咁慘慘?

樓主幽默咁話「普通人家如有人去做「IT」,都會被認為是有辱祖宗,是不肖子孫。凡做「IT」的人要被開除族籍,名字不能上族譜,死後不能葬入宗族墳地。」真係講到超慘。不過,有同為 IT 行業嘅巴打,就十分有同感。

有巴絲打話,明明就係 IT 人,但係就連清潔阿姐都會點你做野。大家好似以為做 IT 就識整電器,所以吸塵機之類嘅電器,大家都會叫 IT 人去整。有巴打感嘆「其實 IT 人嘅你,整過幾多電器?」而講到地位嘅問題,有巴打話,「九儒十丐十一 IT」,咁排法真係做乞衣都好過做 IT。唔知各位 IT 人又點睇呢?

網民點睇?

馬後砲兄! 真係全部有電都關IT人事. 由公司最大老闆至最細呀姐有乜事都叫IT!
回覆 讚好 不讚 使用道具

有阵时我諗,有电既野就关lT人事,会唔會同computer在香港譯成电腦有關?
有個 “电” 字, 害死

記得我刚入行,在NCR跟師父,當年老頂的地位系超然既。
我地做靚既攞的設計去問老顶时,直投口震心跳
嗰陣时你話俾人听做IT,的人爭住介紹女仔俾你希望有日招到你為女婿

今天情況,已如你在一樓講,何以社會地位,急速下降,淪落如此?

個人感覺是因為電腦現在太普遍, 差不多跟家電一樣....而導致角色模糊, 加上依家周街都是所謂IT人(連IT都解不到的IT人), 都難怪的.....

馬後砲 發表於 2016-6-23 00:31
記得我刚入行,在NCR跟師父,當年老頂的地位系超然既。
我地做靚既攞的設計去問老顶时,直投口震心跳
嗰陣 ...

個陣係咪唔興叫IT, 叫 MIS?

獅子山下村 發表於 2016-6-24 00:40
個陣係咪唔興叫IT, 叫 MIS?

嗰陣直接叫computer industry.

還記得當年某大電腦公司辦公室係喺交易廣場,區往矣。

foureyesboy 發表於 2016-7-4 09:01
還記得當年某大電腦公司辦公室係喺交易廣場,區往矣。

某大電腦公司   IXM?

回復 獅子山下村 #9 的帖子

yes.  that's it.

現在做IT的不是給人叫做程序猿就是碼農……如果是維修的地位更是比人印象好cheap……皆因時代變得太快,科技發展一日千裡……以前幫人裝個系統好似好犀利……而家……小朋友都識啦……TAT……而且這一行更新換代實在太快,漸漸變成青春飯,老一D跟吾上潮流就好容易比淘汰……工作累又人工低,聽講有D人四五十歲已經頂吾住要退休……(一個曾經也在這個行內而最後轉左行的感嘆……)

silver320 發表於 2016-7-12 15:16
現在做IT的不是給人叫做程序猿就是碼農……如果是維修的地位更是比人印象好cheap……皆因時代變得太快,科 ...

颇有同感·

回復 silver320 #11 的帖子

非常讚同,簡直感同身受。

回復 獅子山下村 #1 的帖子

我覺得最大問題是做爛市

搵到一份穩定工做住先都OK啦

回復 馬後砲 #3 的帖子

大陸叫計算機,咪要做埋會計

80hg 發表於 2016-9-29 14:31
回復 馬後砲 #3 的帖子

大陸叫計算機,咪要做埋會計

通常系廠既工程師兼任埋IT,
我地連呢瓣都俾人撈埋

本人有話題, 我都有念下依果問題,
係當年大學仲係之有少數人可以讀的年代, IT 係"專業人士", 到依家只係 專業人士(打雜).
仲之電話, 電腦, 打印機, 有電的都係你的工作範圍.

其實會變成依家的樣係因為:
1. 平均的學歷拉高左, 5個年青人, 3個HD或者副學士, 2個大學生 而且仲要你修讀電子向的都可以係 IT 人
2. 科技的進步, 科技的進步令開發軟件同硬件 變得好容易, 所以請IT人 的公司可以有大把人選, 人多左, 個POS    就低下左
3. IT人 大眾化, 科技的進步 網絡的提速 資訊大爆炸 一個用電腦就可以自學做 "IT 人"

回復 chusisi #18 的帖子

IT 人整死system 無乜後果
醫生 醫死人 就好大件事

所以IT可以好唔專業都可入行

To be frank, the word "IT Information Technology" should more focused on giving required info to business to do thing faster and simper, and serve customers to meet their needs.